Charles Sandisonin uusi valoinstallaatio Rhizome Tampereen taidemuseossa
Charles Sandison (s. 1969, Englanti) on Tampereella asuva mediataiteilija ja yksi maamme kansainvälisesti tunnetuimpia taiteilijoita. Sandisonin taidetta on kuvailtu valorunoudeksi. Hänen uusin teoksensa Rhizome on juuri valmistunut Tampereen taidemuseoon. Sandisonin näyttely avautuu yleisölle lauantaina 24.2.2024 samanaikaisesti Tuula Lehtisen With Pleasure -näyttelyn kanssa.
Sandison toteuttaa sisä- ja ulkotiloihin tietokonepohjaisia valoinstallaatioita, videoprojisointeja, jotka yhdistävät sanoja, symboleja ja liikettä. Hänen teoksissaan sanat vaeltavat pimennetyissä huoneissa tai rakennusten ulkoseinillä. Ne elävät ja vuorovaikuttavat keskenään. Sanat eivät muodosta lauseita, mutta silti niiden voimakas emotionaalinen lataus tempaa katsojat tai pikemminkin kokijat otteeseensa. Näyttelyvieraat kokevat olevansa ikään kuin avaruusmatkalla, jossa liikutaan keskellä sanojen universumia, kaaoksen ja järjestyksen rajamailla. Sandisonin teosten sanavalikoima ei ole sattumanvarainen. Hän on käsitellyt teoksissaan evoluutiota, biologiaa, genealogiaa, genetiikkaa, keinoälyä ja erityisesti kieltä.
Charles Sandisonin toisiinsa punoutuvista videoprojisoinneista ja arkkitehtuurista muodostuva teos Rhizome (2024) houkuttelee katsojat uppoutumaan digitaalisesti luotuun vaihtoehtoiseen universumiin ja tekoälyn luomien elämänmuotojen pariin. Seinillä liikkuu vapaasti sanoja, numeroita, merkkejä ja symboleita. Välillä ne sulautuvat yhteen orgaanisiksi muodoiksi, ja räjähtävät sitten kirjainmyrskyksi ja siirtyvät sanastosta toiseen. Sandison on luonut mutkikkaita tietokoneohjelmia tuoden ne tilaan, joka tekee näkyväksi meitä ympäröivän datamaailman.
Teoksessa tietokoneella luotu immersiivinen virtuaaliympäristö koostuu jatkuvasti muuttuvista orgaanisten kuvien, olioiden, merkkien ja kirjainten animoiduista kerroksista, jotka projisoidaan katsojan ympärille. Teos on biologinen kollaasi, tekoälyn avulla luotu kuvitteellinen ekosysteemi, joka liikkuu jatkuvasti kaaoksen ja järjestyksen välillä. Rhizome on omavarainen todellisuus, tutkielma utopiasta, jossa ihminen ja luonto elävät sopusoinnussa.
Charles Sandison on opiskellut Glasgow School of Art -taidekoulussa Skotlannissa vuosina 1988–93. Hän muutti Suomeen 1995. Sandison on ollut mukana mm. Venetsian biennaalissa 2001, Ars-näyttelyssä 2006 ja Singaporen biennaalissa 2011. Sandisonin yksityisnäyttely oli 2008 esillä Pariisin Musée d’Orsayssa, ja 2007 Rooman uusi nykytaiteen museo kutsui hänet tekemään teoksen Forum Romanumille. Sandisonin videoinstallaatioita on esitelty sisä- ja ulkotiloissa ympäri maailmaa, mm. Clevelandissa ja Denverissä USA:ssa; São Paulossa Brasiliassa; Roomassa, Madridissa, Lanzarotella, San Sebastianissa, Pariisissa, Lontoossa ja Tukholmassa. Sandison voitti Ars Fennica -palkinnon vuonna 2010.
CHARLES SANDISON
24.2.2024─5.5.2024
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Charles Sandisonmediataiteilija
Puh:0500 628 987charles@sandison.fiwww.sandison.fiTapani Pennanenamanuenssi, Tampereen taidemuseo
Puh:050 345 1143tapani.pennanen@tampere.fiKuvat
Tampereen taidemuseo
Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus ja palkintonäyttely. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.
Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
puh. 041 730 3104
tampereentaidemuseo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo
Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo julkistavat vuoden 2025 näyttelynsä – surrealismin ja muumien juhlaa6.11.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Tampereen taidemuseo juhlistaa kansainvälisen surrealistisen taiteen satavuotista historiaa Surrealismi – Jaettu uni -näyttelyllä. Vaikuttavaa mediataidetta nähdään maailmankuulun Marco Brambillan Heaven´s Gate -teoksen ja Hanna Haaslahden vuorovaikutteisen Esivanhemmat-näyttelyn myötä. Vuoden nuori taiteilija 2025 julkistetaan tammikuussa. Muumimuseo osallistuu Muumi 80 -juhlavuoteen museon ainutlaatuisesta Muumi-Talosta kertovalla näyttelyllä.
Kutsu Tampereen museoiden johtajien tarjoamalle aamiaiselle kuulemaan 2025 näyttelyistä31.10.2024 07:30:00 EET | Kutsu
Tervetuloa museonjohtajien tarjoamalle aamiaiselle Sara Hildénin taidemuseoon keskiviikkona 6.11.2024 klo 8.30–10. Aterioinnin lomassa kuullaan, mitä Tampereen museoissa nähdään vuonna 2025. Samalla kuullaan muista museoiden ajankohtaisista asioista.
Tampereen taidemuseon pitkäaikainen johtaja Anneli Ilmonen on menehtynyt25.10.2024 17:15:06 EEST | Tiedote
Tampereen taidemuseon aiempi johtaja Anneli Ilmonen (s. 1940) on menehtynyt Tampereella 24.10.2024. Anneli Ilmonen toimi Tampereen taidemuseon johtajana vuosina 1968–2004. Häntä ennen museonjohtajina toimivat kuvataiteilijat Gabriel Engberg sekä Reino Viirilä.
Tampereen taidemuseo täynnä Vuoden nuoria taiteilijoita – Suvi Sysi sekä Silmänruokaa-kokoelmanäyttely25.10.2024 13:10:59 EEST | Tiedote
Tampereen taidemuseon lauantaina 26.10. avautuvassa syksyn päänäyttelyssä Vuoden 2024 nuoren taiteilijan Suvi Sysin taide ottaa haltuunsa kahden kerroksen lisäksi koko museorakennuksen, sillä ikkunoissa nähdään Sysin sinisävyinen valoteos Enshrine (2024). Alimman kerroksen Silmänruokaa-näyttely esittelee poimintoja taidemuseon Vuoden nuorten taiteilijoiden kokoelmasta 1980-luvulta 2020-luvulle. Tapahtuman 40-vuotista taivalta juhlistava näyttely käsittää maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, media- ja tilataidetta sekä valokuvia.
Valogalleriassa tänä vuonna Joel Slotte: Mosse ja tatuoidut ystävät23.10.2024 11:00:00 EEST | Tiedote
Tämän vuoden Valogallerian taiteilijaksi on kutsuttu Joel Slotte, Vuoden 2021 nuori taiteilija. Hänen suunnittelemansa Tampereen keskustan seinäpintoihin heijastettava kokonaisuus kantaa nimeä Mosse ja tatuoidut ystävät. Näyttely kytkeytyy Tampereen taidemuseossa 26.10. avautuvaan Silmänruokaa-näyttelyyn, jossa esitellään Vuoden nuorten taiteilijoiden teoksia Tampereen taidemuseon kokoelmista 40 vuoden ajalta. Valogallerian teokset heijastetaan rakennusten seiniin Tampereen keskustassa 24.10. alkaen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme