Oppilaitosten hävikkiruoan lahjoittamiskokeilu käynnistyy Helsingissä
Helsingissä alkaa tänään uudenlainen kokeilu, jossa Sodexo lahjoittaa oppilaitosten lounailta ylijäänyttä ruokaa ruoka-apuun. Ruoat noutaa hävikkiruokaterminaali Stadin safka, joka jakaa ne eteenpäin ruoka-aputoimijoille.
Helsingin kaupungin tavoitteena on puolittaa ruokapalveluissa syntyneen hävikin määrä vuoden 2021 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Esimerkiksi koulujen ja päiväkotien ruokapalvelujen tuottajat työskentelevät ahkerasti tavoitteen saavuttamiseksi. Huhtikuussa 2023 alkanut Food waste ecosystem -hanke tukee tätä työtä muun muassa ruokahävikin vähentämiseen ja hävikkiruoan hyödyntämiseen liittyvien työpajojen ja kokeilujen kautta.
Uudenlainen yhteistyö esimerkkinä
Yhteistyökokeilussa hävikkiruokaa lahjoittaa Sodexo, joka on yksi Suomen suurimmista ravintoloitsijoista. Sodexon ravintoloissa tehdään jo nyt monipuolisesti työtä sen eteen, ettei hävikkiä edes syntyisi, ja myydään hävikkiruokaa linjastosta opiskelijoille ja henkilökunnalle. Tästä huolimatta ruokaa saattaa joskus jäädä yli.
– Olemme todella innostuneita ja mielissämme siitä, että pääsemme mukaan tähän kokeiluun. Sodexo on sitoutunut kestävään kehitykseen ja on hienoa, että voimme yhdessä muiden toimijoiden kanssa edistää ruokahävikin vähentämistä ja samalla tukea ruoka-apua Helsingissä. Toivomme, että tämä kokeilu toimii esimerkkinä muille ravintoloille ja innostaa heitä liittymään lahjoittajien joukkoon, toteaa Sodexon asiakkuuspäällikkö Ann-Marjaana Holmberg.
Kokeilua koordinoi Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän hävikkiruokaterminaali Stadin safka, joka noutaa linjastosta ylijääneen, jäähdytetyn ruoan seuraavana aamuna ja kuljettaa sen eteenpäin kokeilussa mukana oleville ruoka-aputoimijoille. Toimijat lämmittävät ruoan ja tarjoavat sen kävijöilleen paikan päällä nautittavana ateriana.
– Stadin safka toimittaa helsinkiläisille ruoka-aputoimijoille pääasiassa kauppojen, tukkujen ja elintarviketeollisuuden lahjoittamia hävikkielintarvikkeita. Olemme iloisia, että kokeilun myötä lahjoittajien joukkoon saadaan myös ravintoloita ja pääsemme laajentamaan toimintaa myös valmiiseen ruokaan, sanoo Stadin safkan toiminnasta vastaava ruoka-aputoiminnan päällikkö Anni Heinälä.
Kokeilu kestää kevään loppuun ja tuloksia arvioidaan sen jälkeen. Kokeilua voidaan myöhemmin laajentaa, jos se osoittautuu toimivaksi ja resurssit riittävät. Kokeilun tavoitteena on kehittää toimintamalli, joka helpottaa myös muiden ravintoloiden lahjoittamista.
Food waste ecosystem – ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -projektia koordinoi Vantaan kaupunki, joka toteuttaa sitä yhdessä Helsingin kaupungin, Luonnonvarakeskuksen ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa. Projektin toiminta-aika on 1.4.2023–31.3.2026, ja se rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuella. Rahoittava viranomainen on Uudenmaan liitto. Hanke on osa HEVi-ohjelmaa.
Pressmeddelandet publiceras på svenska på www.hel.fi/sv.
Lisätiedot:
Anni Heinälä
Ruoka-aputoiminnan päällikkö, Stadin safka
p. 040 756 8514 / 09 310 24670
anni.heinala@hel.fi
Ann-Marjaana Holmberg
Asiakkuuspäällikkö, Sodexo
p. 050 472 5327
ann-marjaana.holmberg@sodexo.com
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Kumpulankärjen asemakaavan muutos etenee valtuuston päätettäväksi20.1.2025 18:41:37 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi 20. tammikuuta kokouksessaan osaltaan Kumpulankärjen korttelin eli Koskelan varikon ja sen viereisten alueiden asemakaavan muutoksen. Lisäksi kaupunginhallitus päätti lisätilojen vuokraamisesta Helsingin kuvataidelukion ja Kallion lukion käyttöön.
Ravintoloiden hävikkiruokakokeilut onnistuivat – kokeiluista osa toimipisteiden normaalia toimintaa20.1.2025 09:30:00 EET | Tiedote
Helsingissä kokeiltiin vuonna 2024 oppilaitosten lounailta ja ravintoloilta ylijääneen ruoan lahjoittamista ja jakamista sitä tarvitseville ruoka-aputoimijoiden kautta. Kokeilut onnistuivat hyvin ja siirtyvät tammikuussa osaksi lahjoittavien ravintoloiden normaalia toimintaa. Vastaavia kokeiluja on tehty Vantaalla ja Espoossa.
Fullmäktiges jubileumsbeslut: Helsingforsungdomar får avgiftsfritt inträde till friluftsbad och utvalda kulturtjänster år 202515.1.2025 20:52:38 EET | Pressmeddelande
Helsingfors stadsfullmäktige beslutade den 15 januari fullmäktiges 150-årsjubileum till ära bevilja 7–19-åriga Helsingforsungdomar avgiftsfritt inträde till friluftsbad, till utvalda evenemang på kulturcentren samt till Villa Hagasund.
Valtuuston juhlapäätös: Helsinkiläiset nuoret pääsevät tänä vuonna ilmaiseksi maauimaloihin ja tiettyihin kulttuuripalveluihin15.1.2025 20:52:38 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 15. tammikuuta myöntää valtuuston 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 7–19-vuotiaille helsinkiläisnuorille maksuttoman sisäänpääsyn maauimaloihin, valittuihin kulttuurikeskusten tapahtumiin ja Hakasalmen huvilaan.
Helsingissä käyttöön uudistettu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtamisrakenne13.1.2025 18:33:51 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus kokoontui 13.1. ja päätti ottaa käyttöön uuden HYTE-asioiden johtamis- ja koordinaatiorakenteen. Kaupunginhallitus päätti lisäksi esittää valtuustolle Laajasalon Sarvaston alueen sekä Vuosaaren kulttuurikorttelin kaavamuutosten hyväksymistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme