Suomalaiset huolissaan kohtuuhintaisesta asumisesta
Asuntosäätiön tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat huolissaan asumisen hintatasosta. Lähes puolet kansalaisista (47 %) kokee, että kohtuuhintainen asuminen toteutuu Suomessa melko tai erittäin huonosti. Oma tilanne nähdään valoisampana, vaikka joka kolmannella kuukausittaiset asumiskulut ylittävät EU:n määritelmän kohtuuhintaisuudesta.

Asuntosäätiön tuoreessa tutkimuksessa* luodattiin suomalaisten näkemystä kohtuuhintaisesta asumisesta. Tutkimus osoittaa, että omien asumismenojen suhteen ollaan luottavaisempia ja niihin pyritään aktiivisesti vaikuttamaan, mutta yleinen kehitys huolestuttaa.
Lähes puolet suomalaisista (47 %) pitää asumisen hintatasoa Suomessa kohtuuttomana. Naisten ja miesten välillä on selvä ero: naisista selvästi yli puolet (54 %) kokee asumisen ylittävän kohtuullisen hintatason, miehistä tätä mieltä on 40 %. Vain joka viides pitää asumiskustannuksia Suomessa kohtuullisina.
”Kohtuuhintaisten asuntojen puute vaikuttaa laajasti koko yhteiskuntaan. Se heikentää esimerkiksi palvelualojen työvoiman saatavuutta ja lisää asumisen eriarvoisuutta. Hyvinvointiyhteiskunnan kannalta on äärimmäisen tärkeää, että Suomessa on jatkossakin tarjolla erilaisia asumismuotoja, ja mahdollisuus kohtuuhintaiseen kotiin lähellä työtä ja palveluja”, Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen sanoo.
Kolmannes tuloista asumiseen
”Tutkimustuloksista nähdään, että suomalaiset ovat varsin tietoisia asumisen hinnoista ja pyrkivät hakeutumaan itselle sopivan hintaiseen asuntoon. Valitettavasti rakennusalan heikko tilanne ja pula kohtuuhintaisista asunnoista uhkaavat pahentua entisestään tulevina vuosina, mikäli hallitusohjelman kirjaus asumisoikeusasuntojen uudistuotannon lopettamisesta toteutuu”, Kankainen sanoo.
Suomalaiset arvioivat pakollisiin asumiskuluihin (vuokra/vastike, laina korkokuluineen) uppoavan keskimäärin 33 % nettotuloista. Joka kolmas arvioi, että talouden nettotuloista yli 40 % menee pakollisiin asumiskuluihin. Joka viides arvioi asumiskulujen nielaisevan yli puolet tuloista.
EU:n tilastolaitoksen Eurostatin (Statistics on Income and Living Conditions) mukaan asumismenot ovat ylisuuret, jos vähintään 40 % tuloista menee kokonaisasumiskuluihin. Suomessa ei ole käytössä yhtenäistä määritelmää asumisen kohtuuhintaisuudesta.
Suomalaisilla itsellään on kuitenkin hyvin selkeä näkemys siitä, mitä asumisen kohtuuhintaisuus tarkoittaa: asuminen on kohtuuhintaista, kun rahaa jää muuhunkin elämiseen.
”Tutkimuksemme piirtää kuvan hyvin realistisista toiveista. Pakollisten menojen jälkeen ei tavoitella luksusta, vaan suomalaiset haluavat, että rahaa jää muihin pakollisiin arjen kuluihin ja vähän myös sukanvarteen”, Kankainen toteaa.
Kotionnellisuus-tutkimuksesta vastaajien näkemyksiä kysymykseen ”Mitä kohtuuhintainen asuminen tarkoittaa?”
- Asuinkustannuksen lisäksi täytyy jäädä varaa muuhunkin.
- Kohtuuhintainen asuminen on harvinaista tänä päivänä, mielestäni.
- Asumiskulujen jälkeen jää rahaan arkeen ja säästöön.
- Ei tarvitse laskea pennosia selvitäkseen.
- Olisi varaa tehdä jotain muutakin, kuin maksaa asuntolainaa… esim. matkustaa.
- Voi asua vuokralla ilman, että tarvitsee turvautua toimeentulotukeen ja asumistukeen.
- Omaan tulotasoon sopivaa asumista.
***
Asuntosäätiön vuotuisessa Kotionnellisuus-tutkimuksessa selvitetään suomalaisten kotiin ja asumiseen liittyviä näkemyksiä sekä kodin merkitystä onnellisuuteen. Väestökattavaan tutkimukseen osallistuu tänä vuonna 2 177 vastaajaa, jotka edustavat 18–69-vuotiaita suomalaisia. Kohtuuhintaista asumista tutkittiin tammikuussa 2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Esa KankainenToimitusjohtaja
Asuntosäätiö
Johanna Otranenviestintä- ja henkilöstöjohtaja
Puh:020 161 2292Puh:040 747 2461johanna.otranen@asuntosaatio.fiKuvat
Asuntosäätiö on yksi suurimpia suomalaisia asuinkiinteistöjen omistajia Suomessa. Tarjoamme noin 18 000 kotia 33 paikkakunnalla; asokoteja, vuokrakoteja ja omistuskoteja. Vuosittain käynnistämme noin 400 uuden asunnon tuotannon. Liikevaihtomme vuonna 2022 oli 186,4 miljoonaa euroa. Kaiken toimintamme ytimessä ovat vastuullisuus ja yleishyödyllisyys: emme tavoittele välitöntä voittoa tai taloudellista etua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Asuntosäätiö
Asuntosäätiön vuosikatsaus ja vastuullisuusraportti vuodelta 2024 julkaistu16.4.2025 13:45:50 EEST | Tiedote
Asuntosäätiön vuosikatsaus vuodelta 2024 sisältää toimintakertomuksen sekä tilinpäätöksen. Vastuullisuusraportti kuvaa Asuntosäätiön vastuullisuustyötä sekä vastuullisuusohjelman tavoitteissa etenemistä vuoden 2024 aikana.
Asuntosäätiö rakennuttaa uusia asumisoikeusasuntoja Espoon Espoonlahteen13.3.2025 12:29:44 EET | Tiedote
Asuntosäätiö ja SRV ovat allekirjoittaneet urakkasopimuksen asumisoikeuskohteen rakennuttamisesta Espooseen. Kahdeksankerroksinen asumisoikeuskohde rakentuu Espoonlahteen, Mårtensbron uudelle asuinalueelle. Kohteen rakennustyöt käynnistyvät keväällä 2025 ja hanke valmistuu arvioilta syksyllä 2026.
Tutkimuksen mukaan huoli kohtuuhintaisesta asumisesta kasvaa4.3.2025 14:49:25 EET | Tiedote
Asumisen kustannukset huolestuttavat yhä useampaa suomalaista. Asuntosäätiön tuoreen tutkimuksen mukaan vain alle puolet suomalaisista kokee, että asuminen on Suomessa kohtuuhintaista. Tutkimus paljastaa kaksi ilmiötä: taloudelliset syyt sekä estävät, että pakottavat suomalaisia muuttamaan.
Asuntosäätiön uusi asumisoikeuskohde valmistui Vantaan Myyrmäkeen28.2.2025 10:27:39 EET | Tiedote
Asuntosäätiön uudet asumisoikeusasunnot ovat valmistuneet Vantaan Myyrmäkeen osoitteeseen Kilterinkaari 6a. Asukkaat muuttavat uusiin koteihinsa tällä viikolla.
Kangasalle valmistui 82 uutta Asuntosäätiön asumisoikeusasuntoa27.2.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Asuntosäätiön uudet asumisoikeusasunnot ovat valmistuneet Kangasalan Lamminrahkaan osoitteeseen Mossin puistokatu 26. Asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa tällä viikolla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme