Valtion valokuitutuen jatkumisesta ei tietoa – nyt on aika edistää haja-asutusalueiden valokuituyhteyksiä
Suomalaisten arki on digitalisoitunutta ja toimivia yhteyksiä tarvitaan ympäri Suomea. Traficomin tilastojen mukaan valokuidun saatavuus on kasvanut, mutta ei tasapuolisesti kaikilla paikkakunnilla. Harvaan asutuilla alueilla yhteyksiä ei rakenneta markkinaehtoisesti. Valokuitunen ja Cinia vauhdittavat nyt elinvoimaisten haja-asutusalueiden valokuituhankkeita uudella yhteistyöllä.

Valokuitu on saatavilla yli puoleen (61 %) Suomen kotitalouksista*, mutta 13 maakunnassa luku on alempi. Valtio on tukenut vuodesta 2022 alkaen maaseudun valokuiduttamista, mutta tuen jatkumisesta ei ole päätöstä.
– Ilman valtion tukia haja-asutusalueet eivät rakentuisi, joten nyt kunnissa on hyvä hetki edistää kaikin keinoin valokuiturakentamista. Valtion tukirahan jatkumisesta ei ole vielä päätöstä. Valokuitusen ja Cinian tavoitteena on tuoda kunnille asiantunteva toimija toteuttamaan kuntien haja-asutusalueiden kasvavia kuidutustarpeita, sanoo Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto.
Haja-asutusalueiden valokuituhankkeisiin vielä saatavilla tukea
Valokuituinvestoinnit lisäävät kuntien elinvoimaisuutta pitkälle tulevaisuuteen. Suomen maakunnissa valokuituhankkeet ovat toteutuneet hyvin vaihtelevasti. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä vain 20 prosentilla kotitalouksista on mahdollisuus hankkia valokuituyhteys. Edes puolet Suomen maakunnista ei siis pääse tämänhetkiseen 61 prosentin keskiarvoon valokuitusaatavuudessa.
– Suomen kunnilla on ohut tietopohja valokuituhankkeiden tukirahoituksesta tai tuettujen hankkeiden toteuttamisesta. Usealle kunnalle esteeksi muodostuu kuntarahoituksen osuus, joka ei huomioi esimerkiksi kunnan fyysistä kokoa ja asukastiheyttä. Kunnan tahtotilan lisäksi toteuttamiseen tarvittaisiin erityisasiantuntemusta. Sitä yhteistyömme tuo nyt merkittävästi, kertoo liiketoimintajohtaja Hanne Nyman Cinialta.
Valokuitunen ja Cinia vauhdittavat elinvoimaisten haja-asutusalueiden valokuituyhteyksiä
Vaikka valokuitua rakennetaan taajamissa vilkkaasti, maaseutumaisten alueiden valokuiturakentamiseen on lähtenyt vain harvat toimijat.
Cinia ja Valokuitunen ovat nyt aloittaneet uudenlaisen yhteistyön, jolla luodaan edellytyksiä haja-asutusalueiden valokuiduttamiselle. Se mahdollistaa valokuituhankkeiden syntymisen myös alueille, jotka eivät todennäköisesti rakentuisi markkinaehtoisesti. Mallilla täydennetään nykyistä valokuiturakentamista ja turvataan siis myös niiden alueiden rakentamista, joihin toimijat eivät muuten lähtisi.
Yhteistyöllä pyritään saamaan elinvoimaisten haja-asutusalueiden valokuiduttamiseen lisää asiantuntemusta sekä vauhtia.
– Yhteistyön avulla valokuituhankkeita ulotetaan aktiivisesti kuntien taajamien ulkopuolelle. Suomessa on selkeästi ollut tarvetta mallille, jolla valokuituhankkeet saadaan laajenemaan kuntien taajamista myös maaseutumaisille alueille. Näin lisäämme digitaalista tasa-arvoa kuntalaisen välillä sekä koko Suomen kilpailukykyä ja elinvoimaa, toteaa Hanne Nyman.
Yhteistyössä Valokuitunen toimii rakennuttajana ja valokuituliittymien myyjänä. Tietojärjestelmien ja ohjelmistojen kehittäjä Cinia tuo osaamisensa muun muassa potentiaalisten alueiden tunnistamiseen, tukiverkkohankeraportointiin, rahoitusinstrumenttien käyttöön sekä maaseutumaisen ympäristön rakentamiseen.
Lähteet:
*Traficom: Valokuidun saatavuustilastot, https://traficom.fi/fi/ajankohtaista/valokuituverkot-laajenevat-ja-niiden-kaytto-kasvaa-entisestaan
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heikki KaunistoToimitusjohtajaValokuitunen Oy
heikki.kaunisto@valokuitunen.fiKirsi JännesViestintäpäällikköValokuitunen Oy
Puh:050 564 4645kirsi.jannes@valokuitunen.fiHanne NymanLiiketoimintajohtaja, KuituverkotCinia
Puh:+358 44 445 7610hanne.nyman@cinia.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Valokuitunen Oy rakentaa valokuituyhteyksiä taajamien koteihin ja yrityksiin valtakunnallisesti sinne, missä kysyntää on eniten. Valokuitu on paras saatavilla oleva kiinteä yhteys, joka ei pätki verkon kuormittumisen tai sääolosuhteiden takia. Valokuidulla kotitaloudet saavat tiedonsiirtoyhteydet kerralla kuntoon seuraavaksi vuosikymmeniksi. Kytkemme pientalojen valokuituyhteydet Telian ylläpitämään Avoin Kuitu -runkoverkkoon, jossa asiakas voi nyt ja jatkossa valita nettiliittymänsä usealta eri palveluntarjoajalta. Lähivuosina Valokuitunen investoi satoja miljoonia valokuituverkkoihin Suomessa, jo pelkästään vuoden 2023 aikana investoimme 100 miljoonaa verkkojen rakentamiseen. Valokuitusen verkkojen rakentamisen pääyhteistyökumppani on Eltel. Meidät omistavat suomalainen sijoitusyhtiö CapManin Infra-rahasto ja Telia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Valokuitunen Oy
Sotisaaren alueen valokuituverkko siirtyi Valokuitusen omistukseen25.4.2025 06:57:00 EEST | Tiedote
Valokuitunen on ostanut Kaakamon tietoverkko-osuuskunnalta Sotisaaren alueelle rakennetun valokuituverkon. Kauppakirjat allekirjoitettiin pääsiäisviikolla.
Valokuitunen aloitti valokuituverkon päätelaitteiden vaihdot Hyvinkäällä9.4.2025 06:55:00 EEST | Tiedote
Valokuitusen Telialta ostaman valokuituverkon asiakkaiden kodeissa alkaa päätelaitteiden vaihdot, jotka koskevat ensimmäisessä vaiheessa noin 4 000 asiakasta. Hyvinkää on yksi ensimmäisistä kaupungeista, joissa vaihdot ovat jo käynnissä. Tänä vuonna Valokuitunen vaihtaa ostetun verkon kaikki päätelaitteet uusiin. Uudet laitteet mahdollistavat sen, että kaikki valokuituyhteydet voidaan siirtää avoimeen kuituun eli verkko muutetaan avoimeksi.
Suomi on valokuidutettu ennätystahtia – Valokuitusella 50 % osuus markkinan kasvusta8.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Valokuituyhteyksien saatavuus Suomessa on nyt parempi kuin koskaan ennen. Vuonna 2020 perustettu Valokuitunen on kasvanut viidessä vuodessa Suomen suurimmaksi pientaloalueiden valokuituverkkojen rakentajaksi ja vauhdittanut valokuitusaatavuuden kehitystä Suomessa merkittävästi. Toimitusjohtaja Heikki Kauniston mukaan kilpailu isoista taajama-alueista alkaakin olla tämän vuoden jälkeen takanapäin, mikä tarkoittaa asukkaille vähitellen myös rakentamisen haittojen vähentymistä.
Valokuitunen aloitti valokuituverkon päätelaitteiden vaihdot Hämeenlinnassa7.4.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
Valokuitusen Telialta ostaman valokuituverkon asiakkaiden kodeissa alkaa päätelaitteiden vaihdot ympäri Suomen. Hämeenlinna on yksi ensimmäisistä kaupungeista, joissa vaihdot ovat jo käynnissä. Tänä vuonna Valokuitunen vaihtaa ostetun verkon kaikki päätelaitteet uusiin. Uudet laitteet mahdollistavat sen, että kaikki valokuituyhteydet voidaan siirtää avoimeen kuituun eli verkko muutetaan avoimeksi.
Valokuitusen Telialta ostamassa valokuituverkossa on alkamassa ensimmäinen vaihe: ”Muutos näkyy jokaisella asiakkaalla”31.3.2025 06:55:00 EEST | Tiedote
Suomen suurin valokuituverkko-kauppa toteutui viime vuoden lopussa, kun Valokuitunen osti Telialta sen omistamat Kotikuitu-verkot. Kaupan kohteena olevat valokuituverkot ja asiakkaiden verkkoyhteydet siirtyvät kokonaan Valokuitusen hallintaan lähitulevaisuudessa. Nyt verkossa alkaa ensimmäinen, asiakkaalle näkyvä vaihe ennen varsinaista verkkotiedon siirtoa eli migraatiota.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme