Suomen Akatemia

COHORT-arviointiryhmä: terveystietorekisterit saatava helpommin tutkijoiden käyttöön

Jaa

Erilaisiin rekistereihin pohjautuvat laajat suomalaiset terveydentutkimuksen seurantatutkimukset ovat vaikeuksissa tietosuojan takia. Lupia rekistereiden käyttöön on yhä vaikeampi ja hitaampaa saada. Siksi Suomen Akatemian Terveyttä kohorteista ja biopankeista (COHORT) -akatemiaohjelman arviointiraportti päätyykin esittämään tähän ongelmaan puuttumista.

Rekisterinpitäjien tulosperusteinen rahoitus pitää mahdollistaa, jotta lupahakemusten käsittelyajat lyhenisivät ja jotta tietohakemukset voitaisiin käsitellä laissa säädetyn kahden kuukauden kuluessa, ehdottaa raportin laatinut arviointiryhmä. Lisäksi ryhmä ehdottaa, että ”otetaan käyttöön tutkimushankkeiden rahoitussäännöt, jotka mahdollistavat kustannusneutraalin rahoitusajan pidentämisen. Tämä on tärkeää, koska rekisteritutkimukseen liittyvien käyttöoikeuksien ja tietojen saamiseen liittyviä odotusaikoja on vaikea ennakoida.”

COHORT-ohjelman konsortiot olivat kohdanneet ongelmia siinä, että EU:n tietosuoja-asetusta eli GDPR:ää tulkitaan Suomessa tiukemmin kuin muissa maissa. Ongelmalliseksi koettiin myös laki sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä. Tietojen saamisessa rekistereistä oli huomattavan pitkiä viiveitä. Vaikka tietopyyntöjen enimmäiskäsittelyajaksi on laissa säädetty kaksi kuukautta, ei konsortioiden kokemuksen mukaan tätä aina noudatettu.

COHORT mahdollisti aineistojen entistä laajemman yhdistämisen

Rekisteripohjaiset tutkimukset ovat tärkeitä, jotta voidaan tutkia merkittävien ihmisiä kohtaavien haitallisten tapahtumien riski- ja suojaavia tekijöitä. Lisäksi niiden avulla voidaan tutkia sosiaalisia ja terveyteen liittyviä muita tapahtumia. Tutkimukset mahdollistavat harvinaisten riskitekijöiden ja vasteiden sekä erilaisten terveys- ja sosiaalisten tekijöiden yhdysvaikutusten tutkimisen. Rekisteritutkimukset antavat myös mahdollisuuden tutkia näitä ilmiöitä syntymää edeltävästä ajasta koko ihmisen elinkaaren.

Suomalaisten rekisteriaineistojen merkittävä etu on aineistojen kattavuus ja vähäinen vastauskato. Suomessa edistyksellinen lainsäädäntö ja kannustava yleinen ilmapiiri ovat edesauttaneet keskeisten tutkimusinfrastruktuurien kehittämistä.

Rekistereiden tehokasta hyödyntämistä on haitannut kuitenkin se, että alun perin tutkijalähtöisten, tarkkaan määriteltyjä kysymyksiä koskevien hankkeiden tarpeisiin luodut aineistot ovat keskittyneet kapea-alaisesti yksittäisiin tutkimuskysymyksiin.

COHORT-akatemiaohjelma etsi ratkaisuja tällaisten aineistojen jäsentämiseen, yhdenmukaistamiseen ja yhdistämiseen. Ohjelmassa luotuja infrastruktuureja voidaan hyödyntää tutkimuskysymyksissä, joihin tarvitaan enemmän kuin yhden aineiston tiedot. Ohjelman aikana kehitettyjä aineistojen standardointimenetelmiä voidaan soveltaa myös muihin kohortteihin.

COHORT-ohjelmasta saaduista kokemuksista voi olla pitkän aikavälin hyötyä parempien tieteelliseen yhteistyöhön perustuvien tutkimusinfrastruktuurien luomisessa ja käytössä. Ohjelmassa kootut aineistot mahdollistavat laadukkaiden tieteellisten tutkimusten teon ohjelman jälkeen.

Lisätietoja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Suomen Akatemia

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2024 rahoitamme tutkimusta lähes 488 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Nivån på forskning i Finland oförändrad i internationell jämförelse11.11.2024 10:56:23 EET | Pressmeddelande

Det vetenskapliga genomslaget av den forskning som finansierats av Finlands Akademi ligger över genomsnittet för finländsk vetenskap överlag. Forskningspersonalen blir allt mer internationell: en betydande del av forskningen vid de finländska universiteten utförs av personer med utländsk bakgrund. Företagen är den viktigaste finansieringskällan för forskning och utveckling i Finland. Dessa uppgifter framgår av Finlands Akademis senaste statistik om vetenskapens tillstånd i Finland.

Suomen tieteen taso säilynyt kansainvälisessä vertailussa ennallaan11.11.2024 10:56:23 EET | Tiedote

Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen tieteellinen vaikuttavuus on korkeampi kuin Suomen tieteen keskimäärin. Tutkimushenkilöstö on entistä kansainvälisempää: ulkomaalaistaustainen henkilöstö tekee merkittävän osan Suomen yliopistojen tutkimustyöstä. Yritykset ovat keskeisin tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoittaja Suomessa. Tiedot käyvät ilmi Suomen Akatemian uudesta Tieteen tila -aineistosta.

Standard of scientific research in Finland remains unchanged in international comparison11.11.2024 10:56:23 EET | Press release

The scientific impact of research funded by the Research Council of Finland (RCF) is higher than the impact of Finnish science on average. Finland’s research personnel is increasingly international: a significant proportion of research at Finnish universities is carried out by staff with a foreign background. Businesses are the main source of funding for R&D in Finland. These are the main conclusions of the latest RCF data on the State of Scientific Research in Finland.

Tumour genetics researcher Lauri A. Aaltonen wins Anders Jahre Award15.8.2024 11:02:40 EEST | Press release

Professor Lauri A. Aaltonen is the winner of the 2024 Anders Jahre Award for Medical Research. The Anders Jahre Award is a prestigious Nordic medical prize awarded by the Faculty of Medicine at the University of Oslo. This year, the Award, worth NOK 1 million, will be shared between two researchers. The other winner is Professor Thomas Helleday from Karolinska Institutet. Professor Aaltonen and Professor Helleday share the Award for their discoveries of mechanisms that contribute to cancer development in humans.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye