Kutsu medialle: Merihistorioitsijat kokoontuvat Jyväskylän yliopistolle 22.–24.3.
Merihistorian päivät 2024 nostavat esiin sisävesien ja rannikon välisen vuorovaikutuksen sekä sisävesien merkityksen meriympäristölle ja merenkululle. Joet ja järvet ovat aina tarjonneet väylät ihmisten, ajatusten ja tavaroiden liikkumiselle rannikon ja sisämaan välillä.

Kahdennettoista Merihistorian päivät järjestetään Jyväskylän yliopiston historiallisella Seminaarinmäellä, ensimmäistä kertaa merikaupunkien sijaan Keski-Suomessa ja sisämaassa.
Paikan valinta korostaa merellisen menneisyyden ja kulttuuriperinnön tutkimuksen uusia suuntauksia, joissa nousevat esiin pitkät yhteistyösuhteet rannikon ja sisämaan keskusten välillä sekä ajatus keskinäisestä riippuvuudesta. Merihistorian ja meriarkeologian tutkimuksessa painottuvat nyt perinteisen merenkulun lisäksi myös ihmisen ja luonnon vuorovaikutus sekä ympäristöhistorian teemat.
Merihistorian päivien pääesitelmät käsittelevät 1700-luvun Atlantin alueen satamia, kauppiaita ja kuluttajia (Jeremy Land, Göteborgin yliopisto), kauppaa ja ympäristötuhoja Pohjoisella Tyynellämerellä (Eric Oakley East Carolinan yliopisto), koeoppimisen hyödyntämistä merihistoriallisen datan tutkimuksessa (Werner Scheltjens, Bambergin yliopisto) sekä ympäristöhistoriallisen tutkimuksen teemoja (Simo Laakkonen, Turun yliopisto).
Päijänteen Luonnonperintösäätiön Niko Nappu kertoo Päijänteen alueen monimuotoisesta suojelusta, ja esitelmiä kuullaan lisäksi mm. Kemijärven uittohistoriasta, Ruotsin-laivojen kulttuurista ja tutkimuksesta, Uuden Englannin merirosvoista sekä pohjoisten suurkaupunkien elintarvike- ja polttopuuhuollosta 1700–1800-luvuilla.
Joka toinen vuosi järjestettävät Merihistorian päivät kokoavat yhteen merihistorian ja meriarkeologian tutkijoita ja harrastajia sekä museoammattilaisia keskustelemaan ajankohtaisista teemoista.
Konferenssin esitelmien pohjalta julkaistaan Nautica Fennica –vuosikirjaa. Järjestäjinä ovat Jyväskylän yliopiston lisäksi Suomen merihistoriallinen yhdistys ja Suomen meriarkeologinen seura.
Kuva: Matkustajalaiva S/S Jyväskylä Äijälänsalmessa. Museovirasto, Historian kuvakokoelma / Teuvo Kanerva 1966. CC-BY 4.9. Saatavilla korkearesoluutioisena https://www.finna.fi/Record/museovirasto.8EEBD1511733B8B82A856B66581B7CC6?sid=4160813807
Kaikki konferenssin esitelmät järjestetään Jyväskylän yliopiston Historica-rakennuksen salissa H320.
Lisätietoja antaa:
Sari Mäenpää, Suomen merihistoriallisen yhdistyksen puheenjohtaja
040 6569672, sari.maenpaa@forum-marinum.fi
Linkit: www.smhy.fi ja www.smhy.fi/fi/toiminta/merihistorian-paivat/merihistorian-p%C3%A4iv%C3%A4t-2024
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Maahanmuuttaneille eväitä työhön ja opiskeluun maksuttomasta suomen kielen koulutuksesta – tervetuloa hakuinfoon 9.4.2025!7.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
JYU.INTEGRA-koulutus on maksuton suomen kielen koulutus. Koulutus on tarkoitettu korkeakoulutetuille ja korkeakoulukelpoisille maahanmuuttaneille, joiden tavoitteena on jatkaa keskeytyneitä opintojaan tai täydentää jo opiskelemaansa tutkintoa korkeakoulussa.
Suuri linturetki -tempaus 7.4. saa koululaiset liikkeelle Helsingistä Sodankylään4.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Linnut ja luonto kiinnostavat suomalaisia. Peruskoululaisten Suuri linturetki -tempaukseen on ilmoittautunut lähes 4 000 osallistujaa 76 paikkakunnalta.
Läpimurto virustutkimuksessa: Virus-RNA:n havaitseminen entistä herkemmin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen (NSC) tutkijat ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen enteroviruksen RNA:n havaitsemisessa kehittämällä uudenlaisen suhteelliseen fluoresenssiin perustuvan anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän entistä herkemmin. Tutkimus myös vahvistaa tieteidenvälisen yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkaisemisessa.
Kilpailtu rahoitus tuo Jyväskylään viisi nuorta huippututkijaa3.4.2025 14:44:48 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon myönnettiin huikeat viisi tutkimushankerahoitusta EU:n Marie Skłodowska-Curie -hausta. Rahoitus mahdollistaa kansainvälisten huippututkijoiden siirtymisen Jyväskylän yliopistoon.
Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme