Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista
Laittomia palautuksia, meripelastuksen laiminlyöntiä, väkivallan ulkoistamista… Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tänään julkaisema raportti osoittaa EU:n ja sen jäsenmaiden edistävän järjestelmällistä julmuutta pakolaisia ja siirtolaisia kohtaan.
Death, despair and destitution: the human costs of the EU's migration policies -raportti pohjautuu lääketieteelliseen dataan 20 000 potilasvastaanotosta EU:n eri rajoilla ja 8400 ihmisen pelastamisesta Välimerestä sekä hoitohenkilökunnan ja potilaiden omakohtaisiin kertomuksiin.
Raportin mukaan EU ja sen jäsenvaltiot hyväksyvät väkivallan taktiikat, joita Euroopan johtajien yhä epäinhimillisempi poliittinen retoriikka rohkaisee entisestään.
Pushbackit aina laittomia
Viime vuosina EU on yhdessä jäsenvaltioidensa kanssa investoinut merkittävästi kolmansiin maihin, kuten Nigeriin ja Libyaan, jotta ihmisiä estettäisiin lähtemästä kohti Eurooppaa. EU on solminut sopimuksia ihmisten palauttamiseksi, vaikkei voi varmistua palautettujen ihmisten inhimillisestä kohtelusta.
EU on jo vuosien ajan tukenut Libyan rannikkovartiostoa sekä rahallisesti että kouluttamalla henkilöstöä. Rannikkovartiosto ottaa rutiininomaisesti ihmisiä kiinni merellä ja vie heidät Libyassa sijaitseviin pidätyskeskuksiin.
Lääkärit Ilman Rajoja dokumentoi Libyan pidätyskeskusten surkeita elinoloja vuosina 2016–2023. Tartuntataudit levisivät helposti epähygieenisissä oloissa, ja järjestö hoiti muun muassa tuberkuloosipotilaita. Pidätyskeskuksissa todistettiin myös aliravitsemusta, kidutusta ja väkivaltaa. Samankaltaista EU:n ulkoistamaa väkivaltaa ja siirtolaisten perusterveydenhuollon epäämistä nähdään Nigerissä, Serbiassa ja Tunisiassa.
Lääkärit Ilman Rajoja on dokumentoinut toistuvia laittomia palautuksia eli pushbackejä esimerkiksi Puolassa, Kreikassa, Bulgariassa ja Unkarissa. EU:n rajoille on rakennettu yli 2 000 kilometriä rajamuuria ja -aitoja, joiden tarkoituksena on pitää ihmiset poissa unionin alueelta. Aidat on usein päällystetty piikkilangalla, ja niitä on vahvistettu valvontakameroilla ja lennokeilla.
Suomessakin ollaan pystyttämässä raja-aitaa Venäjän vastaiselle rajalle. Viime kuukausina Suomessa on keskusteltu myös pushbackeista.
”Pushbackeista puhutaan ikään kuin ne olisivat jonkinlainen mahdollinen vaihtoehto siirtolaisuuden estämiseksi. Eivät ne ole. Pushbackit ovat aina laittomia. Olemme nähneet pushbackien jopa kuolettavat seuraukset työssämme ympäri Eurooppaa, emmekä voi hyväksyä, että Suomessa tällaista vaihtoehtoa edes harkitaan”, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta.
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön hoitamat potilaat ovat kertoneet pushbackien karuista seurauksista. Kymmenet ihmiset ovat kuolleet Puolan ja Valko-Venäjän väliselle raja-alueelle.
"Olin sairaana, ja minua hoidettiin kolme päivää sairaalassa. Pyysin suojelua, mutta lopulta minut palautettiin Valko-Venäjälle ilman mitään, aivan yksin”, potilaamme Valko-Venäjällä kertoi vuonna 2023.
Turvallisuuden sijaan inhimillisyyttä
EU ja sen jäsenvaltiot eivät enää täytä velvollisuuttaan antaa apua merellä vaarassa oleville ihmisille, vaan pelastustehtävät on ulkoistettu EU:n ulkopuolisille rannikkovartiostoille. Järjestöt pyrkivät paikkaamaan aukkoa, mutta niidenkin työtä on hankaloitettu lainsäädäntöä kiristämällä. Haaksirikoista ja vältettävissä olevista kuolemantapauksista on tullut lähes päivittäisiä tragedioita Välimeren keskiosissa.
”Myös Suomen on muutettava suuntaa ja lakattava tarkastelemasta siirtolaisia ainoastaan turvallisuusnäkökulmasta. Ihmisten epäinhimillistämisen on loputtava”, Kaisa Väkiparta sanoo.
Tälläkin hetkellä Suomessa on käynnissä useita lakihankkeita siirtolaisten ja pakolaisten oikeuksien kiristämiseksi.
”Valitettavasti Suomen kehityssuunta on sama kuin EU:ssa laajemminkin. Siirtolaisten oikeuksia heikennetään pala palalta: mihin tämä päättyy? Kuinka monta ihmishenkeä ollaan valmiita vielä uhraamaan – ja millä hinnalla?” Väkiparta kysyy.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Reetta KorhonenTiedottaja
Puh:044 019 0060anna-reetta.korhonen@helsinki.msf.orgKaisa VäkipartaViestintäpäällikkö
Puh:044 709 1048kaisa.vakiparta@helsinki.msf.orgLiitteet
Linkit
Lääkärit Ilman Rajoja (Médecins Sans Frontières, MSF) on kansainvälinen sairaanhoitoon erikoistunut humanitaarinen avustusjärjestö. Pelastamme ihmishenkiä ja lievitämme kärsimystä siellä, missä hätä on suurin. Hoidamme ihmisiä aina riippumatta heidän etnisestä, uskonnollisesta tai poliittisesta taustastaan. Kerromme myös näkemästämme inhimillisestä hädästä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lääkärit Ilman Rajoja
Lääkärit Ilman Rajoja keskeyttää toimintansa Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä poliisien tekemien uhkauksien seurauksena20.11.2024 14:56:26 EET | Tiedote
Poliisit ovat pysäyttäneet Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön ajoneuvoja ja uhanneet tappaa ja raiskata järjestön henkilökuntaa Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä useita kertoja viimeisen viikon aikana.
Lääkärit Ilman Rajoja: Israelin on lopetettava täysimittainen sota gazalaisia vastaan, ja sen liittolaisten on lopetettava sodan mahdollistaminen4.10.2024 09:54:06 EEST | Tiedote
Lääkärit Ilman Rajoja on hoitanut Gazassa noin 27 500 potilasta väkivallan aiheuttamien vammojen vuoksi vuoden aikana. Yli 80 prosenttia vammoista liittyy pommituksiin.
Lääkärit Ilman Rajoja lisää hätäapua Libanonissa25.9.2024 09:23:26 EEST | Tiedote
Järjestö laajentaa sairaanhoitoa vastaamaan Libanonin kasvaneita humanitaarisia tarpeita.
Tuhansia lapsia vaarassa kuolla lähiviikkoina ilman humanitaarisen avun lisäämistä Sudaniin17.9.2024 07:41:11 EEST | Tiedote
Lääkärit Ilman Rajoja vaatii ruoan, lääkkeiden ja välttämättömien tarvikkeiden välitöntä toimittamista Zamzamin pakolaisleirille Sudaniin.
Mediatilaisuus: gazalaisten tilanne entistä epäinhimillisempi2.9.2024 08:10:00 EEST | Kutsu
Suomalainen Linda Nyholm palaa kuun vaihteessa avustustyöstä Itä-Jerusalemista, jossa hän toimi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Palestiinan viestintäpäällikkönä noin kahden kuukauden ajan. Gazassa pommitukset, taistelut ja evakuointimääräykset ajavat ihmiset yhä pienemmälle alueelle. Pienellä alueella ihmisten terveysongelmat ja humanitaariset tarpeet ovat räjähtäneet, ja iho-ongelmat ja muut tarttuvat taudit leviävät erityisesti lasten keskuudessa. Sairaaloiden kapasiteetti auttaa potilaita on olematon. Ihmiskohtalot Gazassa niin potilaiden kuin järjestön työntekijöidenkin kohdalla ovat lohduttomia. “Aina kun kuvittelet, että tilanne ei voi mennä enää pahempaan suuntaan, se pahentuu taas”, Nyholm kertoo. Tule kuulemaan lisää mediatilaisuuteen. Voit tulla paikalle Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimistolle tai osallistua Teamsin kautta etänä. Ilmoittaudu tilaisuuteen osoitteeseen anna-reetta.korhonen@helsinki.msf.org. Tarkenna myös, tuletko paikan päälle vai osallistutko etänä. Huom
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme