Monimuotoiset perheet -verkosto

Perhejärjestöt: Perhe-eläkkeet suosivat ydinperhemallia ja pitkää avioliittoa

Jaa

Monimuotoiset perheet -verkosto haastaa työeläkeneuvottelijoita huomioimaan eri perhetilanteita. Perhe-eläkkeissä on huomioitava nykyistä paremmin esimerkiksi etävanhempien ja kumppanuusvanhempien perheet sekä avoliitossa olevat. Verkosto vaatii myös, että työeläkkeen kertyminen perhevapaista, alle 3-vuotiaan hoidosta, opiskeluista ja sairauspäivistä on säilytettävä.

Monimuotoiset perheet -verkosto toivoo perhe-eläkkeiden uudistamisen yhdeksi lähtökohdaksi erilaisten perhetilanteiden huomioimisen, mikäli perhe-eläkkeitä uudistetaan kolmikantaisissa työeläkeneuvotteluissa. Laskenut syntyvyys haastaa työeläkejärjestelmän rahoitusta, ja siksi keinot syntyvyyden nostamiseksi kiinnostavat käynnissä olevissa työmarkkinajärjestöjen työeläkeneuvotteluissa.

Erilaisten perhemuotojen huomioiminen perhe-eläkkeissä on tärkeää, sillä useampi kuin joka kolmas perhe on monimuotoinen, muistuttaa kymmenen perhejärjestön yhteistyöverkosto. Myös lapsen vuoroasuminen kahdessa kodissa on yleistynyt viime vuosina nopeasti, ja noin joka kolmas erillään asuvien vanhempien lapsista vuoroasuu. Näistä syistä verkosto on julkaissut tänään omat työeläketavoitteensa.

Lapseneläkkeessä on huomioitava jatkossa tilanteet, joissa lapsella on enemmän kuin kaksi vanhempaa, painottaa Monimuotoiset perheet -verkosto. Tällaisia tilanteita voi löytyä esimerkiksi uusperheistä, kahdessa kodissa vuoroasuvien lasten perheistä ja sateenkaariperheistä.

Nuoren taloudellista asemaa turvaa oikeus lapseneläkkeeseen myös etävanhemman puolison kuollessa, tähdentää verkosto. Nykyinen perhe-eläkejärjestelmä myöntää lapselle lapseneläkkeen tilanteissa, joissa lähivanhemman puoliso kuolee, mutta sama oikeus ei ole etävanhemman puolison kuollessa.

– Lapsella tulee olla oikeus lapseneläkkeeseen kaikkien huoltajien kohdalla, mikäli huoltaja on osallistunut lapsen elatukseen. Näin lapseneläke tukee nykyistä kattavammin muun muassa etävanhempien perheitä, uusperheitä ja sateenkaariperheitä, työelämän erityisasiantuntija Tiina-Emilia Kaunisto Monimuotoiset perheet -verkostosta painottaa.

Tukea avoleskille ja lapsettomille

Monimuotoiset perheet -verkosto toivoo avoleskien asemaan parannusta. Nykyisessä perhe-eläkejärjestelmässä vaaditaan avopuolisoilta viiden vuoden pituista asumista yhdessä, jotta avoleski on oikeutettu leskeneläkkeeseen, vaikka pariskunnalla on yhteinen lapsi.

– Työeläkejärjestelmässä on monia sääntöjä, jotka suosivat vuosikymmeniä kestävissä avioliitoissa olevia ydinperheitä. Olisiko aika antaa avoleskille samat oikeudet kuin avioliitossa oleville, Kaunisto kysyy.

Verkosto purkaisi myös lapsettomien leskien kohdalla ikärajan leskeneläkkeeseen, sillä perhe-eläkejärjestelmä suosii lapsiperheitä lapsettomien tai lapsensa kuoleman kokeneiden vanhempien kustannuksella.

Vanhemmille, joiden lapsi on syntynyt kuolleena, oikeuden leskeneläkkeeseen takaa monissa tilanteissa, jos lapselle myönnetään henkilötunnus, kun hän syntyy kuolleena. Nyt vanhemmat voivat jäävät oikeuden ulkopuolelle, mikäli perheessä ei ole muita lapsia.

– Puolison kuolema on kriisi – tapahtui se missä iässä tai elämäntilanteessa tahansa. Jos perheen lapsi on syntynyt kuolleena, on leskeneläkkeen epääminen uusi tilanne, jossa vanha menetys tuntuu leskestä todella epäoikeudenmukaiselta, Kaunisto huomauttaa.

Perhevapaista kerryttävä työeläkettä

Palkattomista jaksoista on edelleen kerryttävä työeläkettä, painottaa Monimuotoiset perheet -verkosto. Eläkkeen kertymisen säilyminen on erityisen tärkeää perhevapailla, alle 3-vuotiaan lapsen hoidon ajalta, opiskeluiden aikana, sairauspäivärahan ja työttömyyspäivärahan aikana.

– Perhevapaiden ja alle 3-vuotiaan lapsen hoidon ajalta kertyvää työeläkettä ei saa missään nimessä poistaa tai rajata tässä syntyvyystilanteessa, verkosto painottaa.

Tutustu Monimuotoiset perheet -verkoston työeläketavoitteisiin täältä.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Monimuotoiset perheet on kymmenen perhejärjestön yhteistyöverkosto. Järjestöt edustavat eri tavoin normeista poikkeavia perheitä, ja kattavat noin kolmasosan kaikista suomalaisista perheistä. Monimuotoiset perheet -verkosto tekee vaikuttamistyötä politiikan, sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä työelämän parissa. Verkoston tavoitteena on yhteiskunta, jossa perheet ovat yhdenvertaisia ja jokainen perhe voi olla itsestään ylpeä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto

Perhejärjestöt: Lapsia ei synny vain ydinperheisiin tai parisuhteisiin1.11.2024 10:57:37 EET | Tiedote

Hallitus valmistelee nyt ohjelmansa mukaista väestöpoliittista selontekoa Anna Rotkirchin selvityksen ja suositusten pohjalta. Perhejärjestöt muistuttavat, että lapsitoiveiden toteuttaminen ja lapsiperheellistyminen ovat merkittävästi syntyvyyttä ja hedelmällisyyslukuja laajempi asia. Järjestöjen mukaan yhteiskunnan olisi aika tunnustaa, etteivät lapsiperheellistyminen ja yksi pysyvä parisuhde kulje käsi kädessä.

Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -opas on uudistunut4.10.2024 09:32:00 EEST | Tiedote

Monimuotoiset perheet -verkosto on päivittänyt Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -oppaansa. Opas tarjoaa tietoa kymmenestä eri perhemallista, monimuotoisten perheiden erityistarpeista sekä vinkkilistoja varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ammattilaisten arjen työhön. Päivityksessä lisättiin vinkkejä lasten yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Opasta voi lukea verkossa tai tilata painettuna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye