Miapetra Kumpula-Natri

Kumpula-Natri: EU tekee kaikkensa Ukrainan tukemiseksi mutta sanktioita on kiristettävä

Jaa

Kahden vuoden ajan Ukraina on taistellut urhoollisesti Venäjän häikäilemätöntä hyökkäyssotaa vastaan. Näiden huolentäytteisten vuosien aikana länsimaat ovat tukeneet Ukrainaa: puolustusmateriaalit, humanitaarinen apu, Venäjän vastaiset sanktiot sekä taloudellinen tuki ovat toimia, jotka ovat auttaneet Ukrainaa puolustautumaan Venäjää vastaan. Poliittinen tuki on vankkumaton demokratian puolella autoritarismia vastaan ja Ukraina voi aloittaa myös valmistautumisen EU jäsenmaaksi

Helmikuun alussa Euroopan neuvosto pääsi sopuun Ukrainan 50 miljardin euron monivuotisesta rahoituksesta. Kyseessä on tärkeä merkkipaalu. Ilman taloudellista tukea Ukraina ei tule voittamaan sotaa. Yksikään valtio ei pärjää sodassa ilman toimivaa yhteiskuntaa, sairaaloita, kouluja, infraa ja muita yhteiskunnan peruspilareita. Samaan aikaan Yhdysvalloissa käydään kuumaa keskustelua Ukrainan tukemisesta. Siellä sotilaallisen tuen lisäksi olisi myös ymmärrettävä taloudellisen tuen tarve. Yhdysvaltain hapuillessa on tärkeää, että EU ja sen jäsenmaat seisovat vankkumattomasti Ukrainan rinnalla.

Viime vuoden lopulla Ukrainalle myönnetty EU-hakijamaastatus sinetöi Ukrainan osaksi länttä. Tämän vuoksi puheet ”sotaväsymyksestä” tai välinpitämättömyydestä on unohdettava. EU:n yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa toteutettu 13. pakotepaketti tulee voimaan sodan vuosipäivänä. Pakotteet ovat keskeinen väline, jolla murennamme Venäjän armeijaa ja taloutta. Tilastot ovat osoittaneet, että pakotepolitiikka toimii, vaikkei täydellisyyttä ole. Venäjän BKT kasvu on viisi prosenttia alhaisempi kuin arviot ilman pakotteita.

Juuri valmistuneessa pakotepaketissa nimetään kolmansissa maissa olevia tahoja, jotka auttavat sanktioiden kierrossa ja siinä annetaan matkustuskielto Eurooppaan lähes 200 uudelle sotaa tukevalle ihmiselle perheineen. Henkilöpakotteet ovat Putin lähipiiristä laajentuneet muun muassa ukrainalaislasten kaappauksista ja heidän pakkovenäläistämistä toteuttaviin tahoihin. Arvion mukaan Ukrainan sodan aikana yli 19 000 lasta on kaapattu Venäjälle, Valko-Venäjälle tai Venäjän valtaamille alueille Ukrainassa. Lasten käyttäminen osana sodankäyntiä on hävytöntä ja epäinhimillistä. Kaappauksiin syyllistyneet on saatava teoistaan vastuuseen ja lapset palautettava takaisin läheisilleen.  

Vuoden vaihteessa sain puheenjohdettavakseni Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan Venäjän seurantaryhmän. Sanktiot ovat tärkein aiheemme. Pidän tärkeänä, että uusissa pakotepaketeissa löytyy työkaluja pakotteiden kiertämisen hankaloittamiseen niin unionista suoraan Venäjälle kuin sanktioiden kiertämisen estämiseen kolmansien maiden kautta. On sietämätöntä, että edelleen Ukrainaan ammutuista ohjuksista ja ammuksista löytyy länsiteknologiaa. Ja epärehellisyys syö sisämarkkinoita ja moraalia, toiset lakkaavat viennin ja toiset vuotavat tietämättömyyttään tai tahallaan. 

Ukrainan sodan toiseen vuosipäivään erityisen synkkiä sävyjä tuo venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin murha. Putinin johtama Venäjä on täyttä totalitarismia edustava hirmuvalta, joka pyrkii vaientamaan toisinajattelijat julmin keinoin. On kylmäävää miettiä, miten naapurimaamme toiminnan johdosta valtava määrä ihmishenkiä on vaarassa.   Navalnyn murhan jälkeen Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat asettaneet sanktioita murhasta vastuussa tahoille ja Navalnyn listalla olleille rikollisille. Myös Saksa, Liettua ja Ruotsi ovat vaatineet samaa EU:n pakotelistalle. Toivon, että Suomikin on mukana samassa joukossa. Parlamentissa joukko meitä meppejä vaatii Navalnyin keräämän listan rikollisista ottamista pakotteiden pariin. Uuden pakotepaketin valmistelu on aloitettava välittömästi.

Ukraina käy taistelua arvojemme, aatteidemme ja demokratian puolesta. Tätä taistelua ei voida hävitä. Tuleva parlamentin on sitouduttava tukemaan Ukrainaa myös tulevaisuudessa. Ukraina taistelee olemassaolostaan ja länsimaiden arvojen eturintamassa: oikeudesta olemassaoloon demokraattisena valtiona. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Miapetra Kumpula-Natri

Kumpula-Natri Ranskan talousfoorumin Aix-en Provenceen3.7.2024 11:14:50 EEST | Tiedote

Europarlamentaarikko ja tuleva kansanedustaja Miapetra Kumpula Natri (sd.) osallistuu viikonloppuna ”Les Recontres Economicues”- talousfoorumiin, joka järjestetään Aix-en Provencessa Etelä-Ranskassa. Talousfoorumia on järjestetty jo vuodesta 2001 asti. Se kerää yhteen taloustieteilijöitä, talousjohtajia ja poliittista johtoa ympäri maailman. Tämän vuoden keskustelun pääteemana on löytää ratkaisuja 2020-luvun maailmanlaajuisista haasteista toipumiseen ja talouden vahvistamiseen. Kaksipäiväisessä foorumissa järjestetään yli 50 keskustelua ja mukana ovat muun muassa Euroopan Keskuspankin johtaja Christine Lagarde ja entinen EU:n kauppakomissaari Peter Mandelson.

Kumpula-Natri: Unohtiko Orpon hallitus vedyn?27.6.2024 14:40:20 EEST | Tiedote

-Eurooppa on tekemässä suurta vetysiirtymää, joka kiihtyi toimenpiteiden valmistumiseen päättyvällä kaudella. Nyt on toiminnan aika. Pelkään, että Suomi jää kelkasta samalla tavalla kuin kävi tuulivoiman kanssa. Emme ehtineet mukaan kokonaiseen ekosysteemiin, esimerkiksi valmistamaan myös tuotteita tai mukaan EU-tukien kotouttamiseen. Jos Suomi olisi tällä kertaa ajoissa, voisimme vielä ehtiä vetymurrokseen mukaan”, europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri sanoi SuomiAreenan Suomen vetyklusterin paneelikeskustelussa.

Kumpula–Natri: EU:n voimannäyttö puree Venäjä-pakotteiden kiertämiseen ja laittaa Venäjän maksamaan tuhoistaan25.6.2024 19:09:17 EEST | Tiedote

EU–maiden ulkoministerit hyväksyivät maanantaina EU:n 14. pakotepaketin Venäjää vastaan. Lisäksi päätettiin vihdoin jäädytettyjen Venäjän keskuspankin korkotuottojen käyttämisestä Ukrainan avuksi Venäjän hyökkäykseltä suojautumiseen. Euroopan parlamentin kansainvälisen kauppavaliokunnan pakotteisiin keskittyneen Venäjä -seurantaryhmän puheenjohtajana toiminut Miapetra Kumpula-Natri (sd.) on tyytyväinen, että EU kykenee kiristämään ruuvia Venäjän pääsyä sotateknologiaan, sen energiatuloihin ja ennen kaikkea rahoittamaan Ukrainaa Venäjän rahoilla. - Vain vahvana ja yhdessä päättäen EU voi voittaa väännön Venäjää vastaan ja sen laajentumispyrkimyksiä vastaan, toteaa Kumpula-Natri.

Kumpula-Natri: Pakkausjäteasetus vähentää muovijätettä ja vahvistaa biotaloutta24.4.2024 16:45:38 EEST | Tiedote

Euroopan parlamentti äänesti tänään pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen (niin sanottu PPWR-asetus) neuvottelusovusta. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (SDP) teki kovasti töitä sen eteen, että asetusehdotuksessa esitetyt kertakäyttöpakkauksissa kielletyt uusiutuvat materiaalit, kartonki-, kuitu- ja komposiittituotteet sallitaan jatkossakin sekä mahdollistetaan niiden kierrättäminen materiaaliksi ja keskitytään kertäkäyttömuovin kieltämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye