Virossa kansalaisaloitteet käsitellään jopa kolme kertaa nopeammin kuin Suomessa – Sitra vertaili Suomen ja Viron kansalaisaloitejärjestelmiä
Virossa kansalaisaloitteet käsitellään sovitussa määräajassa ja aloitteiden etenemistä on kätevä seurata yhden palvelun kautta. Suomessa kansalaisaloitteiden suosio kasvaa, mutta järjestelmässämme on kehittämisen varaa. Sitran selvityksen mukaan Suomi voisi oppia Viron joustavasta kansalaisaloitejärjestelmästä.

Suomessa kansalaisaloitteiden etenemisen seuraaminen on monimutkaista ja vaatii eduskuntatyön tuntemusta. Virossa aloitteiden käsittelyä voi seurata kuka tahansa yhden palvelun kautta. Suomessa kansalaisaloitteiden täytyy sisältää joko lakiehdotus tai ehdotus lainvalmistelusta ja aloitteiden käsittelyajat ovat jopa 15 kuukautta. Virossa kansalaisaloite taipuu monenlaisiin ehdotuksiin myös lainsäädännön ulkopuolella. Parlamentin täytyy käsitellä ne puolessa vuodessa.
Suomessa eduskunnalla ei ole aikarajaa kansalaisaloitteiden käsittelylle. Aloite raukeaa, jos sitä ei ole käsitelty vaalikauden loppuun mennessä. Kansalaisaloitteet jäävätkin Suomessa erityisesti vaalikausien lopussa helposti hallitusten esitysten jalkoihin. Sitra on aiemmin suositellut kuuden kuukauden määräaikaa kansalaisaloitteiden käsittelylle.
Tiedot selviävät Sitran selvityksestä, jossa vertaillaan Suomen ja Viron kansalaisaloitejärjestelmiä sekä annetaan kehitysehdotuksia Suomen mallille. Selvitys tukee Sitran työtä, jonka tavoitteena on uudistaa ja vahvistaa demokratiaa sekä parantaa kansalaisten osallistumisen mahdollisuuksia.
Suomessa kansalaisaloitteilla on tiukemmat vaatimukset kuin Virossa
Kansalaisaloitteet ovat reilussa kymmenessä vuodessa vakiinnuttaneet paikkansa kansalaisten keskuudessa sekä Suomessa että Virossa. Jopa 60 prosenttia suomalaisista ilmoitti allekirjoittaneensa kansalaisaloitteen vuonna 2023 toteutetun eduskuntavaalien kansalaismielipide-tutkimuksen mukaan. Kansalaisaloitteesta on tullut vaalien jälkeen suosituin tapa osallistua poliittiseen päätöksentekoon. Huippuvuonna 2021 allekirjoituksia kerättiin lähes 1,5 miljoonaa.
Sitran asiantuntijan Onni Pekosen mukaan selvitys osoittaa, että Suomen järjestelmässä on kehittämisen varaa. Suomessa kansalaisaloitteiden muodollisia vaatimuksia on säännelty Viroa tarkemmin. Mitä huolellisemmin aloite on juridisesti muotoiltu, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on edetä eduskunnassa.
“Suomessa aloitteen eduskuntakäsittely voi johtaa vaikuttaviin muutoksiin, mutta prosessi on raskas. Viron järjestelmä on rakennettu kansalaislähtöisemmäksi. Voisimme Suomessa ottaa siitä oppia”, sanoo Pekonen.
Mahdollisuus seurata kansalaisaloitteiden etenemistä vahvistaisi demokratiaa
Virossa kansalainen voi seurata yhdellä digitaalisella alustalla aloitteiden käsittelyä parlamentissa. Aloitteen tekijät ja allekirjoittajat voivat saada automaattisia päivityksiä prosessin etenemisestä.
Suomessa aloitteiden käsittely ei voi seurata kansalaisaloite.fi-palvelussa, vaan tiedot täytyy hakea erikseen eduskunnan verkkosivuilta. Tämä edellyttää kansalaiselta mutkikkaan eduskuntaprosessin tuntemusta.
“Suomessa voitaisiin Viron tapaan tarjota kansalaisille alusta, joka tarjoaisi näkymän koko kansalaisaloiteprosessiin. Läpinäkyvyys vahvistaisi kaikkien luottamusta osallistumismenetelmiin”, Pekonen lisää.
Virossa kansalaisaloitteille vaaditaan 1000 allekirjoitusta, jotta ne otetaan käsittelyyn. Suomessa vastaava luku on 50 000. Virossa kansalaisaloitteen jättämiseen ja allekirjoittamiseen vaaditaan 16 vuoden ikä, kun taas Suomessa ikäraja on 18 vuotta.
Sitran suositukset Suomen kansalaisaloitejärjestelmän kehittämiseksi:
- Kansalaisilla tulee olla mahdollisuus seurata kansalaisaloitteiden koko käsittelyprosessia helpommin yhden digitaalisen alustan kautta.
- Eduskunnan tulee sitoutua kansalaisaloitteiden käsittelyyn. Aloitteiden raukeaminen tulee estää vaalikauden lopussa.
- Kansalaisaloitteiden eduskuntakäsittelyä tulee selkeyttää ottamalla esimerkiksi julkiset kuulemiset ja mietinnöt automaattiseksi osaksi valiokuntien työtä.
- Muita demokratiainnovaatioita, kuten kansalaispaneeleja, tulee hyödyntää kansalaisaloitteiden suunnittelussa sekä eduskunnan päätöksenteon tukena.
- Kansalaisaloitteen rinnalle tulee luoda uusi aloitemuoto. Esimerkiksi kevyempi keskustelualoite tarjoaisi kansalaisille mahdollisuuden nostaa asioita poliittiseen keskusteluun.
Lue lisää Suomen ja Viron kansalaisaloitejärjestelmistä: Citizens’ initiatives in Finland and Estonia (englanniksi).
Sitra on suositellut, että kansalaisille tehdään digitaalinen palvelu myös lakihankkeiden seuraamista ja niihin vaikuttamista varten. Lue lisää täältä.
Selvitys on osa Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman työtä. Teeman tavoitteena on antaa edustukselliselle demokratialle keinoja uudistua, lisätä päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja lisätä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Veera Heinonen, johtaja, Demokratia ja osallisuus, Sitra, veera.heinonen@sitra.fi p. +358 294 618 505
Henna Hiilamo, asiantuntija, Uudistuva päätöksenteko, Sitra, henna.hiilamo@sitra.fi p. +358 294 618 450
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
År 2024: Sitra förnyade sig från grunden – fokus ligger återigen på att stimulera hållbar tillväxt i Finland29.4.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Strategin som Sitra antog sommaren 2024 innebar den största förändringen på flera årtionden. Framtidshusets arbete och organisation riktades in på nya, ambitiösa mål för att främja hållbar tillväxt i Finland. En av metoderna är att styra finansiering till våra partner för samhällsförnyande innovationer. Sitras strategi och arbetets resultat beskrivs i verksamhetsberättelsen och bokslutet för 2024.
Vuosi 2024: Sitra uudistui perusteellisesti – painopiste palaa Suomen kestävän kasvun vauhdittamiseen29.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Kesällä 2024 vahvistettu strategia merkitsi Sitralle vuosikymmeniin suurinta muutosta. Tulevaisuustalon työtä ja organisaatiota suunnattiin palvelemaan uusia, kunnianhimoisia tavoitteita ja edistämään Suomen kestävää kasvua. Yksi keinoista on rahoituksen kanavoiminen kumppaneille yhteiskuntaamme uudistaviin innovaatioihin. Sitran strategiasta ja työn tuloksista kertoo vuoden 2024 toimintakertomus ja tilinpäätös.
Year 2024: Sitra underwent a major reform – focus returns to accelerating Finland’s sustainable growth29.4.2025 07:30:00 EEST | Press release
The strategy approved in the summer of 2024 marked the most significant transformation at Sitra in decades. The Future Fund’s activities and organisation were restructured to meet the ambitious new goals and to advance Finland’s sustainable growth. One key method is channelling funding to partners for innovations that can renew and revitalise society. Sitra’s new strategy and the results of its work are presented in the annual report and financial statements for 2024.
Att skräddarsy AI för att gynna olika branscher ger ett produktivitetssprång – Europa måste påskynda utvecklingen27.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Till stöd för industriell och sektoriell förnyelse kommer följande fas i AI-utvecklingen att medföra nya specialiserade tillämpningar. Effekterna på produktivitetsförbättringar kan bli betydande. En ny Sitra-rapport visar att Europa måste investera kraftigt i AI för att kunna konkurrera globalt.
Tekoälyn räätälöinti eri toimialoille voi lisätä merkittävästi tuottavuutta – Euroopan vauhditettava kehitystä27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Tekoälykehityksen seuraava vaihe tuo uusia erikoistuneita sovelluksia teollisuuden ja eri toimialojen uudistumisen tueksi. Vaikutukset tuottavuuden parantamiseen voivat olla huomattavia. Euroopan on tehtävä kattavia tekoälyinvestointeja pärjätäkseen globaalissa kilvassa, ehdottaa Sitran uusi selvitys.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme