Muuttolintujen kevät -mobiilisovellus uudistuu – nauhoita ja auta tutkimusta!
Suomalaisille avautui viime keväänä ainutlaatuinen mahdollisuus tunnistaa lähipiirinsä lintuja niiden laulun perusteella. Jyväskylän yliopistossa kehitetty Muuttolintujen kevät -sovellus keräsi suursuosion, yli 160 000 käyttäjää ja yli miljoona lintuhavaintoa. Käyttäjien nauhoitusten avulla tutkijat saavat tietoa esimerkiksi siitä, mihin aikaan mitkäkin muuttolinnut saapuvat Suomeen.
Muuttolintujen kevät -mobiilisovellus on nyt päivitetty. Se tarjoaa uutena mahdollisuutena 9.4. lähtien pistelaskentanauhoituksen. Pistelaskentapaikoilla sovelluksen käyttäjällä on mahdollisuus äänittää viiden minuutin pituinen nauhoitus, jota voidaan käyttää lajitunnistuksen lisäksi lintujen esiintyvyyden ennustemallien kehittämiseen.
Pistelaskentaverkosto luodaan pilottivaiheessa Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän ja Helsingin kaupunkien sekä Metsähallituksen yhteistyönä. Se kattaa Jyväskylän ja Helsingin kaupunkien luontokohteita, Metsähallituksen kymmenen kansallispuistoa ja muita keskeisiä lintujen kevätmuuttokohteita. Pistelaskentapaikat on merkitty kohteisiin QR-koodeilla ja ne löytyvät Muuttolintujen kevät -sovelluksesta. Tulevaisuudessa on tarkoitus laajentaa pistelaskentaa valtakunnallisesti kattavaksi verkostoksi.
- Luonnontieteellisen keskusmuseon koordinoimaa lintujen pistelaskentaa on toteutettu Suomessa 40 vuotta. Tämä on tuottanut arvokkaan aineiston linnuston esiintymisestä ja sen muutoksista. Pistelaskentareittejä tehdään Suomessa vuosittain kuitenkin vain 50-60 kappaletta, ja niiden tekemiseen on tarvittu hyvä pesälinnuston lajintuntemus, mukaan lukien laulu- ja varoitusäänet.
- Uusittu Muuttolintujen kevät -mobiilisovellus mahdollistaa sen, että kuka tahansa kansalainen voi tehdä pistelaskennan, vaikka itse ei lajeja tuntisikaan, koska lajintunnistus tapahtuu äänityksistä tekoälyn avulla. Toivon kovasti, että kansalaiset innostuvat kerryttämään tieteellisen tutkimuksen kannalta huippuarvokasta pistelaskenta-aineistoa, akatemiaprofessori ja tutkimushankkeen johtaja Otso Ovaskainen kertoo.
- Muuttolintujen kevät -sovelluksen käyttäjät voivat osallistua pistelaskentaan avaamalla Muuttolintujen kevät -sovellukseen 9.4. ilmestyvän uuden välilehden, joka mahdollistaa pistelaskennan nauhoittamisen. Sovellus näyttää kartalla pistelaskentapaikat. Paikalla olevan QR-koodin lukemalla pääsee tekemään viiden minuutin nauhoituksen ja samalla palautteena saa tekoälyn avulla tunnistetut lintulajit takaisin sovellukseen.
- Lisäksi sovelluksen tekoälymallia on opetettu kansalaisilta saadulla aineistolla. Muuttolintujen kevät tunnistaa tänä keväänä kaikki Suomessa pesivät lintulajit. Tarkoitus on myös palkita sovelluksessa laajemmin erityyppisten nauhoituksien ja havaintojen tekemisestä, teknologiakehityksen projektipäällikkö, pääarkkitehti Ari Lehtiö kuvailee.
Pistelaskentaverkosto avataan virallisesti Jyväskylän yliopiston Kansalaistieteen Lähde -tapahtumassa 9.4. klo 9.00. (Linkki tapahtumaan). Pistelaskennasta saatujen kokemusten myötä verkostoa laajennetaan muihin kohteisiin, tuoden lisää tietoa ja osallistumismahdollisuuksia kansalaistieteilijöille.
Lisätietoja:
• Akatemiaprofessori Otso Ovaskainen, puh. 050 309 2795, otso.t.ovaskainen@jyu.fi
• Pääarkkitehti Ari Lehtiö, puh. 050 361 0992, ari.lehtio@jyu.fi
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Tasavallan presidentti pitää ensimmäisen Martti J. Kari -muistoluennon Jyväskylän yliopistossa22.11.2024 16:30:07 EET | Tiedote
Martti J. Kari -muistoluento 3.12.2024 klo 15.00–16.00, Jyväskylän yliopiston juhlasali, päärakennus (C), Seminaarinkatu 15, Jyväskylä.
Väitös: Luokan ulkopuolella tapahtuva kielenoppiminen osaksi myös vieraan kielen opetusta ja arviointia22.11.2024 08:58:00 EET | Tiedote
FM Elisa Räsäsen väitöstutkimus osoittaa, että kielenoppijoilla on monia mahdollisuuksia käyttää opiskelemaansa kieltä luokan ulkopuolella myös vieraan kielen oppimisen kontekstissa. Oppitunneilla voidaan tukea tätä luokan ulkopuolella tapahtuvaa oppimista tarjoamalla välineitä teknologiavälitteisen ympäristön hyödyntämiseen ja kielenkäytön reflektoimiseen.
Väärällä tiedolla vaikuttaminen toi Vuoden Uno -palkinnon Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakouluun - Misinformaation tutkimukseen merkittävä rahoitus Strategisen tutkimuksen neuvostolta20.11.2024 12:38:30 EET | Tiedote
Professoriliiton Jyväskylän osasto on myöntänyt Vuoden Uno -palkinnon viestinnän johtamisen professori Vilma Luoma-aholle syyskokouksessaan 19.11.2024. Samana päivänä Strategisen tutkimuksen neuvosto “sinetöi” nimityksen myöntämällä Luoma-ahon tutkimusryhmälle lähes 500 000 euron rahoituksen liittyen tekoäly- ja informaatiovaikuttamiseen. Vuodesta 2014 lähtien Jyväskylän yliopistossa kahdessa eri tiedekunnassa professorina työskennellyt Luoma-aho on tehnyt monipuolista ja ansiokasta tutkimusta muun muassa viestinnän luotettavuuden, vaikuttavuuden sekä misinformaation parissa.
Flerspråkiga barns hemspråk kan också beaktas i tvåspråkig undervisning20.11.2024 09:05:00 EET | Tiedote
Anu Palojärvi vid Jyväskylä universitet har i sin doktorsavhandling undersökt hur en expertlärare, som arbetar med tvåspråkig (finsk-svensk) undervisning på daghem med flerspråkiga barn, tänker och agerar. Resultaten tyder på att utvecklande av tvåspråkig undervisning och inkludering av de flerspråkiga barnens hemspråk kan ske samtidigt. En skicklig lärare kan därför både stödja inlärning av nya språk genom tvåspråkig undervisning och visa uppskattning för och ge utrymme åt de flerspråkiga barnens hemspråk, vilket gör undervisningen mer socialt rättvis.
Monikielisten lasten kotikielet voidaan huomioida myös kaksikielisessä opetuksessa20.11.2024 09:00:50 EET | Tiedote
KM Anu Palojärvi selvitti väitöstutkimuksessaan kaksikielistä pedagogiikkaa (suomi-ruotsi) varhaiskasvatuksessa toteuttavan eksperttiopettajan ajattelua ja toimintaa monikielisten lasten kanssa. Tulosten perusteella kaksikielisen opetuksen kehittäminen ja monikielisten lasten kotikielien mukaan ottaminen toimintaan voivat tapahtua samanaikaisesti. Taitava opettaja voi siis tukea sekä uusien kielten oppimista kaksikielisellä opetuksella että osoittaa arvostusta ja antaa tilaa monikielisten lasten kotikielille, mikä tekee opetuksesta sosiaalisesti oikeudenmukaisempaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme