HUS

Förändrad rapportering av svar på sårodlingar minskade användningen av antibiotika

Dela

En studie som genomförts vid HUS visade att man genom att förändra laboratoriets sätt att ge svar på bakterieodlingar kan påverka ordinationen av antibiotika.

Antibiotikaresistens, det vill säga bakteriernas förmåga att motstå den antibiotika som används i behandlingen, är ett globalt problem. Undersökningar med bakterieodlingar används som hjälp vid valet av antibiotikabehandling, men onödiga undersökningar och i synnerhet resistensbestämningar för de bakterier som man odlat fram i undersökningarna kan öka användningen av antibiotika.

Rapporteringen av svar när det gäller resistensbestämningar för bakterier som man odlat fram ur prov som tagits från sår ändrades vid bakteriologiska avdelningen på HUS Diagnostikcentrum under 2017 och 2018.

”Vi minskade rapporteringen om resistensbestämningar för bakterier som har en liten betydelse vid sårinfektionen. I samarbete med infektionsläkarna vid HUS och Helsingfors stad studerade vi vilka effekter en förändrad rapportering av svar har på användningen av antibiotika”, säger Jukka Torvikoski specialistläkare i klinisk mikrobiologi från HUS.

I studien jämfördes svaren på sårodlingar, antibiotikabehandlingar och vårdrekommendationer för patienter på såravdelningen vid Dals sjukhus innan rapporteringen av svar ändrade under perioden 2014–2016 och efter förändringen under perioden 2019–2021.

Användningen av antibiotika minskade efter att laboratoriet ändrat sin rapporteringspraxis

Efter den förändrade rapporteringspraxisen gjordes betydligt färre resistensbestämningar för sådana bakterier från patienternas sårodlingar som har liten betydelse vid sårinfektioner. Genom förändringen kunde man också minska att antibiotikabehandlingen utökades till sådan bredspektrumantibiotika som främjar antibiotikaresistens. Efter förändringen fick patienter även mera sällan antibiotika. Inom övriga vårdresultat, såsom sjukhusvårdens varaktighet och den totala dödligheten, observerades ingen skillnad mellan grupperna.

Genom att förändra rapporteringspraxisen kan man tryggt styra användningen av antibiotika

Resultaten från studien tyder på att mikrobiologiska laboratorier genom att begränsa de resistensbestämningar som rapporteras från sårodlingarna på ett tryggt sätt kan påverka läkarnas vårdbeslut om antibiotika. Fynden framhäver de mikrobiologiska laboratoriernas ansvar i styrningen av antibiotikaanvändning och kampen mot utvecklingen av antibiotikaresistens.

Studien har publicerats i den referentgranskade tidningen eBioMedicine som är en del av publikationsserien The Lancet Discovery Science

Forskningsartikel: Impact of selective reporting of wound cultures on microbiology reports and antimicrobial-drug use on a wound-care ward in Finland: a retrospective cohort study

Kontakter

Om HUS

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar närmare 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss.

HUS – Den främstavården

Andra språk

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye