Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma tukee Saaristomeren tilan parantamista – investointien rahoituskriteerit uudistuivat
Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma on uudistanut rahoituskriteerejään ja painottaa nyt sellaisia investointeja, jotka edistävät ravinnekierrätystä Saaristomeren alueella tai jotka ovat monistettavissa sinne. Tämä tukee Orpon hallituksen Saaristomeriohjelman tavoitteita.
”Ravinteiden kierrätys on avain Saaristomereen päätyvän ravinnekuormituksen vähentämiseksi. Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma on tärkeä väline tässä työssä. Kotimaiset kierrätysravinteet parantavat myös huoltovarmuutta, sillä ne vähentävät riippuvuutta tuontilannoitteista. Lisäksi syntyy uutta liiketoimintaa”, toteaa erityisasiantuntija Sanna Tikander maa- ja metsätalousministeriöstä.
Kokeiluohjelma rahoittaa sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeita (TKI) että tuotannon käynnistämiseen liittyviä investointeja. Uusi Saaristomeri-painotus huomioidaan ainoastaan investointihakemusten arvioinnissa. Investointituki on tarkoitettu pk-yrityksille, jotka aikovat käynnistää pitkälle jalostettujen lannoitevalmisteiden tuotannon lannasta tai biokaasulaitoksen rejekteistä. Tukea voi saada kone-, laite- ja rakennusinvestointeihin.
Valtakunnallinen rahoitus on ollut aiemminkin haettavissa Saaristomeriohjelmaa tukeviin toimiin, mutta nyt Saaristomeriohjelma on omana valintaperusteenaan investoinneissa. Kokeiluohjelmaa hallinnoi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, joka arvioi tukihakemukset pisteyttämällä. Rahoitusvalinnassa muun muassa arvioidaan, miten investointi vauhdittaa biokaasu-, lannankäsittely-, ravinnekierrätys- ja hiilensidonta-alan kehitystä yleisesti ja samalla hyödyttää Saaristomeren valuma-alueen ravinteiden kierrätystä.
Tuotannon käynnistämiseen liittyviin investointeihin on käytettävissä vuotuinen 600 tuhannen euron määräraha vuosille 2024–2027. TKI-hankkeisiin on käytettävissä noin 4 miljoonaa euroa vuoden 2025 loppuun asti. Seuraavat hakujaksot päättyvät 30.4. ja 30.9.2024 klo 16.15.
”Kokeiluohjelma tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden kehittää uusia ratkaisuja biomassojen ravinteiden kierrätykseen. Nyt kannattaa hyödyntää rahoitusmahdollisuus. Kannustan ottamaan yhteyttä hankeideoista matalalla kynnyksellä”, asiantuntija Anja Norja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta sanoo.
Viime vuonna kokeiluohjelma myönsi tukea TKI-hankkeisiin 1,2 miljoonaa euroa ja investointeihin 5,2 miljoonaa euroa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna Tikander, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö, sanna.tikander@gov.fi, puh: 0295 162 178
Anja Norja, asiantuntija, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, anja.norja@ely-keskus.fi, puh: 0295 027 587
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Hailuodon liikennejärjestelyt normaalin lauttaliikenteen estyessä jäätilanteen vuoksi lauttaväylällä19.12.2024 14:12:09 EET | Tiedote
Hailuodon lauttaliikenne saattaa keskeytyä talven aikana lauttaväylällä jääolosuhteista johtuen. Jääolosuhteiden ennustaminen on vaikeaa, mutta mahdolliseen poikkeustilanteeseen on tärkeä varautua ennakolta. ELY-keskus on selvittänyt vaihtoehtoisia tapoja järjestää liikenne poikkeustilanteessa. Palvelutaso olisi merkittävästi normaalitilannetta heikompi, mihin saaren ja mantereen välillä kulkevien on hyvä varautua. Lähiviikkojen liikenne näyttää toistaiseksi kuitenkin sujuvan normaalisti ja säistä riippuu, joudutaanko poikkeusjärjestelyyn turvautumaan lainkaan. ELY-keskus seuraa jäätilanteen kehittymistä.
Kainuun kuuden kunnan viisaan liikkumisen suunnitelma on valmistunut19.12.2024 13:12:26 EET | Tiedote
Hyrynsalmen, Paltamon, Puolangan, Suomussalmen ja Ristijärven kuntien sekä Kuhmon kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä laadittu viisaan liikkumisen suunnitelma on valmistunut. Suunnitelman tavoitteena on lisätä kävelyn ja pyöräliikenteen kulkumuoto-osuutta sekä edistää koko suunnittelualueen liikenneturvallisuutta.
Kontaktpunktsmyndigheten för förnybar energi har uppdaterat handboken för sökande18.12.2024 10:00:00 EET | Pressmeddelande
En reviderad version av handboken om tillståndsförfaranden och andra administrativa förfaranden i samband med produktionsanläggningar för förnybar energi har publicerats 26.11.2024. Den första versionen som gavs ut år 2021 har uppdaterats i stor utsträckning med avsikt ändringar i lagstiftningen och praxis. Den svenskspråkiga uppdaterade versionen av handboken kommer ut i början av år 2025.
Uusiutuvan energian yhteyspisteviranomainen on päivittänyt menettelykäsikirjan18.12.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupa- ja muut hallinnolliset menettelyt -käsikirjasta on julkaistu päivitetty versio 26.11.2024. Ensimmäistä, vuonna 2021 ilmestynyttä versiota, on päivitetty laajasti muuttuneen lainsäädännön ja käytäntöjen osalta.
Hailuodon lauttaliikenteessä on varauduttava hankaliin talvikuukausiin17.12.2024 13:30:04 EET | Tiedote
Hailuodon kiinteä yhteys -hankkeessa rakennetulla työpenkereellä on ollut vaikutuksia virtausolosuhteisiin Perämerellä. Muuttuneet virtausolosuhteet ja jäämassojen patoutuminen pengertien eteläpuoliselle merialueelle sekä lauttaväylälle vaikeuttavat merkittävästi lauttaliikennettä. Lisäksi ne käytännössä estävät Hailuodon ja Oulunsalon välisen jäätien turvallisen toteuttamisen tänä talvena. Hailuotolaisten onkin syytä varautua merkittäviin liikenteen poikkeusjärjestelyihin. Parhaillaan selvitetään Hailuodon liikenteen vaihtoehtoisia toteutusmalleja tilanteeseen, jossa lauttaliikenne varsinaisella lauttaväylällä on kokonaan keskeytynyt. Asiasta tiedotetaan lisää lähipäivinä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme