Uraauurtava tutkimus tuottaa tietoa asunnottomuuden poistamisen tueksi

Jaa

Y-Säätiö ja Turun yliopisto käynnistivät RADAR-tutkimushankkeen, jossa rekisteritietoja hyödyntämällä selvitetään asunnottomuutta kokevien ihmisten palveluiden käyttöä sekä polkuja asunnottomuuteen ja siitä pois. Tutkimuksessa selvitetään myös Asunto ensin -mallin kustannusvaikutuksia, eli miten oman asunnon ja tarvittavan tuen tarjoaminen vaikuttaa asunnottomuudesta aiheutuviin kustannuksiin yhteiskunnalle.

RADAR-tutkimushankkeen tutkijat Veera Niemi Turun yliopistosta ja Elisabetta Leni Y-Säätiöstä
RADAR-tutkimushankkeen tutkijat Veera Niemi Turun yliopistosta ja Elisabetta Leni Y-Säätiöstä

Vaikka Suomi on yksi asunnottomuuden vähentämisen edelläkävijöistä, tarvitaan lisää tietoa asunnottomuutta kokevien ihmisten tilanteista ja heille suunnatuista palveluista. RADAR-tutkimushankkeessa hyödynnetään rekisteritietoja ainutlaatuisella tavalla ja saadaan uudenlaista tietoa asunnottomuudesta.

”Asunnottomuutta kokevien ihmisten haavoittuvuutta on kyettävä ymmärtämään paremmin, jotta asunnottomuus voidaan poistaa Suomesta.

Asunnottomuus on monimutkainen ilmiö ja asunnottomuuden riski riippuu useista tekijöistä. Yksilölliset haavoittuvuustekijät, kuten riippuvuudet tai mielenterveysongelmat, ovat vuorovaikutuksessa esimerkiksi rakenteellisiin tekijöihin, kuten kohtuuhintaisten asuntojen tarjontaan ja sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuteen.

Näitä asioita valotetaan tutkimuksessa, kun selvitetään, minkälaisia palveluita ja etuuksia asunnottomuutta kokeneet ovat käyttäneet, ja minkälainen asumishistoria heillä on”, kertovat tutkijat.

Tutkimushanke auttaa ymmärtämään, miten asunnottomat käyttävät palveluita ja tukia, sekä analysoi riskitekijöitä asunnottomuuden taustalla.

Tuloksia viedään osaksi asunnottomuustyötä jo hankkeen aikana. Tutkijat esittelevät tuloksia asunnottomuuskentän asiantuntijoille Asunto ensin Verkostokehittäjien kanssa järjestettävissä pyöreän pöydän keskusteluissa. Hankkeessa tehdään suosituksia myös valtion tukemien vuokra-asuntotoimijoiden käytäntöjen parantamiseksi.  

Lisäksi tutkimushankkeessa saadaan näyttöä Asunto ensin -mallin kustannusvaikutuksista. Miten oman asunnon ja tarvittavan tuen tarjoaminen asunnottomalle, ilman vaatimuksia esimerkiksi elämänmuutoksesta tai palveluiden vastaanottamisesta, vaikuttaa asunnottomuudesta aiheutuviin muihin julkisiin kustannuksiin esimerkiksi terveys- ja päivystyspalveluiden tai erilaisten hälytystehtävien kautta? Parempi ymmärrys voi auttaa päättäjiä kohdentamaan resursseja tehokkaammin ja osoittaa, että asunnottomuuden poistaminen on paitsi inhimillinen velvollisuus, myös taloudellisesti helposti perusteltavissa.

Pioneerihanke rekisterien käytössä

RADAR-tutkimushankkeessa yhdistetään tietoja eri rekistereistä tavalla, jota suomalaisessa asunnottomuustutkimuksessa ei aiemmin olla tehty. Näin saadaan aiempaa laajempi ja yksityiskohtaisempi kuva asunnottomuudesta ja sen taustatekijöistä.

Hankkeeseen sisältyy kaksi tutkimusosiota. Toisessa selvitetään Asunto ensin -mallin kustannusvaikuttavuutta Helsingissä ja Espoossa vuosina 2016–2021. Toisessa osioissa on tavoitteena kuvata takautuvasti asumis-, palvelu- ja etuuspolkuja Turussa. Jälkimmäisessä osioissa asunnottomuutta kokeneiden kohderyhmää verrataan verrokkiryhmään, jotka ovat aikuissosiaalityön asiakkaita.

Hanke on Y-Säätiön ja Turun yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksen yhteistyöhanke vuosille 2024-2026. Hanketta rahoittaa ARA ja Turkuun sijoittuvaa osaa rahoittaa myös Turun kaupunkitutkimusohjelma Asunnottomuuden polut Turun seudulla (ASKE) – murroksista kohti sosiaalista, terveydellistä, taloudellista ja teknologista kestävyyttä -hankkeen kautta.

 Tutkijat Elisabetta Leni ja Veera Niemi kirjoittavat hankkeen taustasta, tavoitteista ja merkityksestä blogikirjoituksessa Y-Säätiön verkkosivuilla. Lisätietoa hankkeesta löytyy hankkeen verkkosivuilta.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Y-Säätiö

Y-Säätiö on suurin valtakunnallisesti toimiva voittoa tavoittelematon vuokranantaja Suomessa  ja asunnottomuustyön asiantuntija. Edistämme yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Olemme yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon toimija. Omistamme yli 19 000 asuntoa lähes 60 paikkakunnalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Y-Säätiö

Bränditutkimus: M2-Kodit vakuuttaa turvallisuudellaan ja asiakaslähtöisyydellään26.9.2024 13:56:12 EEST | Tiedote

Y-Säätiön kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tarjoavan M2-Kotien bränditutkimuksen tulokset korostavat turvallisuutta ja luotettavuutta. Taloustutkimuksen elokuussa 2024 toteuttaman tutkimuksen mukaan yhtiö tunnetaan erityisesti vastuullisena ja luotettavana toimijana vuokralaismarkkinoilla. M2-Kodit tarjoaa kohtuuhintaista asumista eri puolilla Suomea yhteensä 11 500 vuokra-asunnollaan.

Asunnottomilta poistettiin mahdollisuus peseytymiseen ja pyykin pesuun Helsingissä – uudet laatusuositukset turvaamaan palveluita19.9.2024 14:16:15 EEST | Tiedote

Vuoden 2023 lakiuudistuksen myötä hyvinvointialueiden on huolehdittava päihteiden ongelmakäyttäjille suunnatuista päiväkeskuspalveluista. Käytännössä lakimuutos on heikentänyt asunnottomien asemaa useilla hyvinvointialueilla. Y-Säätiön koordinoima Asunto ensin Verkostokehittäjät laati yhdessä verkostonsa kanssa laatusuositukset päiväkeskuksille, jotta asunnottomille tarjottaisiin heidän tarvitsemansa palvelut.

Y-Säätiön tuore tutkimushanke vähensi asukkaiden veden- ja energiankulutusta26.6.2024 10:03:29 EEST | Tiedote

Y-Säätiön vedensäästötutkimuksessa tarkasteltiin kahden erilaisen nudgen eli suomalaisittain tuuppauksen: älykkään suihkupään ja aikaa mittaavan tiimalasin mahdollisia kustannus- ja ympäristövaikutuksia veden- ja energiansäästössä asumisessa. Tutkimus toi ilmi asukkaiden motivoimisen merkityksen vedenkulutuksen vähentämisessä ja ympäristöystävällisten ratkaisujen omaksumisessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye