Vientiliitot: Massiivinen lakko vientiteollisuuteen vakava uhka Suomen taloudelle – satamien pitäminen panttivankina vahvistaa tarvetta poliittisten lakkojen rajoittamiselle
Ammattiliittojen vientiteollisuuteen ilmoittamat uudet, massiiviset poliittiset lakot pahentavat olennaisesti vientiyritysten taloudellista tilannetta. Suomen talouden on jo ennakoitu supistuvan, ja muutosneuvotteluiden, lomautusten ja irtisanomistenkin määrä on kasvanut alkuvuoden aikana. Mittavat lakot vahvistavat tarvetta poliittisen lakko-oikeuden rajaamiselle.
SAK:laiset ammattiliitot ilmoittivat keskiviikkona 6.3. jälleen uusista, aiempaa huomattavasti laajemmista poliittisista lakoista vientiteollisuuteen. Poliittiset lakot koskevat 11.–24. maaliskuuta teollisuudessa neljää merkittävää yritystä, tuhansia työpaikkoja sekä kaikkia vientisatamia ja aiheuttavat erittäin vakavaa ja peruuttamatonta haittaa vientiteollisuudelle. Vientiliitot Teknologiateollisuus, Metsäteollisuus ja Kemianteollisuus pitävät näin suureksi mitoitettuja lakkoja nykyisessä vaikeassa taloustilanteessa vastuuttomina.
Satamien sulkeminen kahdeksi viikoksi on niin järeä toimi, että yritykset eivät pysty enää kuromaan menetyksiä kiinni lakkojen jälkeen.
– Vientiyritysten tilanne eri toimialoilla on vaikeutunut jo pelkästään liiketoimintaympäristön asettamien haasteiden vuoksi. Yritykset ovat heikentyneessä taloustilanteessa joutuneet aloittamaan muutosneuvotteluita, lomauttamaan ja jopa irtisanomaan työntekijöitä. Tässä tilanteessa ammattiliittojen työpaikkoihin ja satamiin kohdistuva poliittinen aktivismi on täysin piittaamatonta. Satamien pitäminen panttivankina vahvistaa tarvetta poliittisten lakkojen rajoittamiselle, sanoo Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.
Suomeen oli alkuvuonna suunnitteilla yli 100 miljoonan euron investointihankkeita yli 50 miljardin euron edestä. Hankkeiden eteneminen on kuitenkin vaikeutunut muun muassa korkotason nousun ja globaalin valtiontukikilpailun vuoksi.
– Aiotut investoinnit suuntautuvat vientiteollisuuteen eikä niitä pitäisi keikuttaa enää millään tavoin, jo olemassa olevien vaikeuksien lisäksi. Nyt ilmoitetut poliittiset lakot suuntautuvat taas kerran vientiteollisuuden työpaikkoihin ja antavat sijoittajille sekä asiakkaille aiempaa vahvemman, täysin vääränsuuntaisen signaalin Suomen toimintaympäristöstä. Ammattiliittojen toiminta on edesvastuutonta, ja sen panoksena on kaikkien suomalaisten tulevaisuudennäkymät ja hyvinvointi, sanoo Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Paula Lehtomäki.
Vientiteollisuus työllistää suoraan ja epäsuorasti yhteensä yli 1,2 miljoonaa työntekijää. Toimialat tuottavat vuosittain noin 100 miljardin arvonlisäyksen ja 35 miljardin verokertymän. Nyt tilauskirjat ovat kuitenkin ohentuneet ja tuotantomäärät laskeneet, ja yritysten arvio teollisuuden suhdannetilanteesta alkaa olla finanssikriisin tasolla.
– SAK:lainen ay-liike näyttää haluavan käydä viimeisen taistonsa piittaamatta tippaakaan siitä, että sen jälkiä siivotaan Suomessa vuosikausia. Olemme velkaantuneempi maa kuin koskaan aiemmin. Pitäisi ymmärtää, että velka ja maan taloustilanne koskee ihan jokaista suomalaista. Teollisuuden yritykset ovat heikenneestä tilanteesta huolimatta pyrkineet pitämään kiinni työntekijöistään, mutta ay-liikkeen yhä pahenevat poliittiset toimet uhkaavat työllisyyttä jo vakavasti, sanoo Kemianteollisuuden toimitusjohtaja Mika Aalto.
Suomen talouden näkymä on huomattavasti heikompi kuin muissa pohjoismaissa. Tuoreimpien ennusteiden mukaan talouden ennakoidaan supistuvan samaan aikaan kun se kasvaa Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa.
Lisätiedot:
Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto, puh: 050 438 9247
Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Paula Lehtomäki, puh: 09 132 6600
Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola, puh: 0400 633 751
Twitter: @Kemianteollisuu - https://twitter.com/Kemianteollisuu Linkedin - http://linkd.in/1g4vUbs Tilaa uutiskirje - http://bit.ly/1Mk0cTq Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 14 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä. Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista ja investoimme Suomeen vuositasolla reilut miljardi euroa. Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään maailman kasvavalle väestölle? Puhdas vesi, uusiutuvat polttoaineet ja lääkkeet ovat kemiaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry
Kemianteollisuus ja Ammattiliitto Pro aloittivat neuvottelut14.10.2024 10:03:04 EEST | Tiedote
Kemianteollisuus ja Ammattiliitto Pro aloittivat työehtosopimusneuvottelut tänään maanantaina 14.10.
Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto aloittivat neuvottelut11.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto aloittivat työehtosopimusneuvottelut tänään perjantaina 11.10.
Kemianteollisuuden yritysten tilanne yhä vaikea – lomautuksia poikkeuksellisen paljon20.9.2024 09:06:04 EEST | Tiedote
Kemianteollisuuden tuotantomäärät ovat kääntyneet pieneen kasvuun ensimmäistä kertaa kesän 2022 jälkeen. Kysyntä on kuitenkin edelleen huomattavasti keskiarvoa matalampaa ja suhdannearviot yhä negatiivisia. Selkeää käännettä parempaan saadaan vielä odottaa, selviää toimialakatsauksessa.
VTT:n selvitys: Tekoäly ja raaka-ainemurros muovaavat Suomen kemianteollisuuden tulevaisuutta17.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Uusiutuvat ja biopohjaiset raaka-aineet, tekoäly ja datan hyödyntäminen, osaajien saatavuus ja geopoliittiset jännitteet vaikuttavat merkittävästi suomalaisen kemianteollisuuden kehitykseen, selviää Kemianteollisuus ry:n VTT:ltä tilaamasta ennakointiselvityksestä, joka toteutettiin alkuvuodesta 2024. Selvityksen tavoitteena oli tunnistaa toimialan tulevaisuutta muokkaavia keskeisiä trendejä, auttaa varautumaan niihin ja näyttää suuntaa kestävämmälle toiminnalle.
Kutsu: Kemianteollisuuden toimialakatsaus perjantaina 20.9. kello 916.9.2024 13:44:10 EEST | Kutsu
Kemianteollisuuden suhdannetilanne on jatkunut haastavana, vaikka tuotantomäärät ovatkin elpymässä kahden vuoden laskun jälkeen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme