Alvar Aalto -säätiö

Arkkitehdin työ ja ääri-ilmiöiden aika – 16. Alvar Aalto -symposium 22.–23.8.2024

Jaa

Mikä on arkkitehtuurin painoarvo, kun vaakalaudalla on koko planeetan tulevaisuus? Mikä on arkkitehdin ja suunnittelijan rooli ympäristökriisien, katastrofien ja poliittisen kuohunnan keskellä? 

Seminaariyleisöä Jyväskylän yliopiston päärakennuksen piha-alueen amfikatsomossa.
Seminaariyleisöä Jyväskylän yliopiston päärakennuksen piha-alueen amfikatsomossa. Olli-Pekka Orpo © Alvar Aalto -säätiö.

Kansainvälinen 16. Alvar Aalto Symposium – Weight of Architecture 22.–23.8.2024 Jyväskylässä tuo kotimaiset ja kansainväliset huippuasiantuntijat, sekä yleisön yhteen keskustelemaan globaaleista ongelmista; muutoksista ja ääri-ilmiöistä, jotka vaikuttavat rakentamiseen, arkkitehtien ja kaikkien suunnittelijoiden työhön. Pääteemoja on kolme: ympäristö, resurssit ja arkkitehtuuri. Englanninkielinen tapahtuma on hybridi. Esitykset Jyväskylän yliopiston päärakennuksesta (Alvar Aalto 1954-55) striimataan myös globaalille virtuaaliyleisölle.

Kaksi elokuista kesäpäivää täynnä huippuesiintyjiä: Pritzker Prize -palkitut arkkitehdit, Yvonne Farrell ja Shelley McNamara, Grafton Architects Dublinista; arkkitehtuurihistorioitsija Barnabas Calder Liverpoolin yliopistosta; ilmastotutkija, IIASAn johtaja John Schellnhuber Laxenburgista Wienistä; apulaisprofessori David Benjamin Columbian yliopistosta (GSAPP) New Yorkista; Biohmin perustaja Ehab Sayed Lontoosta; arkkitehti, projektipäällikkö Thomas Brogren Realdaniasta Kööpenhaminasta ja arkkitehti, kirjailija ja professori Helena Mattsson Tukholmasta. Kotimaisista esiintyjistä mainittakoon Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston ALA Arkkitehdeista, Materialistingin toimitusjohtaja Hilda Rantanen ja arkkitehdit Emma Johansson ja Willem van Bolderen Studio Puistosta. Lue lisää esiintyjistä ja seuraa kevään uusia ohjelmapäivityksiä verkossa.

Symposiumin avauspäivänä 22.8. jaetaan arkkitehtuurin 15. Alvar Aalto -mitali. Kansainvälisesti arvostetun arkkitehtuuripalkinnon myöntävät Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo, Rakennustaiteen seura, Suomen Arkkitehtiliitto ja Helsingin kaupunki.

Tervetuloa mukaan tapahtumaan verkottumaan ja nauttimaan runsaasta oheisohjelmasta, mm. Alvar Aalto -arkkitehtuurikerroksista. Oheistapahtumat käynnistyvät jo keskiviikkona 21.8. järviristeilyllä Muuratsaloon, Aallon koetalolle (bussikuljetus laivalle Helsingistä). Symposiumin jälkeen lauantaina 24.8. ohjelma jatkuu Aalto West (Villa Mairea ja Paimion parantola) ja Aalto East (Kolmen ristin kirkko, Imatra ja Sunilan asuinalue) opastetuilla bussikierroksilla. 

Alvar Aalto -symposium on Jyväskylässä joka kolmas vuosi järjestettävä kansainvälinen arkkitehtuuritapahtuma, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua modernin arkkitehtuurin taiteellisista, yhteiskunnallisista ja teknisistä ongelmista. Tapahtuman tuottaa Alvar Aalto -akatemia. Modernin arkkitehtuurin korjauksen ja suojelun täydennyskoulutukseen sekä seminaaritapahtumiin keskittyvä Alvar Aalto -akatemia on osa Alvar Aalto -säätiötä. Alvar Aalto -symposiumin pääkumppani on Jyväskylän kaupunki. Yhteistyössä ovat mukana Aalto-yliopisto ja Cumulus-verkosto, Archinfo, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo sekä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA. Haluatko mukaan 2024 Alvar Aalto -symposiumin kumppaniksi? Lue lisää kumppanieduista ja tapahtumayhteistyöstä. Ota pian yhteyttä academy@alvaraalto.fi

Lisätietoja ohjelmasta ja lippukauppaan täältä.

Yhteyshenkilöt

Nina Heikkonen, Ohjelmapäällikkö
Alvar Aalto -säätiö
+358 44 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Aila Svenskberg
Tapahtumaviestintä, toimittaja
Alvar Aalto -säätiö
+358 40 659 1930
aila.svenskberg@alvaraalto.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Studio Aalto now officially a protected building12.11.2024 13:56:22 EET | Tiedote

Studio Aalto and its garden area are now officially protected by decision of the Uusimaa Centre for Economic Development, Transport and the Environment on 15.10.2024. Built as an architect’s office in 1955 (extended 1962–63), the Studio is of major importance as the place where Aalto´s nationally and internationally renowned architecture was created. The Studio is well-preserved and intact, and represents architectural-office construction of the 1950s and 60s. Most of the layers of furniture accumulated over the Studio’s decades as an office have also been exceptionally well preserved, and are part of the protected entity – the first Aalto site in Finland to be listed.

Alvar Aallon ateljeelle positiivinen rakennussuojelupäätös12.11.2024 12:13:03 EET | Tiedote

Alvar Aallon ateljee ja sen piha-alue on suojeltu rakennussuojelulailla Uudenmaan ELY-keskuksen päätöksellä 15.10.2024. Arkkitehtitoimistoksi vuonna 1955 valmistuneella (laajennus 1962–63) ateljeerakennuksella on merkittävä rooli valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnustetun Aallon rakennustaiteen syntysijana. Kokonaisuudessaan hyvin säilynyt ateljee edustaa 1950–60 -lukujen arkkitehtitoimistorakentamista. Pääosa toimiston aikaisesta, vuosikymmenten aikana kertyneestä irtokalustuksesta on myös säilynyt erinomaisesti, ja osa nyt suojeltua kokonaisuutta – ensimmäisenä Aalto-kohteena Suomessa.

Valtakunnallinen SAMASSA TILASSA -seminaari kokoaa yhteen arkkitehtuuri- ja muotoiluoppimisen ystävät 1.11.202424.9.2024 14:52:13 EEST | Tiedote

Ihminen haluaa viihtyä ympäristössään. Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatus tarjoaa aineksia oman olemassaolon pohtimiseen sekä hyvinvointiimme vaikuttavien tekijöiden ymmärtämiseen. Arkkitehtuuri ja muotoilu kuuluvat arkeemme. Suunnitellun ympäristön havainnointi, siitä keskusteleminen tai vain nauttiminen kuuluvat kaikille. Mihin sinä kiinnität huomiota omassa ympäristössäsi? Oletko oman lähiympäristösi asiantuntija?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye