Väitös: Lääkehoitoon sitoutuminen ja hoitotasapainon saavuttaminen on haastavaa monille aikuisena astmaan sairastuneista
Proviisori Iida Vähätalo havaitsi väitöstutkimuksessaan, että aikuisena astmaan sairastuneet sitoutuivat kohtalaisesti heille määrättyjen hoitavien astmalääkkeiden käyttöön 12 vuoden seurannan aikana. Heikompi hoitoon sitoutuminen kytkeytyi keuhkojen nopeampaan toiminnan heikkenemiseen. Tämä korostaa potilaan inhalaatiosteroidihoitoon sitoutumisen merkitystä.

Aiempien kansainvälisten tutkimusten mukaan astmapotilaiden sitoutuminen hoitavaan lääkehoitoon (inhaloitava steroidi) on heikkoa. Huonon hoitoon sitoutumisen seurauksia voivat olla keuhkojen toiminnan heikkeneminen, astman hallinnan ja elämänlaadun lasku sekä terveydenhuollon kustannusten nousu. Lisäksi aiemmissa kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu keuhkoputkia avaavan astmalääkkeen (lyhytvaikutteinen β2-agonisti) käytön olevan potilailla runsasta, mikä on johtanut lisääntyneisiin astman pahenemisvaiheisiin ja sairaalahoidon tarpeeseen.
Vaikka astma on yksi yleisimmistä pitkäaikaissairauksista, tutkimustietoa astmapotilaiden lääkekäytöstä pitkältä seuranta-ajalta on vähän. Iida Vähätalon väitöstutkimuksen tavoitteena oli selvittää aikuisiällä alkavaa astmaa sairastavien potilaiden sitoutumista inhalaatiosteroidihoitoon sekä hoitoon sitoutumisen vaihtelua pitkäaikaisessa seurannassa. Lisäksi hän arvioi tekijöitä, jotka liittyvät huonossa hoitotasapainossa olevaan astmaan ja selvitti, missä suhteessa potilaat käyttävät hoitavaa ja avaavaa astmalääkettä.
Vähätalo käytti tutkimuksessaan Seinäjoki Adult Asthma Study (SAAS) tutkimuksesta kerättyjä tietoja 12 vuoden seurannan ajalta. Tutkimukseen otettiin mukaan potilaat, joilla diagnosoitiin uusi aikuisiällä alkanut astma 2000-luvun taitteessa. Potilaat kutsuttiin seurantakäynnille 12 vuotta myöhemmin.
– Vertaamalla lääkärin määräämiä annoksia potilaiden apteekista ostamiin KELA:n korvaamiin astmalääkeostoihin oli mahdollista tarkastella potilaan sitoutumista inhalaatiosteroidihoitoon ja arvioida, mitä pitkäaikainen lääkekäyttö kertoi astman tilasta seurantakäynnillä, Vähätalo kertoo.
Vähätalon tutkimustulosten mukaan aikuisiällä alkanutta astmaa sairastavat potilaat sitoutuivat kohtalaisesti, keskimäärin 69-prosenttisesti, pitkäaikaiseen inhalaatiosteroidihoitoon. Kuitenkin yli puolet potilaista sitoutui pitkäaikaiseen inhaloitavaan steroidihoitoon alle 80-prosenttisesti, jota pidetään hyvän hoitoon sitoutumisen raja-arvona. Potilailla, joilla oli tätä alhaisempi sitoutuminen hoitoon, keuhkojen toiminta huononi nopeammin.
Lisäksi potilaat, joiden astma ei ollut hoitotasapainossa, olivat sitoutuneet inhalaatiosteroidihoitoon hyvässä hoitotasapainossa olevia paremmin (76 % vs. 63 %). Kuitenkin niillä potilailla, joiden astma ei ollut hoitotasapainossa ja jotka sitoutuivat alle 80-prosenttisesti inhalaatiosteroidihoitoon, havaittiin nopeampaa keuhkotoiminnan heikkenemistä verrattuna niihin heikossa hoitotasapainossa oleviin potilaisiin, jotka sitoutuivat hoitoon yli 80-prosenttisesti.
Runsaan nopeavaikutteisen avaavaan astmalääkkeen käyttö oli harvinaista aikuisiällä alkanutta astmaa sairastavilla. Kuitenkin jos henkilö sai korkeat pisteet astman oirekyselyssä ja hänen painoindeksinsä oli yli 30, se ennusti pitkäaikaista runsasta avaavan lääkkeen käyttöä.
– Tutkimustulosten perusteella aikuisiällä alkanutta astmaa sairastavien potilaiden sitoutuminen pitkäaikaiseen inhalaatiosteroidihoitoon oli kohtalaista ja toisaalta nopeavaikutteisen avaavan lääkkeen runsas käyttö oli harvinaista. Nämä ovat odotuksiamme parempia tuloksia, kun huomioidaan aiemmat kansainväliset tutkimustulokset. Koska osa potilaista ei saavuttanut hyvää hoitotasapainoa, vaikka he olivat hyvin sitoutuneita pitkäaikaiseen inhalaatiosteroidihoitoon, tulisi tälle potilasryhmälle harkita inhalaatiosteroidiannoksien pitämistä pieninä tai keskisuurina haittojen vähentämiseksi ja keskittyä yksilöllisempien hoitovaihtoehtojen kehittämiseen.
Iida Vähätalo työskentelee tutkijana Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella ja proviisorina Pirkkalan Itä-Apteekissa.
Väitöstilaisuus perjantaina 22. maaliskuuta
Proviisori Iida Vähätalon keuhkosairauksien alaan kuuluva väitöskirja Medication in Adult-Onset Asthma – Focus on adherence, inhaled corticosteroids, and short-acting β2-agonists tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 22.3.2024 klo 12 Kaupin kampuksen Arvo-rakennuksen auditoriossa F115 (Arvo Ylpön katu 34, Tampere). Vastaväittäjänä toimii dosentti Minna Purokivi Itä-Suomen yliopistosta. Kustoksena toimii professori Hannu Kankaanranta Tampereen yliopistosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iida Vähätalo
044 257 5304
iida.vahatalo@tuni.fi
Kuvat

Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Viabundus-tietokanta esittelee Suomen keskiajan ja uuden ajan alun tieverkostoa24.7.2025 11:08:03 EEST | Tiedote
Suomen alueen keskiaikaiset ja varhaismodernit maantiet sekä teiden varsilla olevat etappipaikat on nyt julkaistu kaikille avoimella digitaalisella kartalla. Kolmivuotisessa Viabundus Suomi 1350–1650 -tutkimushankkeessa koottiin Suomen alueen liikennereittejä ja etappipaikkoja koskeva historiallinen paikkatieto yhtenäiseksi tietokannaksi, ja huhtikuussa 2025 tiedot julkaistiin osana eurooppalaista Viabundus-tietokantaa.
Tampereen yliopistoon valittiin lähes 3700 uutta opiskelijaa1.7.2025 10:55:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopiston suomenkielisiin koulutuksiin on valittu yhteensä lähes 3700 uutta opiskelijaa yhteishaun, avoimen väylän haun ja siirtohaun kautta. Hakijamäärä ja hyväksyttyjen määrä kasvoivat edellisvuodesta. Tampereen yliopisto oli Suomen toiseksi suosituin yliopisto ensisijaisten hakemusten perusteella.
Rasvan kantasolut muistavat lihavuuden – kyky hillitä tulehduksia palautuu vasta vuosien päästä painonpudotuksesta25.6.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Lääketieteellisiin syihin perustuvassa painonpudotuksessa huomio kiinnittyy usein sen positiivisiin terveysvaikutuksiin. Uusin tutkimus kuitenkin osoittaa, että lihavuuden aiheuttamasta yleisestä tulehdustilasta palautuminen voi kestää vuosia.
290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.
Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote
Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme