Tampereen yliopisto

Älykkäät teollisen internetin ratkaisut lisäävät pk-yritysten kilpailukykyä

Jaa

Tampereen yliopiston FAST-Lab on kehittänyt avoimeen lähdekoodiin perustuvan teollisen internetin alustan vahvistamaan suomalaisten pk-yritysten kilpailukykyä. Tutkimus oli osa yhteiseurooppalaista CHARM-hanketta, jossa kehitettiin haastaviin tuotantoympäristöihin soveltuvia elektroniikkakomponentteja ja -järjestelmiä teollisen internetin ratkaisuille.

FAST-Lab sijaitsee Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella.
FAST-Lab sijaitsee Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella. Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Valmetin koordinoima lähes nelivuotinen CHARM-hanke,Challenging environments tolerant Smart systems for IoT and AI, päättyi helmikuussa 2024. Yksi hankkeen kumppaneista oli Tampereen yliopiston FAST-Lab, jonka tutkijoilla oli avainrooli teollisen internetin (Industrial Internet of Things, IIoT) alustan kehittämisessä.

Valmistavan teollisuuden prosesseissa käytetään elektroniikkaa, jonka on kestettävä äärimmäisen korkeita lämpötiloja sekä mekaanista ja kemiallista rasitusta. CHARM-hankkeessa etsittiin teolliseen internetiin ja tekoälyyn perustuvia ratkaisuja näihin haasteisiin. Digitalisaatio ja jatkuva innovointi ovat edellytys eurooppalaisen valmistavan teollisuuden kilpailukyvylle.  

Avoimen lähdekoodin IIoT-alusta räätälöity suomalaisille pk-yrityksille

Yksi merkittävä CHARM-hankkeessa saavutettu tulos oli FIWARE-alusta, joka on räätälöity suomalaisten pk-yritysten tarpeisiin. FIWARE on avoimeen lähdekoodiin perustuva teknologia-alusta, joka tarjoaa yrityksille standardoituja työkaluja älykkäiden sovellusten ja palveluiden kehittämiseen ja hyödyntämiseen.

FIWARE-alusta tarjoaa pk-yrityksille useita etuja. FAST-Labia johtavan professori Jose L. Martinez Lastran mukaan alusta parantaa integroitavuutta, alentaa kehityskustannuksia, nopeuttaa tuotteiden saamista markkinoille sekä lisää skaalautuvuutta ja yhteentoimivuutta eri sektoreilla.  

Alustan avulla teollisuusyritykset, esimerkiksi kaivosteollisuuden ja paperiteollisuuden toimijat, voivat integroida järjestelmiinsä innovatiivisia ratkaisuja, kuten kaasujen havaitsemiseen tai paperitehtaan konerullien mittaamiseen tarkoitettuja antureita.  

– Eri alojen pk-yritykset voivat hyödyntää alustan joustavia ja monipuolisia työkaluja, joilla optimoidaan resurssien käyttöä ja tuotantoprosesseja sekä parannetaan tuotannon tehokkuutta ja kilpailukykyä, Martinez Lastra sanoo.

Kommunikointi teknologioiden välillä saumatonta

FIWARE-alusta perustuu avoimeen tietoliikenneprotokollaan (Open Platform Communications Unified Architecture, OPC UA), jonka avulla tuotantoympäristössä toimivat uudet ja vanhat järjestelmät voivat kommunikoida vaivattomasti keskenään. MQTT-protokolla (Message Queuing Telemetry Transport) mahdollistaa kommunikoinnin laitteiden välillä, vaikka niiden laskentateho olisi alhainen ja käytettävissä oleva kaistanleveys pieni. Alustan avulla voidaan myös tallentaa IoT-dataa tietokantoihin, esimerkiksi PostgreSQL-tietokantaan.

– Avoimeen lähdekoodiin perustuva ratkaisu takaa saumattoman kommunikaation sekä uusien että olemassa olevien teknologioiden välillä, joten yritykset voivat ottaa älykkäitä ratkaisuja ja palveluita käyttöön ja jatkaa silti toimintaansa mahdollisimman häiriöttömästi, Martinez Lastra kertoo.

Joustavan teknologia-alustan avulla pk-yritykset voivat tehostaa liiketoimintaansa ja parantaa datan yhteentoimivuutta, skaalautuvuutta, reaaliaikaista siirtoa ja integroitavuutta.

FIWARE-alustan avoin saatavuus on kilpailutekijä, jonka uskotaan houkuttelevan uusia yrityskäyttäjiä. Laaja käyttäjäkunta nopeuttaa alustan yhteiskehittämistä. CHARM-hanke sai rahoitusta EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta ECSEL JU-rahoitusinstrumentin kautta. Konsortioon kuului 37 kumppania kymmenestä eurooppalaisesta maasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jose L. Martinez Lastra
jose.martinezlastra@tuni.fi (englanniksi)

Anne Korhonen
anne.m.korhonen@tuni.fi

Kuvat

FAST-Lab sijaitsee Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella.
FAST-Lab sijaitsee Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella.
Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Biologinen ikä ennustaa sydän- ja verisuonitauteihin sairastumista sekä niihin liittyvää kuolleisuutta16.4.2025 12:35:15 EEST | Tiedote

Sydän- ja verisuonitautiin sairastumisen ja niihin kuolemisen riskiarviosta tulee tarkempi, kun perinteisten riskimittareiden – SCORE-2 ja Framinghamin riskipisteytyksen – lisäksi huomioidaan samalla tutkittavan biologisen vanhenemisen vaihe eli toisin sanoen biologinen ikä. Tieto käy ilmi juuri julkaistussa Jyväskylän, Tampereen ja Helsingin yliopistojen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Karoliinisen instituutin yhteistyönä toteuttamassa monikeskustutkimuksessa.

Varhainen vanhemmuuden tuki voi parantaa vanhemman hyvinvointia ja suhdetta lapseen15.4.2025 09:15:44 EEST | Tiedote

Perinataaliajalla eli raskausajalla ja lapsen ensimmäisellä elinvuodella on merkittäviä vaikutuksia niin vanhempien hyvinvointiin kuin lapsen kehitykseenkin. Tutkimusten mukaan 10–15 % äideistä kärsii raskausaikaisesta tai synnytyksenjälkeisestä masennuksesta, ja äidin mielenterveysongelmat voivat lisätä myös vanhempi–lapsi-suhteen vaikeuksia ja lapsen kehityksen riskejä. Tuore tutkimus tarjoaa arvioita siihen, miten tehokkaita vauvaperheiden tukipalvelut ovat parantamaan vanhemman hyvinvointia ja vanhempi–lapsi-suhdetta.

Väitös: Kasvis- ja gluteeniton ruokavalio eivät lisää raskauden tai vastasyntyneen komplikaatiota15.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote

Lääketieteen lisensiaatti Johanna Reijonen selvitti väitöstutkimuksessaan ravintokuidun yhteyttä raskauden ennusteeseen sekä yleisiin raskausajan ruoansulatuskanavan oireisiin, kuten pahoinvointiin, närästykseen ja ummetukseen. Lisäksi hän tutki kasvisruokavalion ja gluteenittoman ruokavalion yhteyttä raskauden kulkuun ja ennusteeseen. Tulosten mukaan ravintokuidulla on suotuisia vaikutuksia raskauteen ja kasvis- ja gluteeniton ruokavalio ovat turvallisia raskausaikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye