Uuden professorin Juha Hulmin intohimona liikunnan ja lihasten fysiologian tutkiminen ja tutkitun tiedon kansanomaistaminen
Jyväskylän yliopiston uusi professori Juha Hulmi on kiinnostunut lihaksista ja siitä, miten ihminen toimii molekyylitasolta koko kehon tasolle. Liikunnan mekanismien tietämyksen odotetaan kasvavan merkittävästi tutkimusmenetelmien kehittymisen myötä. Hulmi aloitti liikuntafysiologian professorina 1.3.2024.

Liikuntafysiologiassa tutkitaan liikuntaelimistön toimintaa sekä liikunnan ja liikkumattomuuden vaikutuksia ja vaikutusmekanismeja. Liikunnan terveys-, hyvinvointi- ja suorituskykyvaikutukset tiedetään kohtuullisen hyvin, mutta vaikutusmekanismit tunnetaan vielä melko huonosti. Viime vuosien nopea kehitys tutkimusmenetelmissä mahdollistaa uudenlaisia kysymyksenasetteluja.
Hulmin pyrkimyksenä on yhdistää biotieteiden kehittyneet menetelmät liikuntafysiologian tutkimukseen.
- Tavoitteenani on lisätä ymmärrystä ihmiselimistön toiminnasta ja liikunnan vaikutuksista. Koen, että ihmisen toiminnan tutkimus tukee myös biotieteiden perustutkimusta ja antaa perustieteen tutkimukselle ja menetelmille tärkeitä sovelluskohteita, Jyväskylän yliopiston uusi liikuntafysiologian professori Juha Hulmi kertoo.
Tällä hetkellä pyrin ymmärtämään erityisesti aineenvaihduntaa ja sen roolia liikunnassa, lihasten kasvussa ja surkastumisessa sekä painonpudotuksessa.
- Tutkimuksemme käsittelee laajasti fysiologiaa kehon, kudosten, solujen ja molekyylien tasolla käyttäen monipuolisesti erilaisia tutkimusmalleja. Teemme lisäksi soveltavampaa tutkimusta urheilijoiden kanssa esimerkiksi perusfysiologiaan ja urheiluravitsemukseen liittyen, Hulmi mainitsee.
Uuden tiedon löytämisen ilo ja hyvä työyhteisö innostaa töihin
Uuden tiedon löytämisen ilo ja sen ymmärtäminen, kuinka vähän me vielä kuitenkaan tiedämme, innostavat kohti uutta.
On mahtavaa, kun löytää oman tutkimuksensa kautta jotain, joka muokkaa olemassa olevaa ymmärrystä maailmasta.
- Pohjattoman uteliaalle ihmiselle uuden tiedon löytämisen hetki on hienoimpia asioita, jonka tutkijana voi kokea, vaikka joskus siinä samalla ymmärtääkin olleensa myös itse aiemmin väärässä, Hulmi sanoo.
Jyväskylässä on pitkät perinteet liikuntabiologian ja liikunnan biotieteiden tutkimuksessa. Liikuntatieteellisessä tiedekunnassa infrastruktuuri ja osaaminen on korkealla tasolla. Maailmassa ei ole montaa paikkaa tutkia liikunnan vaikutuksia ja liikuntaelimistöä yhtä monipuolisesti.
- Liikuntatieteellisessä tiedekunnassa on hienoa toimia muun muassa monien motivoituneiden tutkimusuralla nousussa olevien huippututkijoiden kanssa, jotka tekevät intohimolla omaa tutkimustaan ja jakavat tietoa ja osaamistaan muillekin. Tämä yhteistyö luo hienon työympäristön, Hulmi kertoo.
Voimaharjoittelun ja lihasten tutkija
Hulmi on kotoisin Turun ja Tampereen välimaastosta Alastarolta (kuuluu nykyään Loimaaseen). Hän aloitti opintonsa liikuntatieteellisessä tiedekunnassa syksyllä 2000 ja väitteli samassa tiedekunnassa professori Antti Meron ja dosentti Vuokko Kovasen ohjattavana keväällä 2009. Väitöstutkimus johti yhteistyössä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa kahdeksan vuoden tutkimusprojekteihin ensin Suomen Akatemian tutkijatohtorina ja heti perään Akatemiatutkijana.
- Hyppäsin suoraan syvään päätyyn uudessa aiheessani, mutta sain tutkimukseeni hienoa tukea ja opin biotieteiden ja lääketieteen tieteenteosta paljon uutta sovellettavaa liikuntafysiologiaan. Tämä anti kantaa tänäkin päivänä, Hulmi kertoo.
Hulmi on työskennellyt Jyväskylän yliopiston liikuntafysiologian apulaisprofessorina (tenure track) vuodesta 2019 asti. Hän on ollut vierailevana tutkijana muun muassa Helsingin yliopistossa ja Baker-instituutissa Melbournessa. Hänellä on liikuntafysiologian dosentuuri Helsingin yliopistossa.
Tieteen kansanvalistaja
Hulmi kansanomaistaa omaa alaansa ja tiedettä Lihastohtori-blogin, sosiaalisen median ja kirjojen välityksellä. Hulmi sai Jyväskylän yliopistolta tieteellisen tiedon julkistamispalkinnon vuonna 2017.
Lisätietoa:
Professori Juha Hulmi, juha.hulmi@jyu.fi
-
Juha Hulmin JYU-sivut: https://www.jyu.fi/fi/henkilot/juha-hulmi
-
Tutkimusryhmä: https://www.jyu.fi/en/research-groups/muscle-and-exercise-metabolism-mem
-
Google Scholar: https://scholar.google.fi/citations?user=sLZykm8AAAAJ&hl=en
-
Lihastohtori-blogi: https://lihastohtori.wordpress.com/
-
Lihastohtori Facebook: https://www.facebook.com/Lihastohtori/
-
Instagram: @juhahulmi
-
Liikuntabiologien Twitter: @JYUBiolPA
Yhteyshenkilöt
Katri LehtovaaraViestinnän asiantuntija, Liikuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504750815katri.lehtovaara@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Maahanmuuttaneille eväitä työhön ja opiskeluun maksuttomasta suomen kielen koulutuksesta – tervetuloa hakuinfoon 9.4.2025!7.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
JYU.INTEGRA-koulutus on maksuton suomen kielen koulutus. Koulutus on tarkoitettu korkeakoulutetuille ja korkeakoulukelpoisille maahanmuuttaneille, joiden tavoitteena on jatkaa keskeytyneitä opintojaan tai täydentää jo opiskelemaansa tutkintoa korkeakoulussa.
Suuri linturetki -tempaus 7.4. saa koululaiset liikkeelle Helsingistä Sodankylään4.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Linnut ja luonto kiinnostavat suomalaisia. Peruskoululaisten Suuri linturetki -tempaukseen on ilmoittautunut lähes 4 000 osallistujaa 76 paikkakunnalta.
Läpimurto virustutkimuksessa: Virus-RNA:n havaitseminen entistä herkemmin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen (NSC) tutkijat ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen enteroviruksen RNA:n havaitsemisessa kehittämällä uudenlaisen suhteelliseen fluoresenssiin perustuvan anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän entistä herkemmin. Tutkimus myös vahvistaa tieteidenvälisen yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkaisemisessa.
Kilpailtu rahoitus tuo Jyväskylään viisi nuorta huippututkijaa3.4.2025 14:44:48 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon myönnettiin huikeat viisi tutkimushankerahoitusta EU:n Marie Skłodowska-Curie -hausta. Rahoitus mahdollistaa kansainvälisten huippututkijoiden siirtymisen Jyväskylän yliopistoon.
Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme