Talous & Yhteiskunta 1/2024 | Valoisa tulevaisuus
Suomen tulevaisuudesta ei ole viime vuosina kirjoitettu liikaa optimistisia otsikoita. Väestö vanhenee, hyvinvointivaltio romahtaa, ilmastonmuutos uhkaa, talouskasvu sakkaa. Hätä saattaa kuitenkin olla liioiteltu. Ongelmia on, mutta kaikesta huolimatta Suomi on yhä monella tapaa maailman parhaita maita, muistuttavat eri alojen tutkijat Talous & Yhteiskunta -lehden teemanumerossa ”Valoisa tulevaisuus”.

Toimittaja Oskari Onnisen kirjoittamassa kansijutussa brittiprofessori sir Geoff Mulgan peräänkuuluttaa poliittista mielikuvitusta: kykyä nähdä tulevaisuus muutenkin kuin akuuttien uhkien kautta. Suomella jos jollakin olisi siihen eväitä, hän sanoo.
”Keskinäinen luottamus on se, joka nostaa Suomen onnellisuuskyselyiden kärkeen. Se tekee yhteiskunnasta onnistuneen, mutta on usein näkymätöntä poliitikoille ja hallituksille.”
Monen tutkijan mielestä Suomen ainoa iso ongelma on huoltosuhde. Liikaa eläkeläisiä ja liian vähän työikäisiä. Toinen brittiläinen professori ja Suomi-fani Danny Dorling kieltää kuitenkin puhumasta huoltosuhteestakaan ongelmana. Maapallolta eivät ole ihmiset loppumassa.
”Minusta kyse on siitä, että se osa Eurooppaa voittaa, joka tajuaa ensiksi avata ovensa. Rasistisin maa kärsii suurimmat taloudelliset tappiot”, Dorling sanoo.
Optimistisia ollaan myös numeron tiedeartikkeleissa:
- Suomalaisen hyvinvointivaltion on sanottu olevan kriisissä melkein joka vuosikymmenellä. Tähän asti se on kuitenkin aina kyennyt sopeutumaan uudenlaisia oloihin, eivätkä uudelleenjaon ja sääntelyn ytimen muodostavat tulonsiirrot ja palvelut ole peloista huolimatta romahtaneet, kirjoittaa professori Juho Saari.
Juho Saari: Hyvinvointivaltio kestää murroksen - Elinajanodotetta käytetään usein yhteiskunnan kehityksen mittarina, mutta samalla eliniän pitenemiseen suhtaudutaan ristiriitaisesti: pitkäikäisyyttä pidetään kehityskulkuna, joka johtaa kasvaviin kuluihin ja pysähtyneisyyden kulttuuriin. Jopa hyvinvointivaltion tuhoon. Tutkimus kuitenkin osoittaa, että pitkäikäisyys ei venytä vanhuutta vaan elämä venyy keskeltä. Pitkäikäisyys myös mahdollistaa pidemmät työurat eikä edes lisää sairaita vuosia, kirjoittaa professori Anu Siren.Anu Siren: Ikääntyvien yhteiskunnasta pitkäikäisten yhteiskuntaan
- Suomi on viime vuosina saanut maailmalla mainetta maana, joka on parhaiten onnistunut asunnottomuuden poistamisessa1. Asunnottomuus on 35 vuodessa vähentynyt meillä liki 80 prosenttia. Hallituksen tuoreet leikkaukset sosiaalietuuksista lisäävät asunnottomuuden riskiä, mutta siitä huolimatta tavoite poistaa pitkäaikaisasunnottomuus kokonaan vuoteen 2027 mennessä on yhä mahdollinen, kirjoittavat työelämäprofessori Juha Kaakinen ja tutkimuspäällikkö Saija Turunen.Juha Kaakinen & Saija Turunen: Suomi on asunnottomuuden poistamisen mallimaa
- 2000-luvun pitkän vientikriisin ja heikon talouskasvun olisi voinut odottaa johtavan syvään lamaan, etenkin vanhenevassa Suomessa. Maahanmuutto, matala korkotaso ja kohonnut työllisyysaste ovat kuitenkin pitäneet Suomen talouden pinnalla ennakoitua paremmin, kirjoittaa Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander. Jaakko Kiander: Suomen talouskehitys on ollut 2000-luvulla mainettaan parempi
- Euroopan komissio on ollut jo vuosia huolissaan EU-maiden eläkejärjestelmien kestävyydestä. Vuosina 2011–2022 komissio jakoi maille yhteensä 425 suositusta eläketurvan kehittämiseksi. Valtaosa suosituksista on koskenut järjestelmien kestävyyttä, eli työllisyysastetta ja eläkemenojen suhdetta BKT:hen. Tulevaisuudessa niin eläketurvaa kuin siihen kohdistuvia suosituksia pitäisi tarkastella nykyistä kokonaisvaltaisemmin, kirjoittavat erityisasiantuntija Niko Väänänen ja tutkija Jan Helmdag.Niko Väänänen & Jan Helmdag: Eurooppalaiset eläkejärjestelmät tarkkailussa
Talous & Yhteiskunta 1/2024 ilmestyy viikolla 10.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mika Malirantajohtaja, päätoimittajaLabore, Talous & Yhteiskunta -lehti
Puh:050 369 8054mika.maliranta@labore.fiTuomo TamminentuottajaTalous & Yhteiskunta -lehti
Puh:040 3511 196tuomo.tamminen@labore.fiLabore eli Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen tutkimuslaitos, jossa keskitytään yhteiskunnallisesti merkittävään ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävään soveltavaan taloustieteelliseen tutkimukseen. Tutkimuksen painopistealueisiin kuuluvat työn taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede ja toimialan taloustiede. Lisäksi teemme suhdanne-ennusteita ja toimialakatsauksia sekä julkaisemme Talous & Yhteiskunta -lehteä ja podcasteja.
Vahvuuksiamme ovat tutkijoiden korkea tieteellinen osaaminen sekä tiivis yhteistyö kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Tutkijoillamme on tärkeä asiantuntijarooli eri yhteyksissä ja he osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE
Ekonomisk prognos 2025-2027: Ekonomin återhämtar sig under osäkra tider3.4.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Enligt Labores konjunkturprognos våren 2025 kommer Finlands ekonomi att växa med 1,4 procent under 2025. Konjunkturläget förbättras 2026 och 2027 då BNP-tillväxten väntas stiga till 1,9 procent respektive 1,4 procent. Långsammare inflation och räntesänkningar kommer att stödja tillväxten i bostadsbyggande, privat konsumtion och export. Den internationella osäkerheten är exceptionellt hög, vilket innebär en ökad risk för långsammare tillväxt än väntat.
Talousennuste vuosille 2025–2027: Jousitus kovilla, talous elpyy epävarmuuden aikana3.4.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Tutkimuslaitos Laboren kevään 2025 suhdanne-ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa 1,4 prosenttia vuonna 2025. Suhdanne paranee vuosina 2026–2027, jolloin BKT-kasvu vauhdittuu 1,9 ja 1,4 prosenttiin. Hidastunut inflaatio ja koronlaskut tukevat asuinrakentamisen, yksityisen kulutuksen ja viennin kasvua. Kansainvälinen epävarmuus on poikkeuksellisen suurta, mikä merkitsee kohonnutta riskiä ennustettua hitaamman kasvun toteutumiselle.
Tansanian shokkiherkkä sosiaaliturva – tutkimus peräänkuuluttaa uudistuksia12.3.2025 07:10:00 EET | Tiedote
Tansania kohtaa yhä vakavampia humanitaarisia kriisejä, joita aiheuttavat ilmastonmuutos, terveyskriisit ja lähialueiden konfliktit. Tuore tutkimus korostaa kiireellistä tarvetta shokeilta suojaavan sosiaaliturvan kehittämiselle, jotta kriisien vaikutukset voidaan minimoida ja tarjota väestölle parempaa suojaa. Tutkimuksessa suositellaan sosiaaliturvan rahoituksen lisäämistä, ennakoivaa suunnittelua, lainsäädännön vahvistamista, kriisejä ennakoivien teknisten työkalujen hyödyntämistä ja humanitaarisen avun parempaa integrointia kansallisiin sosiaaliturvajärjestelmiin. Ilman rakenteellisia uudistuksia miljoonat tansanialaiset jäävät taloudelliseen ja sosiaaliseen ahdinkoon.
Talous & Yhteiskunta 1/2025 | Yritystuet ja teollisuuspolitiikka7.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Yritystuet ovat harvoja leikkauskohteita, jotka sekä taloustutkijat että kansa hyväksyisivät. Siitä huolimatta tukia tulee koko ajan vain lisää. Eivätkö yritykset pärjää, ellei niitä tueta verovaroin? Mitä tuilla oikeastaan saadaan aikaan?
KUTSU | Labore julkistaa kevään 2025 talousennusteen torstaina 3.4. klo 105.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Onko matalasuhdanne viimein historiaa? Latistaako kansainvälinen epävarmuus kasvuodotuksia? Milloin työttömyys vähenee?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme