Staran lumensulatuskokeilut jatkuvat Helsingissä – tuloksena puhdasta hiekoitushiekkaa ja vähemmän lumenajosta syntyviä päästöjä
Helsinki hakee lumensulatus- ja puhdistuskokeiluilla tehokkaita ja ympäristöystävällisiä tapoja lumen käsittelyyn etenkin ahtaan kantakaupungin alueella. Kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara aloitti lumensulatus- ja puhdistuslaitteen käytön jälleen helmikuun lopulla Jätkäsaaren Saukonlaiturissa. Tänä vuonna Stara etsii erityisesti tapoja lisätä lumensulatuksen tehoa ja nopeutta.
Jo nykyisellään lumensulatus- ja puhdistuslaite sulattaa lunta tehokkaasti meriveden lämmöllä, ja sen käyttökustannukset ovat hyvin pienet. Lunta sulattava vesi pumpataan betoniponttonien päälle rakennettuun laitteistoon suoraan merestä. Laite puhdistaa lumesta vaiheittain roskat, sepelin, hiekan ja muovin. Lopulta puhdistetut sulamisvedet johdetaan takaisin mereen.
– Viime talvena saimme jo rohkaisevia tuloksia, että tämä ideamme toimii myös käytännössä. Nyt jatkamme uusilla kierroksilla ja etsimme tapoja entisestään tehostaa lumensulatusta. Tämä on ainoa tiedossa oleva kustannustehokas ja ympäristöystävällinen tapa käsitellä lunta paikallisesti. Samalla se on myös ainutlaatuinen, sillä vastaavaa kehitystyötä ei tehdä missään muualla, Staran kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja Ville Alatyppö sanoo.
Helsingin lumenvastaanottopaikkojen sijainti siirtyy tulevaisuudessa etäämmälle keskustasta. Samalla kuljetuskulut, päästöt ja paine kehittää vaihtoehtoisia lumenkäsittelyn ratkaisuja lisääntyvät.
Viime talven testit tuottivat jo arvokasta tietoa siitä, kuinka paljon energiaa yhden lumikuorman sulattaminen vaatii. Kevättalven 2023 lumensulatuskokeilun aikana käsiteltiin 273 kuorma-autokuormaa eli reilut 3 000 tonnia lunta. Laite sulatti tunnissa keskimäärin kaksi kuorma-autokuormallista eli 22 tonnia lunta.
– Staran viime talven lumensulatuskokeiluissa selvisi myös, että lumensulatuksen ja -puhdistuksen sivutuotteena voidaan saada kiertoon puhdasta hiekoitushiekkaa.
Testausjaksolla havaittiin, että laitteen korit keräsivät roskia hyvin. Laitteeseen liitetyn hiekkaimurin erottelema sepeli testattiin Staran katu- ja maalaboratoriossa, ja sepelille tehdyt haitta-ainetestit kertoivat sen olevan puhdasta ja uusiokäyttöön soveltuvaa.
Meriveden lämpötilalla oli merkittävä vaikutus laitteen lumensulatusnopeuteen. Merivesi oli kylmimmillään maaliskuun puolivälissä: se oli silloin noin –0,8-asteista, ja silloinkin lunta suli aina vähintään 7 tonnia tunnissa. Maaliskuun lopulla sulatettiin parhaimmillaan 53 tonnia lunta tunnissa. Huhtikuun puolivälissä, kun merivesi oli 1,5-asteista, lumensulatuksessa päästiin parhaimmillaan 70 tonniin tunnissa.
Lumensulatuksen avulla voidaan vähentää lumenkuljetuksia ja niistä aiheutuvia pakokaasupäästöjä kaupunkialueella. Samalla pienenevät myös meluhaitat ja kuljetuskustannukset. Lumensulatus- ja puhdistuslaitteen on Staralle toimittanut Clewat Oy.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville AlatyppöYksikönjohtaja
Kaupunkitekniikan ylläpito
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos – rakentamisen, ympäristönhoidon ja logistiikan moniosaaja. Se huolehtii Helsingin siisteydestä, toimivuudesta ja vehreydestä. Staran hoidossa on noin 60 prosenttia Helsingin kaduista ja puistoista. Liikelaitoksessa on lähes 1 300 työntekijää ja sen liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. www.stara.hel.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Stara
Stara imuruoppaa Vuosaaren Kangaslammen – materiaali kiertää Helsingin kaupungin viherrakennuskohteisiin11.11.2024 12:57:56 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara ruoppaa Vuosaaressa sijaitsevan Kangaslammen. Lammesta ruopataan arviolta 5 000 – 8 000 kuutiometriä lietettä. Menetelmänä käytetään Helsingissä harvinaista imuruoppausta sekä geotuubeja, joihin ruoppausmassat sijoitetaan läjitettäviksi.
Helsingin rantavesistä 97 kuutiota roskaa – siivousta tehtiin veneillä ja sukeltamalla6.11.2024 08:28:07 EET | Tiedote
Helsingin kaupunki keräsi noin 97 kuutiometriä roskaa pääkaupungin rantavesistä kesäkaudella 2024. Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara siivosi Helsingin rantoja kesän ajan neljällä veneellä. Kerätyn meriroskan määrä on suurin piirtein samalla tasolla kuin edeltävinä vuosina.
Staran ensilumikisassa arvuutellaan, milloin lumi sataa Helsinkiin – talvien suuri vaihtelu hankaloittaa ennustamista16.10.2024 09:31:14 EEST | Tiedote
Ensilumikisassa yritetään arvata päivä, jolloin Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran aura-autot lähtevät lumitöihin Helsingin kantakaupungissa ja sen lähialueilla. Kisassa seurataan aurattavan lumen ilmestymistä Kehä ykkösen eteläpuoleisille alueille, joilla Stara toimii.
Helsinki etsii ratkaisuja tekstiilijätteen vähentämiseen – vanhoista tekstiileistä tehdään jatkossa kuitua14.10.2024 12:55:55 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki vähentää sekajätteeseen joutuvan tekstiilijätteensä määrää. Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara kuljetti syyskuussa ensimmäisen lastin Helsingin vanhoja tekstiilejä Paimioon. Siellä tekstiilijäte jauhetaan ja siitä tehdään kuitua.
Muutoksia Helsingin katujen ja viheralueiden ylläpidossa – Staran hoitamat alueet muuttuvat 1.10.1.10.2024 08:36:52 EEST | Tiedote
Helsingin katu- ja viheralueiden ylläpito muuttuu monin paikoin 1. lokakuuta. Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran aiemmin hoitamista alueista siirtyvät yksityisten urakoitsijoiden hoitoon Ylä-Malmi, Tapanilan pohjoinen osuus, Tapaninvainio, Pukinmäki, Torpparinmäki, Vuosaari ja Östersundom. Staran hoitoon palautuu Etelä-Pakila eli Kehä I:n eteläpuoli Pakilasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme