Muuttolintujen kevät -mobiilisovellus uudistuu – nauhoita ja auta tutkimusta!
Suomalaisille avautui viime keväänä ainutlaatuinen mahdollisuus tunnistaa lähipiirinsä lintuja niiden laulun perusteella. Jyväskylän yliopistossa kehitetty Muuttolintujen kevät -sovellus keräsi suursuosion, yli 160 000 käyttäjää ja yli miljoona lintuhavaintoa. Käyttäjien nauhoitusten avulla tutkijat saavat tietoa esimerkiksi siitä, mihin aikaan mitkäkin muuttolinnut saapuvat Suomeen.

Muuttolintujen kevät -mobiilisovellus on nyt päivitetty. Se tarjoaa uutena mahdollisuutena 9.4. lähtien pistelaskentanauhoituksen. Pistelaskentapaikoilla sovelluksen käyttäjällä on mahdollisuus äänittää viiden minuutin pituinen nauhoitus, jota voidaan käyttää lajitunnistuksen lisäksi lintujen esiintyvyyden ennustemallien kehittämiseen.
Pistelaskentaverkosto luodaan pilottivaiheessa Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän ja Helsingin kaupunkien sekä Metsähallituksen yhteistyönä. Se kattaa Jyväskylän ja Helsingin kaupunkien luontokohteita, Metsähallituksen kymmenen kansallispuistoa ja muita keskeisiä lintujen kevätmuuttokohteita. Pistelaskentapaikat on merkitty kohteisiin QR-koodeilla ja ne löytyvät Muuttolintujen kevät -sovelluksesta. Tulevaisuudessa on tarkoitus laajentaa pistelaskentaa valtakunnallisesti kattavaksi verkostoksi.
- Luonnontieteellisen keskusmuseon koordinoimaa lintujen pistelaskentaa on toteutettu Suomessa 40 vuotta. Tämä on tuottanut arvokkaan aineiston linnuston esiintymisestä ja sen muutoksista. Pistelaskentareittejä tehdään Suomessa vuosittain kuitenkin vain 50-60 kappaletta, ja niiden tekemiseen on tarvittu hyvä pesälinnuston lajintuntemus, mukaan lukien laulu- ja varoitusäänet.
- Uusittu Muuttolintujen kevät -mobiilisovellus mahdollistaa sen, että kuka tahansa kansalainen voi tehdä pistelaskennan, vaikka itse ei lajeja tuntisikaan, koska lajintunnistus tapahtuu äänityksistä tekoälyn avulla. Toivon kovasti, että kansalaiset innostuvat kerryttämään tieteellisen tutkimuksen kannalta huippuarvokasta pistelaskenta-aineistoa, akatemiaprofessori ja tutkimushankkeen johtaja Otso Ovaskainen kertoo.
- Muuttolintujen kevät -sovelluksen käyttäjät voivat osallistua pistelaskentaan avaamalla Muuttolintujen kevät -sovellukseen 9.4. ilmestyvän uuden välilehden, joka mahdollistaa pistelaskennan nauhoittamisen. Sovellus näyttää kartalla pistelaskentapaikat. Paikalla olevan QR-koodin lukemalla pääsee tekemään viiden minuutin nauhoituksen ja samalla palautteena saa tekoälyn avulla tunnistetut lintulajit takaisin sovellukseen.
- Lisäksi sovelluksen tekoälymallia on opetettu kansalaisilta saadulla aineistolla. Muuttolintujen kevät tunnistaa tänä keväänä kaikki Suomessa pesivät lintulajit. Tarkoitus on myös palkita sovelluksessa laajemmin erityyppisten nauhoituksien ja havaintojen tekemisestä, teknologiakehityksen projektipäällikkö, pääarkkitehti Ari Lehtiö kuvailee.
Pistelaskentaverkosto avataan virallisesti Jyväskylän yliopiston Kansalaistieteen Lähde -tapahtumassa 9.4. klo 9.00. (Linkki tapahtumaan). Pistelaskennasta saatujen kokemusten myötä verkostoa laajennetaan muihin kohteisiin, tuoden lisää tietoa ja osallistumismahdollisuuksia kansalaistieteilijöille.
Lisätietoja:
• Akatemiaprofessori Otso Ovaskainen, puh. 050 309 2795, otso.t.ovaskainen@jyu.fi
• Pääarkkitehti Ari Lehtiö, puh. 050 361 0992, ari.lehtio@jyu.fi
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Suuri linturetki -tempaus 7.4. saa koululaiset liikkeelle Helsingistä Sodankylään4.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Linnut ja luonto kiinnostavat suomalaisia. Peruskoululaisten Suuri linturetki -tempaukseen on ilmoittautunut lähes 4 000 osallistujaa 76 paikkakunnalta.
Läpimurto virustutkimuksessa: Virus-RNA:n havaitseminen entistä herkemmin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen (NSC) tutkijat ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen enteroviruksen RNA:n havaitsemisessa kehittämällä uudenlaisen suhteelliseen fluoresenssiin perustuvan anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän entistä herkemmin. Tutkimus myös vahvistaa tieteidenvälisen yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkaisemisessa.
Kilpailtu rahoitus tuo Jyväskylään viisi nuorta huippututkijaa3.4.2025 14:44:48 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon myönnettiin huikeat viisi tutkimushankerahoitusta EU:n Marie Skłodowska-Curie -hausta. Rahoitus mahdollistaa kansainvälisten huippututkijoiden siirtymisen Jyväskylän yliopistoon.
Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.
Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme