Helmi-ohjelma: Vuonna 2023 Pirkanmaalla tehtiin lukuisia toimenpiteitä luonnon hyväksi
Pirkanmaalla edistettiin luonnon monimuotoisuutta monin keinoin Helmi-elinympäristöohjelman avulla vuonna 2023. Pirkanmaan ELY-keskus muun muassa perusti uusia soidensuojelualueita, hoiti perinne- ja metsäisiä elinympäristöjä, kunnosti lintuvesien ympäristöjä, pienvesien tilaa ja ennallisti lettoja. Tänä vuonna työ jatkuu ja sitä vauhdittavat EU-rahoitteinen Priodiversity LIFE sekä edelleen jatkuva LIFE Revives -hanke.

Arvokkaita suokohteita suojeltiin
Soidensuojelua kohdennetaan Helmi-ohjelmassa vapaaehtoisuuteen perustuen valtakunnallisesti arvokkaiksi luokiteltuihin suoalueisiin, joita Pirkanmaalla on kaikkiaan 57.
Vuonna 2023 perustettiin soidensuojelualueita neljälle suoalueelle yhteensä 71,5 hehtaaria Urjalaan, Sastamalaan, Juupajoelle ja Orivedelle. Suojelualuemäärät ovat samaa tasoa kuin edellisvuonna.

Perinnemaisemia hoidettiin niittämällä ja peruskunnostamalla
Perinnebiotoopit, eli perinneympäristöt ovat monipuolisinta luontoamme ja ne ovat tärkeitä elinympäristöjä monille lajeille. Perinnemaisemakohteissa jatkettiin vuonna 2023 pitkään jatkuneiden kohteiden hoitoa niin niittämällä kuin talkoilla kaikkiaan 14 kohteessa. Osassa hoitoalueista esiintyy myös uhanalaisia kasveja. Kunnostustoimenpiteitä tehtiin kolmella laidunalueella, jotka otetaan tänä vuonna käyttöön.
- Kaikki perinnebiotoopit ovat uhanalaisia. Kunnostaminen ja jatkohoito parantaa ja ylläpitää perinnebiotooppien ja niiden monimuotoisen lajiston säilymistä, painottaa luonnonhoidon koordinaattori Suvi Järvenpää Pirkanmaan ELY-keskukselta.

Metsäisten elinympäristöjen monimuotoisuutta parannettiin
Helmi-ohjelman metsien monimuotoisuutta parannetaan erilaisilla luonnonhoitotöillä. Hoidettavia elinympäristöjä ovat esimerkiksi kuusettuvat lehdot, jalopuumetsät ja harjujen paahdeympäristöt. Hoitotoimien tavoitteena on usein kuusettumisen ehkäiseminen. Kuusen poiston ja muun puuston harvennuksen lisäksi harjujen paahderinteitä voidaan hoitaa kulottamalla. Monissa kohteissa tuotetaan metsän elämän kirjolle tärkeää lahopuuta esimerkiksi kaatamalla puita maahan.
Viime vuonna suunniteltiin hoitotoimenpiteitä kolmeen yksityiseen suojelualueeseen tänä vuonna tehtäväksi. Toimenpiteiden tavoitteena on lehtolajiston kasvuolosuhteiden parantaminen ja lehtipuuston leviämisen edesauttaminen kuusta poistamalla.
Lisäksi viime vuonna käynnistettiin Vatulanharju-Ulvaanharjun Natura 2000 -alueen harjumetsien hoitotoimenpiteiden suunnittelu maanomistajien kanssa.
Lintuvesille lisättiin pienpedoilta turvassa olevia pesäpaikkoja
Natura 2000 -verkostoon kuuluvien lintuvesien osalta parannetaan vesilintujen elinympäristöjä muun muassa rakentamalla pienpedoilta, kuten minkeiltä ja supikoirilta, turvassa olevia pesimälauttoja ja -saarekkeita sekä hoitokalastamalla.
Vuonna 2023 jatkettiin edellisvuonna aloitettua hoitokalastusta Valkeakosken ja Pälkäneen Tykölänjärvellä. Sastamalan Tapiolanjärvelle rakennettiin pesimälauttoja linnuille, ja Pälkäneen Kukkolan Vähäjärvellä raivattiin lintujen pesimäsaarekkeita. Tampereen Nuorajärvelle valmistui kunnostussuunnitelma.
Pienvesien tilaa parannettiin
Helmi-ohjelman pienvesien osalta parannetaan pienvesien luonnontilaa ennallistamis- ja kunnostustöillä. Pienvesiin lukeutuvat purot, norot, lähteet ja lähteiköt sekä lammet. Pirkanmaalla keskitytään lähteisiin ja puroihin, sillä ne ovat uhanalaisimpia ja kiireellisimmin ennallistettavia. Tavoitteena on poistaa vieraslajeja ja vesien luonnontilaisten piirteiden kuten mutkittelun palauttaminen. Töitä tehdään myös pienvesien valuma-alueella perustamalla ravinteita ja kiintoainetta sitovia kosteikkoja.
Vuonna 2023 ennallistettiin luonnonsuojelualueella sijaitseva lähteikkö ja suunniteltiin kolmen kohteen ennallistamista. Yhteen kohteeseen suunnitellaan kalojen liikkumisen parantamista. Ennallistamistoimien ohella heikosti tunnettujen pienvesien nykytilaa kartoitettiin yli 60 lähteen, noin 10 puron tai noron ja neljän lammen osalta. Kalastoa selvitettiin seitsemän puron sähkökoekalastuksen avulla.
Tänä vuonna tavoitteena on tehdä suunniteltuja ennallistamis- ja kunnostustoimenpiteitä ja käynnistää suunnittelua uusien kohteiden osalta maanomistajien kanssa.
Soiden ennallistaminen aloitettiin letoilla
Soiden ennallistamisen osalta toimia tehtiin Pirkanmaalla vuonna 2023 letoilla. Letot eli ravinteiset avosuot ovat uhanalaisinta suoluontoamme. Viimeisimmän luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnin mukaan kaikki Etelä-Suomen lettotyypit ovat uhanalaisia. Merkittävimpiä syitä lettojen uhanalaistumiskehitykselle ovat olleet metsäojitukset ja pellonraivaus.
Vuonna 2022 tehdyissä LETOT-hankkeen inventoinneissa Pirkanmaalta tunnistettiin neljä ennallistamisen tarpeessa olevaa lettosuota. Tämän tiedon avulla metsäojitetulla Vähä Urttimenjärven suolla Juupajoella aloitettiin syksyllä 2023 kunnostustyöt, joita jatketaan vielä tänä vuonna. Tämän lisäksi Virtain Korpijärven suolle suunniteltiin leton ennallistamista yhteistyössä Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa.
Lettojen jälkeen siirrytään muihin ennallistamisen tarpeessa oleviin soihin, kuten korpiin.
LIFE Revives -hankkeessa kasvatettiin raakunpoikasia
LIFE Revives -hanke parantaa erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan eli raakun ja sen isäntäkalan taimenen elinolosuhteita. Hankkeessa kuunostetaan raakkujokia ja niiden valuma-alueita. Tavoitteena on suojella raakkua ja saada se lisääntymään riittävästi. Raakut elävät Pirkanmaalla kolmessa joessa: Nokian ja Hämeenkyrön rajan Pinsiön-Matalusjoessa, Ylöjärven ja Hämeenkyrön Ruonanjoessa sekä Hämeenkyrön Turkimusojalla.
Viime vuonna tehtiin nykyisen tilanteen kartoituksia, kuten sähkökoekalastusta ja vedenlaadun seurantaa. Kosteikoiden perustamiselle laadittiin suunnitelmat, rakentaminen aloitetaan tulevana kesänä. Lisäksi tehtiin jokivarsien metsäisten suojavyöhykkeiden puustoarvioita, joiden perusteella maanomistaja voi halutessaan saada korvausta suojavyöhykealueen perustamisesta. Kaikki toimet tehdään maanomistajien suostumuksella. Hankekoordinaattorina toimivan Jyväskylän yliopiston tiloissa onnistuttiin kasvattamaan Pinsiön-Matalusjoen raakunpoikasia.
- Pirkanmaan raakkujoille on perustettu yhteistyöryhmiä, jotka kokoontuvat muutaman kerran vuodessa, kertoo projektipäällikkö Katja Vainionpää Pirkanmaan ELY-keskukselta.
Priodiversity LIFE -hanke käynnistyi
Viime vuoden lopulla saatiin rahoituspäätös EU:n LIFE-ohjelman rahastosta kahdeksanvuotiselle Priodiversity LIFE-hankkeelle, jossa tullaan toteuttamaan hoito- ja kunnostustoimia kaikissa Helmi-ohjelman elinympäristöissä. Toimenpidealueet valitaan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Hanke turvaa muun muassa Helmi-ohjelman toteutumista.
Mikä on Helmi-elinympäristöohjelma?
Helmi-ohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma, jota toteuttavat ELY-keskukset, Metsähallitus, Suomen ympäristökeskus, Suomen metsäkeskus, Suomen riistakeskus sekä kunnat ja järjestöt. Ohjelmassa tartutaan elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen Suomessa. Toimet auttavat uhanalaisia lajeja sekä uhanalaisia luontotyyppejä.
Lisätietoja
Pirkanmaan pienvesien kartoittaminen on käynnissä | Pirkanmaan ELY-keskus (sttinfo.fi)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirkanmaan ELY-keskus: (sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi)
luonnon- ja maisemanhoidon asiantuntija Veera Mäkitalo (perinnebiotoopit), puh. +358 295 036 217
luonnonhoidon asiantuntija Kaisu-Leena Natunen (metsät), puh. +358 295 024 225
luonnonsuojeluasiantuntija Anna Isotalo (letot), puh. +358 295 036 239
luonnonhoidon asiantuntija Miia Mäkilouko (pienvedet), puh. +358 295 036 183
projektipäällikkö Katja Vainionpää (Life Revives -hanke), puh. +358 295 027 240
luonnonhoidon koordinaattori Suvi Järvenpää (Priodiversity Life -hanke), puh. +358 295 036 379
yksikön päällikkö Marja-Liisa Pitkänen (lintuvedet, soidensuojelu), puh. 0295 036 162
Kuvat
Linkit
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Suunnitteilla ympäristö- tai ilmastoinvestointi? Pirkanmaan maaseutualueille 800 000 euroa rahoitusta10.4.2025 15:23:32 EEST | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskuksella on jaettavissa lähes 800 000 euroa maaseudun yleishyödyllisiin ympäristö- ja ilmastoinvestointeihin vuonna 2025. Tukea kohdennetaan erityisesti luonnonvarojen kestävään hoitoon ja vesien suojeluun sekä luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Yli 10 miljoonan jättisumma maaseudun kehittämiseen Pirkanmaalla7.4.2025 15:58:23 EEST | Tiedote
Yrityksille ja kehittämishankkeille on Pirkanmaalla tänä vuonna tarjolla yli 10 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta. Pirkanmaan ELY-keskuksen osuus potista on ennätyksellinen 8 miljoonaa euroa ja paikallisten Leader-ryhmien yhteensä 2,2 miljoonaa euroa.
Katso Pirkanmaan kesän 2025 tietyöt Tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta2.4.2025 08:37:13 EEST | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on julkaissut Pirkanmaan tienpidon ja liikenteen suunnitelman vuodelle 2025. Suunnitelmassa esitetään vuoden 2025 tienpitotoimenpiteet. Lisäksi suunnitelmassa kerrotaan toiminnan taustoista, rahoituksesta ja siihen on kerätty linkkejä tarkempiin tietoihin ja tausta-aineistoihin.
Pirkanmaalla siirrytään kesänopeuksiin 2.4.202531.3.2025 13:14:15 EEST | Tiedote
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset poistetaan maanteiltä keskiviikosta 2.4. alkaen. Muutokset astuvat voimaan heti nopeusrajoitusmerkkien vaihdon myötä. Tielläliikkujien on otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin.
Metsätaloudelle herkät vesistöt -aineisto auttaa metsätaloustoimien suunnittelussa27.3.2025 10:42:08 EET | Tiedote
Valtakunnallinen aineisto metsätalouden vaikutuksille herkistä vesistöistä on valmistunut. ELY-keskusten ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) yhteistyönä laatiman aineiston tarkoituksena on auttaa huomioimaan metsätaloudelle herkät vesistöt jo siinä vaiheessa, kun metsänhoidon toimenpiteitä ryhdytään suunnittelemaan. Aineiston avulla pyritään helpottamaan suunnittelutyötä, jotta vesistöihin kohdistuvia haitallisia vaikutuksia voidaan ehkäistä ja vähentää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme