Jos epäilet väkivaltaa, puutu tilanteeseen – ulkopuolinen voi olla ratkaiseva tekijä väkivallan loppumisessa
Joka toinen nainen on kokenut lähisuhdeväkivaltaa Suomessa eikä väkivalta näytä olevan vähenemässä. On vahingollista, että väkivallan ajatellaan yhä usein olevan suhteen sisäinen asia.
Suomessa ajatellaan usein, että perheen sisäiset asiat eivät kuulu muille. Tämä on haitallinen ajatustapa varsinkin, kun kyseessä on väkivalta. Jokaisella on velvollisuus puuttua, jos epäilee väkivaltaa lähipiirissään.
– Lähisuhdeväkivalta on hyvin yleistä. Tiedämme, että lähes joka toinen nainen Suomessa on kokenut lähisuhdeväkivaltaa. On tilastojen valossa siis todennäköistä, että hyvin monen lähipiirissä elää ihminen, jonka lähisuhteissa on turvattomuutta, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton väkivaltatyön asiantuntija Riina Karjalainen sanoo.
Läheisen kanssa aihe kannattaa ottaa suoraan puheeksi.
– Kysy mitä kuuluu ja kerro olevasi huolissasi. Ihminen saattaa kieltää väkivallan, mutta kysymällä asiasta suoraan, teet näkyväksi tilanteen ja annat signaalin, että apua on ok pyytää.
Väkivaltaisessa suhteessa elävälle on hyvä tarjota myös konkreettista apua, jotta kynnys turvaan hakeutumiseen madaltuu. Voi esimerkiksi tarjota kyytiä turvakotiin tai kertoa, että aina voi olla yhteydessä tai tulla kylään.
Jos naapurista kuuluu väkivallan ääniä, soita akuutissa tilanteessa poliisille. Jos olet varma, että tilanne ei ole sinulle vaarallinen, voit myös osoittaa kuulevasi ja näkeväsi tilanteen esimerkiksi soittamalla ovikelloa. Tämä voi auttaa pysäyttämään tilanteen asunnossa.
Väkivaltaa pyritään usein piilottelemaan
Väkivalta aiheuttaa sen osapuolille häpeän ja syyllisyyden tunteita, siksi siitä puhuminen on vaikeaa. Ulkopuolisen ihmisen puuttuminen tilanteeseen voi olla juuri se tarvittava sykäys, joka rohkaisee ottamaan ensimmäiset askeleet turvaa kohti.
– Ihminen ei aina itse ymmärrä, että suhteessa on väkivaltaa. Lähisuhdeväkivaltaa voi olla vaikea tunnistaa, koska sille on ominaista alkaa huomaamatta ja muuttua vähitellen vakavammaksi. Tällöin ulkopuolinen ihminen voi auttaa ymmärtämään, ettei tilanne ole ok ja siihen tarvitaan muutos, Riina Karjalainen sanoo.
Ensi- ja turvakotien liiton väkivaltatyön palveluissa autetaan vuosittain 11 000 ihmistä. Lähisuhdeväkivallan vuoksi autetuista suurin osa on naisia ja tyttöjä.
Lahjoita ja auta
Ensi- ja turvakotien liitto on ainutlaatuinen toimija, joka auttaa lähisuhdeväkivallan kaikkia osapuolia. Lahjoittamalla voit auttaa väkivallan tunnistamisessa, tiedon saamisessa, väkivallan katkaisemisessa, sekä väkivaltaisesta kokemuksesta toipumisessa.
Väkivalta on monen suhteen vaiettu salaisuus. Auta meitä lopettamaan väkivalta ja ryhdy lahjoittajaksi.
Lahjoita: Suhteen salaisuus - Ensi- ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi)
Yhteyshenkilöt
Riina KarjalainenEnsi- ja turvakotien liitto
Puh:044 097 0790riina.karjalainen@etkl.fiTietoja julkaisijasta
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Nepsy-piirteet haastavat vauvan vanhempia15.11.2024 11:17:51 EET | Tiedote
Vauva-arkea ja vanhemmuutta voivat haastaa pulmat sosiaalisissa suhteissa, vaikeudet toiminnanohjauksessa, keskittymisessä tai tarkkaavaisuudessa sekä tunteiden säätelyssä. Nepsy-oireet, kuten ADHD ja autismikirjon piirteet, voivat vaikuttaa jaksamiseen, rutiinien luomiseen ja tunneyhteyden rakentamiseen vauvan kanssa. Neurologista monimuotoisuutta tunnistetaan yhä paremmin ja on tärkeää, että vauvan vanhemmat saavat tukea selviytyäkseen vauva-ajasta. Vauvafoorumi kokoaa vauvaperheitä kohtaavia ammattilaisia Jyväskylään 20.-21.11. syventämään ymmärrystä teemasta.
Lapsuudessaan väkivaltaa kokenut käyttää sitä todennäköisemmin myös aikuisuuden ihmissuhteissaan13.11.2024 10:06:40 EET | Tiedote
Lapsuudessa koetulla väkivallalla voi olla merkittäviä vaikutuksia ihmisen koko loppuelämään. Turvattoman lapsuuden kokenut tarvitsee usein apua ollakseen turvallinen vanhempi omille lapsilleen. Väkivallan ylisukupolvinen ketju olisi saatava katkeamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Hämeenlinnassa järjestettävä valtakunnallinen väkivaltatyön foorumi kokoaa yli 450 ihmistä ajankohtaisen tiedon äärelle.
Suomalaiset uskovat alkoholin kotiinkuljetuksen lisäävän lastensuojelun työmäärää30.9.2024 11:19:15 EEST | Tiedote
Järjestöjen toteuttaman kyselyn mukaan suomalaiset eivät luota siihen, että alkoholijuomien kotiinkuljetuksessa pystytään valvomaan ikärajoja ja päihtyneille myynnin kieltoa riittävän tehokkaasti.
Hyvä teko lapselle -palkinto Riitta Särkelälle: ”Perheiden toivo paremmasta hiipuu, päättäjien on aika toimia”19.9.2024 15:45:25 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) Hyvä teko lapselle -palkinto sosiaalineuvos, yhteiskuntatieteiden tohtori Riitta Särkelälle. Hän on tehnyt pitkän uran sosiaali- ja terveysjärjestöissä, Ensi- ja turvakotien liitossa pääsihteerinä sekä yhteiskunnallisiin päätöksiin vaikuttajana.
Nuorten kokemaan seurusteluväkivaltaan etsitään ratkaisuja5.9.2024 09:38:05 EEST | Tiedote
Nuoret kokevat seurustelusuhteissaan paljon väkivaltaa. Väkivaltaan ei aina osata puuttua tai sitä ei tunnisteta edes ammattilaisten toimesta. Nyt seurusteluväkivaltaa pyritään katkaisemaan kehittämällä uusia menetelmiä ammattilaisten työn tueksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme