Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Ökat antal fångar och samhällspåföljdsklienter 2023

Dela

Brottspåföljdsmyndigheten gjorde under året framsteg med sina centrala resultatmål och upprätthöll den grundläggande verksamheten väl, detta trots en ökning av antalet fångar och samhällspåföljdsklienter och ett ansträngt resursläge. Samarbetet med välfärdsområdena och förundersökningsmyndigheterna är viktigt för att myndigheten ska kunna uppnå de mål som ställts upp för den.

Brottspåföljdsmyndigheten

Statsminister Orpos regeringsprogram för åren 2023 till 2027 innehåller en rad kriminalpolitiska och lagstiftningsmässiga mål som kommer att påverka organiseringen av verksamheten och få konsekvenser när det gäller klientantalet och resursbehoven hos Brottspåföljdsmyndigheten. Arbetet med att realisera regeringsprogrammet har inletts.

Den andra fasen av Brottspåföljdsmyndighetens organisationsreform inleddes i november, och där utreder man behovet av att reformera organisationen och ledningen av brottspåföljdscentralerna och utbildningssystemet inom brottspåföljdssektorn. Syftet är att få fram en organisationsstruktur, ledning och styrning som bättre stöder myndighetens uppdrag och strategi och bidrar till ökad enhetlighet och uniformitet i verksamheten.

Ökning av antalet fångar och samhällspåföljdsklienter

Det genomsnittliga dagliga antalet personer som avtjänade samhällspåföljder 2023 var 3 785 (2022 var siffran 3 052). Andelen personer under 21 år som avtjänade samhällspåföljd var i snitt 12 %, och bland dem var 12 % kvinnor och 8 % utlänningar.

Under 2023 var det genomsnittliga antalet fångar 3 143 (2022: 3 056), och utländska medborgare utgjorde i genomsnitt 18 % av alla fångar. Kvinnor var 8,1 % och 3,5 % var under 21 år. Fängelsestraffen var i genomsnitt korta, och mer än hälften av fångarna avtjänade straff i ett fängelse sex månader eller kortare.

Brottspåföljdsmyndigheten gick in för att minska antalet fångar som blir frigivna direkt från slutna fängelser och öka placeringar i öppna anstalter och i övervakad frihet på prov. Under året uppfylldes inte målen för denna gradvisa utslussning inte helt och hållet enligt målsättningen.

Det har inte skett några betydande förändringar i återfallsbrottsligheten bland fångar och dem som avtjänat samhällstjänst.

Fokus på säkerhetssituation

Säkerhetsläget i huvudstadsregionens slutna fängelser och samhällspåföljdsbyråer försämrades under 2023, vilket återspeglades i antalet rapporter om hotincidenter och disciplinära påföljder. De mest betydande faktorerna som äventyrade anstaltssäkerheten var överbeläggningen i fängelserna, ett ökat antal gatugäng och knappa personalresurser. Säkerhetsläget varierade dock mycket från enhet till annan.

År 2023 hade Brottspåföljdsmyndigheten en personal om 2 555 årsverken och verksamheten hade en nettokostnad på 267,8 miljoner euro.

Brottspåföljdsmyndighetens årsredovisning och verksamhetsberättelse 2023 står att läsa på finska.

För mer information kontakta

generaldirektör Anna Arola-Järvi, tfn +358 29 56 88500 (växel), anna.arola-jarvi@om.fi

Nyckelord

Andra språk

Följ Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye