Epävakaus ja väkivaltaiset konfliktit kiihdyttävät sukupuolittunutta uskonnollista vainoa – erityiskohteena kristityt naiset
Vähemmistökristittyjen tilanne on vaikein alueilla, joita leimaavat konfliktien, pakolaisuuden tai rikollisväkivallan aiheuttama epävakaus. Yhteiskunnassa marginalisoidut kristityt naiset ovat erityisen haavoittuvaisessa asemassa.
Konfliktialueiden väkivalta paljastaa ja hyödyntää väkivallan kohteiden haavoittuvaisuuksia. Naisiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta ja miehiin kohdistuva fyysinen väkivalta ja tapot ovat yleisempiä juuri heikentyneen turvallisuustilanteen alueilla, kertoo Open Doorsin uusin tutkimus sukupuolittuneesta uskonnollisesta vainosta.
Sukupuolittuneen uskonnollisen vainon kokemus vaihtelee yksilötasolla. Vainoon vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi henkilön maantieteellinen sijainti, poliittiset näkökannat, sukupuoli, ikä ja terveydentila.
Väkivaltatilanteen kiihtyessä tilanteesta kärsivät erityisesti ne, joiden asema on jo entuudestaan vaikea.
Väkivaltainen epävakaus horjuttaa sukupolvien ajan
Tutkimuksen mukaan väkivaltaisuuksista johtuva epävakaus jättää yhteiskuntaan jopa vuosikymmenten jäljen.
Vähemmistöön kuuluvien uskonnollisten ryhmien edustajat ovat vaikeassa asemassa myös väkivaltatilanteiden päättymisen jälkeen. Uskonto ja sukupuoli vaikuttavat konfliktien pitkäaikaisiin seurauksiin, kuten ylisukupolvisiin traumoihin, pakolaisten vaikeisiin elinolosuhteisiin sekä yhteiskunnan vakautumisen aikana edelleen jatkuvaan marginalisointiin ja syrjintään.
Paikalliset uskonnolliset toimijat ovat kriisitilanteiden ensimmäisiä avun tarjoajia. Heihin luotetaan ja joilla on mahdollisuus vaikuttaa paikallisyhteisön sisällä. Paikallistoimijoilla on erityistä osaamista uskonnollisten vähemmistöjen tilanteen sekä yhteisöjen henkisen ja hengellisen avun tarpeen arviointiin.
Paikallistason toimijat ovat kehittämässä sukupuolisensitiivisiä lähestymistapoja vainon ja väkivallan kohteiden tukemisessa.
Lue lisää: Tutkimusraportti sukupuolittuneesta vainosta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Miika AuvinenJohtaja - ulkosuhteetOpen Doors Finland ry
Puh:040 184 8208miika@od.orgKuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Open Doors Finland ry
Kyung-Soo: Pohjois-Korean uskonnonvapauden puute ja ihmisoikeusloukkaukset ovat järkyttäviä10.10.2024 15:34:09 EEST | Tiedote
Pohjois-Koreasta paennut entinen poliittinen vanki Kyung-Soo kertoi koskettavan tarinansa Open Doors -järjestön tilaisuudessa, joka pidettiin eduskunnan Pikkuparlamentissa 9.10.2024. Tilaisuudessa tuotiin esiin Pohjois-Korean vakavat ihmisoikeusloukkaukset ja uskonnonvapauden tukahduttaminen. Kyung-Soon kokemukset paljastavat, miten kristityt elävät Pohjois-Koreassa pelon, vainon ja jatkuvan tarkkailun alla.
Boko Haramin hyökkäyksistä selvinneet kristityt eivät saa apua ja turvaa Nigerian pakolaisleireillä17.9.2024 08:42:00 EEST | Tiedote
Open Doors -järjestön tuoreen tutkimuksen mukaan Boko Haramin joukkoja paenneita kristittyjä ”syrjitään systemaattisesti” Koillis-Nigerian Bornon osavaltiossa. Raportti vahvistaa aiemmat havainnot, että yhä useampi kristitty on lainsuojaton jopa pakolaisleireillä muslimienemmistöisessä Pohjois-Nigeriassa.
Kristittyjen kohtaama väkivalta kasvaa epävakaassa Afrikassa8.5.2024 14:50:23 EEST | Tiedote
Ääri-islam, yhteiskunnallinen epävakaus ja ulkomaiden vaikutus ovat johtaneet yhä kasvavaan väkivaltaan kristittyjä kohtaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
World Watch List 2024: Kristittyjen kannalta kestämätön kehitys jatkuu Sahelin alueella Afrikassa17.1.2024 00:00:00 EET | Tiedote
Väkivaltaiset islamistit ja itsevaltaiset hallinnot uhkaavat Afrikan kristittyjä. Myös vaaleihin valmistautuvassa Intiassa kristittyjen tilanne on vaikea.
Vainoraportti: Islamistinen väkivalta kärjistyy ja leviää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa18.1.2023 00:00:00 EET | Tiedote
Islamistista terroria lietsovat ihmiskauppa, ilmastonmuutos ja Venäjän johdon tukemien Wagner-palkkasotilaiden läsnäolo Afrikassa. Samalla autoritaariset valtiot järjestäytyvät Kiinan ajaman uuden ihmisoikeustulkinnan taakse. Pohjois-Koreassa ja Afganistanissa kristittyjen tilanne jatkuu äärimmäisen vaikeana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme