Työelämän tasa-arvo Suomessa viivästyy Orpon hallituksen toimilla
Tällä viikolla on uutisoitu maailmanpankin vuosittaisesta Women, Business, and the Law-raportin antamasta pysäyttävästä kuvasta työelämän tasa-arvosta sukupuolten välillä. Raportti paljastaa, että työelämän tasa-arvo ei toteudu missään maailmalla. Lisäksi naisilla on työelämässä vain kaksi kolmasosaa miesten oikeuksista.

“Raportti alleviivaa, kuinka naisen palkka on edelleen alhaisempi verrattuna miehen palkkaan. Suomessa palkkaero miesten ja naisten välillä on noin 16 %. Samaan aikaan Orpon hallituksen ajama palkkamalli entisestään sementoi naisvaltaiset alat palkkakuoppaan. Näiden lisäksi hallituksen esitykset määräaikaisten työsuhteiden ja irtisanomisen helpottamisesta vaikeuttavat naisten etenemistä ja ylipäänsä pysymistä työelämässä”, painottaa Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.
Orpon hallitus on ajanut läpi useita leikkauksia ja heikennyksiä toimeentuloon, jotka kohdistuvat erityisesti pienituloisiin. Nämä osuvat useissa tapauksissa juuri pienituloisiin naisiin. Erityisesti hallituksen esitykset lakko-oikeuden rajoittamisesta, palkattomasta ensimmäisestä sairaslomapäivästä ja irtisanomisen helpottamisesta ovat suoria iskuja naisvaltaisille aloille.
“Huhtikuun alussa tulee voimaan myös Orpon hallituksen päätös työttömyysturvan suojaosan poistamisesta. Monelle erityisesti naiselle tämä suojaosa on tarkoittanut mahdollisuutta tehdä ansioturvan saajana kuitenkin keikkaa esimerkiksi sote-alalla. Lisäksi monella alalla nämä keikkaa tekevät sijaiset ovat olleet tärkeä lisä työvoimaan”, muistuttaa Demarinaisten 2. varapuheenjohtaja ja JUKO:n neuvottelupäällikkö Minna Salminen ja jatkaa: ”samaan aikaan hallitus on jo päättänyt lopettaa aikuiskoulutustuen, jonka käyttäjistä valtaosa on ollut naisia. Naiset ovat aikuiskoulutustuen turvin voineet kouluttautua uudelle alalle tai vaativampiin tehtäviin. Nyt tämäkin mahdollisuus on viety, joka alkaa näkyä työmarkkinoilla myös osaamisen murenemisena”.
Monet järjestöt ovat ilmaisseet huolensa sosiaaliturvaan tehtävistä rajuista leikkauksista, jotka rampauttavat hyvinvointivaltiota. Leikkaukset lisäävät köyhyyttä ja ajavat ihmisiä viimesijaiselle toimeentulotuelle. Esimerkiksi THL on arvioinut, että toimeentulotuen piirissä olevien henkilöiden määrä kasvaa 27 %vuoteen 2027 mennessä.
“Olemme Demarinaisissa puhuneet paljon siitä, kuinka hallituksen ajamat leikkaukset osuvat erityisesti naisiin. Hallituksen kurittavat toimet osuvat naisiin kaikkialla, niin töissä kuin eläkkeellä, niin perheellisiin kuin yksineläviin. Orpon ja Purran hallituksen myötä elämme kylmän politiikan aikaa. Aikaa, jossa ministereistä on hyväksyttävää nauraa ihmisten hädälle ja jossa lääkkeiden ja leivän väliltä valitsevalle tarjotaan pelkkää kylmää kyytiä. Tämä ei ole oikein, tekoja tasa-arvon eteen tulee tehdä nyt”, päättää Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tytti TuppurainenDemarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja
Puh:0400840594tytti.tuppurainen@eduskunta.fitytti.infoMinna SalminenDemarinaisten 2. varapuheenjohtaja
salminenminnajo@gmail.comTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Demarinaiset
Tätäkö Orpon hallitukselle tarkoittaa inhimillisyys?28.3.2025 19:30:11 EET | Tiedote
Orpon hallitus kertoi eilen (27.3.) osan päättämistään 170 miljoonan euron säästöistä, jotka hallitus aikoo tehdä sosiaali- ja terveyspalveluihin. Nyt kerrotut säästökohteet ovat lastensuojelu, vammaispalvelut ja kotihoidonpalvelut. Esimerkiksi vanhusten kotihoidosta vähennetään jopa satoja tuhansia kotikäyntejä ja korvataan niitä teknologialla. Hallitus jätti yhä kertomatta, mistä se aikoo leikata vielä sata miljoonaa euroa.
Kaikkien perheiden lapsihaaveet ovat tasa-arvoisen tärkeitä26.3.2025 09:49:22 EET | Tiedote
Orpon hallitus on rajaamassa Kela-korvausten ulkopuolelle naispareja ja itsellisiä naisia, eli juuri niitä ryhmiä, joilla on suuri tarve hedelmöityshoidoille. Tämä vaikeuttaisi merkittävällä tavalla monimuotoisten perheiden lapsihaaveiden toteutumista.
Gynekologisten palvelujen saatavuus asettaa naiset epätasa-arvoiseen asemaan21.3.2025 08:54:59 EET | Tiedote
Eduskunnassa äänestettiin keskiviikkona (19.3.) Kela-korvauksista. SDP:n eduskuntaryhmä äänesti hedelmöityshoitoja koskevaa esitystä vastaan, sillä se syrjii itsellisiä naisia ja naispareja rajatessaan heidät korvausten ulkopuolelle. SDP tuki kuitenkin Kela-korvausten korotuksia gynekologikäynneille ja suun terveydenhuoltoon. Demarinaisten puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Helena Marttila perustelee äänestysratkaisua yhdenvertaisuudella ja tasa-arvolla.
SDP:n Marttila vaatii palkkatasa-arvon edistämistä lainsäädännöllä7.3.2025 12:16:28 EET | Tiedote
Ylen (4.3.) julkaisemien tietojen mukaan miesten ja naisten palkkaerot samojen tutkintojen sisällä voivat olla suurimmillaan jopa yli 2 000 euroa kuussa. SDP:n kansanedustaja ja Demarinaisten puheenjohtaja Helena Marttila peräänkuuluttaa hallitukselta toimia palkka-avoimuuden ja työelämän tasa-arvon parantamiseksi.
Oikeistohallituksen päätökset heikentävät naisten toimeentuloa ja terveyttä21.1.2025 09:17:07 EET | Tiedote
Sosiaali- ja terveysalan sekä toimeentulon leikkaukset vaarantavat naisten ja perheiden asemaa. Hallituksen leikkaukset ovat lisänneet toimeentulotuen tarvetta. THL:n arvion mukaan hallituksen päätökset työttömyysturvaan, asumistukeen ja muihin etuuksiin siirtävät noin 100 000 ihmistä toimeentulotuen piiriin. Tästä huolimatta hallitus on esittämässä lisäleikkauksia viimesijaiseksi turvaksi tarkoitettuun toimeentulotukeen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme