Teknologia muovaa työn sisältöä kunta- ja hyvinvointialalla
Työelämässä on käynnissä murros, jossa teknologia muuttaa töiden sisältöä. Kunta- ja hyvinvointialalla työmarkkinaosapuolet selvittävät yhdessä eri toimialoilla tapahtuvia muutoksia.
Työelämässä on käynnissä iso muutos, jossa teknologia muokkaa työtapoja ja ihmisten välistä yhteistyötä. Muutokset näkyvät kaikilla toimialoilla, niin myös kunta- ja hyvinvointialoilla.
Esimerkiksi toimisto- ja hallintoaloilla rutiinitehtävät on jo pitkälti automatisoitu. Ihmisten tekemä hallintotyö sisältää yhä enemmän kokonaisuuksien hallintaa ja esimerkiksi ongelmien ratkomista.
Kirjastoissa puolestaan lainaus- ja palautusautomaatit ovat olleet käytössä jo pitkään. Ihmistyössä korostuvat asiakaspalvelu ja asiakkaiden yksilöllinen opastaminen.
Tulokset käyvät ilmi Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja alan pääsopijajärjestöjen laajasta Työn murroksen seurannasta, jonka ensimmäiset tulokset vuoden 2023 selvityskierrokselta ovat valmistuneet.
Seurannasta vastaavat KT:n lisäksi Julkisen alan unioni JAU, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote.
– Työn murros edellyttää uudenlaisia toimintatapoja ja osaamisia, joita työnantajien ja henkilöstön kannattaa kehittää yhdessä, sanoo KT:n johtava työelämän kehittämisen asiantuntija Niilo Hakonen.
Seuranta rakentaa yhteistä tietopohjaa muutoksista
Kunta- ja hyvinvointialan työmarkkinaosapuolet ovat seuranneet työn murrosta yhdessä jo vuodesta 2019 alkaen. Kahden vuoden välein toteutettu seuranta perustuu laajaan kyselyyn, asiantuntijakeskusteluihin ja muihin lähteisiin.
Kokonaisuus on erittäin laaja, sillä vuoden 2023 seurannassa oli mukana 19 eri aihetta sairaaloista ja ateria- sekä puhtauspalveluista tekoälyyn ja organisaatioiden ilmastotyöhön. Tuloksia julkaistaan toimiala ja aihe kerrallaan kevään sekä kesän 2024 aikana.
Ensimmäiset raportoidut tulokset koskevat kirjastoalaa ja hallinto- ja toimistotyötä. Seuraavaksi valmistuvat raportit vanhustyöstä ja peruskouluista, ammatillisesta koulutuksesta sekä lukioista.
Seurannan tavoitteena on luoda yhteistä tilannekuvaa työelämän muutoksista ja tehdä näkyväksi nykyaikaista kunta- ja hyvinvointialuetyötä. Tietoa voidaan käyttää kehittämisen ja päätöksenteon tukena niin järjestö- ja työnantajatoiminnassa, politiikassa kuin työpaikoillakin.
– Uutena asiana tällä seurantakierroksella olemme kysyneet vastaajilta myös heidän myönteisiä kokemuksiaan siitä, miten työn murros näkyy eri ammattialoilla. Vastaukset piirtävät innostavaa kuvaa työelämän muutoksesta, sanoo Niilo Hakonen.
Tulokset on tiivistetty lyhyiksi tietokorteiksi
Myös seurannan tuloksia esittelevä julkaisusarja on tänä vuonna uudistunut. Raportin lisäksi jokaisesta seuranta-aiheesta julkaistaan nyt tiivis, kahden sivun tietokortti, jossa tuloksiin voi tutustua nopealla silmäyksellä.
– Toivomme, että tietokortit otetaan työpaikoilla ja järjestötoiminnassa aktiivisesti käyttöön. Lyhyt tietokortti on helppo lähettää sähköpostilla eteenpäin kollegalle tai tulostaa keskustelun pohjaksi, kertoo Niilo Hakonen.
Kaikki raportit ja lyhyet tietokortit julkaistaan kevään ja kesän 2024 aikana KT:n verkkosivuilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Niilo HakonenJohtava työelämän kehittämisen asiantuntijaKT / Henkilöstövoimavarojen kehittämisyksikkö
Puh:0408206800niilo.hakonen@kt.fiLinkit
Tietoa julkaisijasta
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on kunta- ja hyvinvointialan työnantajajärjestö ja työmarkkinakeskusjärjestö. Jäseniämme ovat kunnat, kuntayhtymät, hyvinvointialueet ja hyvinvointialueyhtymät sekä niiden omistamat yritykset.
Neuvottelemme alan työ- ja virkaehtosopimukset, kehitämme työelämää ja osallistumme lainvalmisteluun. Työmme on lakisääteistä, ja sitä tehdään virkavastuulla. Kunta- ja hyvinvointiala työllistää Suomessa joka viidennen palkansaajan. Tavoitteenamme on turvata suomalaisille laadukkaat hyvinvointipalvelut ja puolustaa veronmaksajien etua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Työnantajajärjestö Avainta lopettaa toimintansa – jo lähes 250 yritystä on siirtynyt KT:n jäseniksi12.11.2024 13:11:01 EET | Tiedote
Avaintan lakkautuspäätös vaikuttaa noin 600 yritykseen ja 36 000 palkansaajaan. Kuntien ja hyvinvointialueiden omistamille yrityksille suositellaan KT:n jäsenyyttä.
KT:n toimitusjohtajaksi on valittu neuvottelujohtaja Henrika Nybondas-Kangas11.11.2024 13:37:48 EET | Tiedote
Henrika Nybondas-Kangas on laajasti kokenut ja arvostettu työmarkkinaneuvottelija. Hän johtaa KT:ssa nykyisin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä varhaiskasvatuksen palvelussuhteista vastaavaa yksikköä.
KT:n toimitusjohtajan valinnasta tiedotetaan maanantaina8.11.2024 16:07:02 EET | Tiedote
Toimitusjohtajan valitsee KT:n hallitus. Hakijoita oli 23.
KT:n toimitusjohtajan tehtävään 23 hakijaa4.10.2024 13:00:00 EEST | Tiedote
Hakijat edustavat monipuolista osaamista. Valinta pyritään tekemään marraskuun aikana.
Kunta- ja hyvinvointialan palkankorotuksista jopa puolet neuvotellaan paikallisesti26.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialan palkankorotuksia ei jaeta tasaisesti yleiskorotuksina. Paikallinen sopiminen on ollut julkisella alalla laajasti käytössä jo 1990-luvulta lähtien.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme