Demarinaiset

Työelämän tasa-arvo Suomessa viivästyy Orpon hallituksen toimilla

Jaa

Tällä viikolla on uutisoitu maailmanpankin vuosittaisesta Women, Business, and the Law-raportin antamasta pysäyttävästä kuvasta työelämän tasa-arvosta sukupuolten välillä.  Raportti paljastaa, että työelämän tasa-arvo ei toteudu missään maailmalla. Lisäksi naisilla on työelämässä vain kaksi kolmasosaa miesten oikeuksista.  

“Raportti alleviivaa, kuinka naisen palkka on edelleen alhaisempi verrattuna miehen palkkaan. Suomessa palkkaero miesten ja naisten välillä on noin 16 %. Samaan aikaan Orpon hallituksen ajama palkkamalli entisestään sementoi naisvaltaiset alat palkkakuoppaan. Näiden lisäksi hallituksen esitykset määräaikaisten työsuhteiden ja irtisanomisen helpottamisesta vaikeuttavat naisten etenemistä ja ylipäänsä pysymistä työelämässä”, painottaa Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen. 

Orpon hallitus on ajanut läpi useita leikkauksia ja heikennyksiä toimeentuloon, jotka kohdistuvat erityisesti pienituloisiin. Nämä osuvat useissa tapauksissa juuri pienituloisiin naisiin. Erityisesti hallituksen esitykset lakko-oikeuden rajoittamisesta, palkattomasta ensimmäisestä sairaslomapäivästä ja irtisanomisen helpottamisesta ovat suoria iskuja naisvaltaisille aloille. 

“Huhtikuun alussa tulee voimaan myös Orpon hallituksen päätös työttömyysturvan suojaosan poistamisesta. Monelle erityisesti naiselle tämä suojaosa on tarkoittanut mahdollisuutta tehdä ansioturvan saajana kuitenkin keikkaa esimerkiksi sote-alalla. Lisäksi monella alalla nämä keikkaa tekevät sijaiset ovat olleet tärkeä lisä työvoimaan”, muistuttaa Demarinaisten 2. varapuheenjohtaja ja JUKO:n neuvottelupäällikkö Minna Salminen ja jatkaa: ”samaan aikaan hallitus on jo päättänyt lopettaa aikuiskoulutustuen, jonka käyttäjistä valtaosa on ollut naisia. Naiset ovat aikuiskoulutustuen turvin voineet kouluttautua uudelle alalle tai vaativampiin tehtäviin. Nyt tämäkin mahdollisuus on viety, joka alkaa näkyä työmarkkinoilla myös osaamisen murenemisena”. 

Monet järjestöt ovat ilmaisseet huolensa sosiaaliturvaan tehtävistä rajuista leikkauksista, jotka rampauttavat hyvinvointivaltiota.  Leikkaukset lisäävät köyhyyttä ja ajavat ihmisiä viimesijaiselle toimeentulotuelle. Esimerkiksi THL on arvioinut, että toimeentulotuen piirissä olevien henkilöiden määrä kasvaa 27 %vuoteen 2027 mennessä. 

“Olemme Demarinaisissa puhuneet paljon siitä, kuinka hallituksen ajamat leikkaukset osuvat erityisesti naisiin. Hallituksen kurittavat toimet osuvat naisiin kaikkialla, niin töissä kuin eläkkeellä, niin perheellisiin kuin yksineläviin. Orpon ja Purran hallituksen myötä elämme kylmän politiikan aikaa. Aikaa, jossa ministereistä on hyväksyttävää nauraa ihmisten hädälle ja jossa lääkkeiden ja leivän väliltä valitsevalle tarjotaan pelkkää kylmää kyytiä. Tämä ei ole oikein, tekoja tasa-arvon eteen tulee tehdä nyt”, päättää Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Demarinaiset

Sosialidemokraattisten Naisten liittokokous on valinnut uuden liiton johdon tulevalle liittokokouskaudelle10.11.2024 16:22:22 EET | Tiedote

Puheenjohtajan Helena Marttilan ja kahden varapuheenjohtajan Tawar Salarin ja Miina-Anniina Heiskasen lisäksi hallitukseen valittiin 12 varsinaista ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä. Kausi kestää 2025–2027. Sosialidemokraattisten Naisten hallitukseen valittiin: Irja Vaateri (Helsinki) Virpi Sorsa (Häme) Satu Honkonen (Lappi) Sari Melkko (Kaakkois-Suomi) Tuula Peltonen (Keski-Suomi) Sonja Heiskanen (Oulu) Marjut Leppänen (Pirkanmaa) Hanna-Leena Saarela (Pohjanmaa) Tuija Ketola (Satakunta) Tytti Luoma (Savo-Karjala) Nina Savinen (Varsinais-Suomi) Kirsi Oksanen (Uusimaa) Heidän henkilökohtaiset varajäsenensä ovat: Minna Salminen (Helsinki) Soile Pasanen (Häme) Henna Knuuti (Lappi) Sari Rautiainen (Kaakkois-Suomi) Tiina Liimatainen (Keski-Suomi) Helena Ohtonen (Oulu) Tuula Petäkoski-Hult (Pirkanmaa) Kirsi Kandolin (Pohjanmaa) Rosalia Breider (Satakunta) Niina Karppanen (Savo-Karjala) Päivi Rantanen (Varsinais-Suomi) Maila Tikkanen (Uusimaa)

Demarinaisten puheenjohtajan Tytti Tuppuraisen avauspuhe Sosialidemokraattisten naisten 17. liittokokouksessa9.11.2024 18:25:18 EET | Tiedote

Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Rakkaat siskot, hyvät toverit, arvoisat Demarinaiset, Naisten ja miesten tasa-arvon ja naisten poliittisen osallistumisen maailmanhistoria on yhtä pitkä kuin demokratian historiakin. Tämä kulunut viikko todistaa jälleen kerran, että naisten työn historia jatkuu vielä tulevaisuudessakin. Yhdysvalloissa Demokraattipuolue asetti jo toisen kerran presidenttiehdokkaaksi naisen. Ja jo toisen kerran naisehdokas oli pätevä, osaava ja kokenut poliitikko. Ja taas vastassa oli poliitikko, jonka osaaminen ja moraali oli kyseenalaistettu hyvällä syyllä, jolla oli painolastia niin politiikasta, liike-elämästä kuin yksityiselämästäkin. Edellisen kerran, 2016, sanottiin, että Hillary Clinton oli julkisuudessa kulunut, liian tunnettu. Nyt sanottiin, etteivät äänestäjät tunteneet Kamala Harrisia. Niin – eroja oli paljon. Yhteistä oli, ettei naisen ollut mahdollista päästä maailman tärkeimmälle johtopaikalle. Olemme pettyneitä, murheellisia. Sen kuitenkin voimme sanoa,

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye