Digi- ja väestötietovirasto

Kuinka monta Mattia tai Teppoa on Suomessa? Digi- ja väestötietoviraston suosittu Nimipalvelu on uudistunut

Jaa

Digi- ja väestötietovirasto on uudistanut Nimipalvelunsa. Palvelussa voit tarkastella Suomen väestötietojärjestelmään tallennettujen etu- ja sukunimien määriä. Voit myös tutkia tilastoja yleisimmistä nimistä eri ajanjaksoilta. Vanhimmat tiedot ulottuvat jopa 1800-luvulle.

Uudistuksessa parannettiin sivuston käytettävyyttä asiakaslähtöisemmäksi ja samalla uudistettiin palvelun visuaalinen ilme. Aiempien tilastojen lisäksi palvelu näyttää interaktiiviset graafiset esitykset nimitilastoista. Myös yleisimpien nimien listausten kattavuutta on lisätty ja esimerkiksi sukunimistä esitetään 100 yleisintä nimeä.  

Palvelu tarjoaa suuntaa antavaa tietoa nimien lukumääristä. Jos kuitenkin etsit palvelusta harvinaista nimeä, nimipalvelu ei anna tarkkoja lukumääriä nimestä yksityisyyden suojaamiseksi. Näin varmistetaan myös se, että palvelusta ei synny väärää kuvaa jonkin nimen vakiintumisesta tietylle sukupuolelle. Nimipalvelussa on tiedot niiden henkilöiden etu- ja sukunimistä, jotka on rekisteröity Suomen väestötietojärjestelmään. 

Tutustu uudistuneeseen Nimipalveluun.

Suosituimmat nimet Suomessa 

Nimitrendit vaihtelevat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Digi- ja väestötietoviraston  henkikirjoittaja Laura Mattila kertoo, että suomalaisessa etunimistössä esiintyy esimerkiksi niin luontonimiä, kristillisiä nimiä kuin merkkihenkilöiden mukaan annettuja nimiä. Viime vuosina havaittuja etunimitrendejä ovat esimerkiksi yksilöllisyys ja kansainvälisyys. Toisaalta vanhat nimet palaavat usein uudelleen suosioon, ja esimerkiksi lapselle nimeä annettaessa vanhemmat saattavat hakea inspiraatiota omien isovanhempien ikäluokkien suosituista nimistä. 

Sukunimet periytyvät, joten suosituimpien sukunimien listalla suuria muutoksia nähdään harvemmin. Täysin uusien uudissukunimien suosio on kuitenkin noussut vuosi vuodelta. Uudissukunimien suosiossa näkyy yksilöllisyyden tavoite, ja esimerkiksi tuoreet aviopuolisot haluavat muodostaa itselleen yhteisen uuden nimen sen sijaan, että ottaisivat käyttöön esimerkiksi jommankumman puolison sukunimen.  

-Nimenmuutosta harkitsevat hyödyntävät usein Nimipalvelua nimen yleisyyden selvittämiseen. Jos harkitset nimesi muuttamista, suosittelemme tutustumaan ohjeistukseen Nimiasiat | Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi) ja hakemaan nimen muutosta sähköisessä palvelussamme. Tietyissä asiatyypeissä, kuten haettaessa yleisesti käytössä olevaa etunimeä, hakemus voidaan ratkaista automaattisessa ratkaisumenettelyssä. Tällöin asiakas saa päätöksen Suomi.fi-viestinä nopeimmillaan jopa muutamassa minuutissa, kertoo Mattila.  

Suosituimmat väestötietojärjestelmään merkityt nimet  

Lukumäärissä on mukana kaikki väestötietojärjestelmään merkityt, myös kuolleet, henkilöt.  

Naisten suosituimmat etunimet  

  1. Maria 
  2. Helena 
  3. Johanna 
  4. Anneli 
  5. Kaarina 

Miesten suosituimmat etunimet  

  1. Juhani 
  2. Johannes 
  3. Olavi 
  4. Antero 
  5. Tapani 

Suosituimmat sukunimet   

  1. Korhonen 
  2. Virtanen 
  3. Mäkinen 
  4. Nieminen 
  5. Mäkelä

Aineistot on poimittu Nimipalvelusta 5.3. 

Yhteyshenkilöt

Linkit

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

https://dvv.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Uppgifter om dödsfall överförs automatiskt mellan Finland och Estland från och med den 15 april15.4.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande

Från och med den 15 april 2025 utbyter finska och estniska myndigheter automatiskt information om sina medborgare som avlidit i det andra landet. Detta underlättar de anhörigas ärendehantering och säkerställer att de myndighetsprocesser som behövs i och med dödsfall, såsom att betalningen av sociala förmåner upphör och bankkontona stängs, framskrider utan separata notifikationer.

Information on deaths to be transferred automatically between Finland and Estonia as of 15 April15.4.2025 07:00:00 EEST | Press release

As of 15 April 2025, Finnish and Estonian authorities will automatically exchange information on their citizens who have passed away in another country. This makes it easier for family members to handle their affairs and ensures that the necessary official processes, such as the termination of the payment of social benefits and the closure of bank accounts, progress without separate notifications.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye