Rikosseuraamuslaitoksessa uudistetaan myös rikosseuraamusalan koulutusjärjestelmää
Rikosseuraamuslaitoksessa uudistetaan rikosseuraamuskeskusten henkilöstörakennetta ja johtamisjärjestelmää sekä rikosseuraamusalan koulutusjärjestelmää. Rise 3.0 -hanke on kaksivaiheisen organisaatiouudistuksen toinen vaihe.
Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa (2023–2027) on useita kriminaalipolitiikkaa ja lainsäädäntöä koskevia kirjauksia, jotka tulevat vaikuttamaan Rikosseuraamuslaitoksen toimintojen järjestämiseen, asiakasmääriin ja resurssitarpeeseen. Eduskunta on jo aiemmin oikeudenhoidon selontekoa käsitellessään edellyttänyt muun muassa, että rikosseuraamusalan koulutuksen kehittämistarpeita ja mahdollisuuksia tulee selvittää.
Rikosseuraamuslaitoksen organisaatiouudistuksen tulostavoitteiksi on asetettu, että Rikosseuraamuslaitoksen esitys uudeksi organisaatiorakenteeksi ja rikosseuraamusalan koulutusjärjestelmäksi on valmistunut (2024–2025) ja organisaatiouudistuksen toinen vaihe (Rise 3.0.) on toteutettu (2026–2027).
Toisin kuin julkisuudessa on kerrottu, Rikosseuraamuslaitoksen koulutusjärjestelmää koskevaa uudistusta ei ole valmisteltu salassa. Valmistelun vaiheet ovat tulleet julkiseksi ajallaan ja henkilöstöjärjestöjen kanssa on käyty aktiivisesti keskustelua asian selvittämisvaiheessa.
Rise 3.0 -hankkeen yhtenä tavoitteena on, että uudistuksen myötä Rise saa riittävästi osaavaa henkilökuntaa perustehtäviin rikosseuraamusalan joustavalla koulutusjärjestelmällä. Koulutusjärjestelmää koskevat selvitykset ovat nostaneet esiin merkittäviä haasteita, joita ovat mm. koulutuksen alueellinen keskittyminen pääkaupunkiseudulle, resurssien riittämättömyys ja koulutusväylien monipuolisuuden ja täydennyskoulutuksen puute. Nykyisellä koulutusmallilla Rise ei saa riittävästi pätevää henkilöstöä.
Rikosseuraamusalan koulutusjärjestelmän uudistamisen valmisteluun liittyen päätöksenteon tausta-aineistoina käytössä ovat olleet seuraavat viimeaikaiset selvitykset: Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuuden ja valvontatyön ulkoinen arviointi (Jyri Paasonen, Rikosseuraamuslaitoksen monisteita 2/2021), Rikosseuraamuslaitoksen valvonta- ja ohjaustehtävissä toimivan henkilökunnan rekrytointi- ja koulutusjärjestelmän kehittämistarpeita koskeva selvitys (Jussi Pajuoja 12.1.2022) sekä Rikosseuraamusalan koulutusjärjestelmän uudistamistarpeita koskeva esiselvitys RISE/3240/2023 (Kati Sunimento, Satu Tsharkov ja Anu Lindström 31.1.2024).
Rise 3.0 ohjausryhmän 6.3.2024 tekemän päätöksen mukaan vuoden 2024 loppuun mennessä oikeusministeriölle annettavassa ehdotuksessa rikosseuraamusalan koulutusjärjestelmän osalta ehdotetaan muutettavaksi vartijan viran erityinen kelpoisuusvaatimus siten, että vartijalla olisi vankeinhoitoalan ammatillinen tutkinto, turvallisuusalan tai sosiaali- ja terveysalan ammatillinen perustutkinto tai soveltuva korkeakoulututkinto. Lisäksi säilyisi poikkeus kelpoisuusvaatimuksesta siten, että siitä voidaan työvoiman kausiluonteisen saatavuuden varmistamiseksi tai muusta vastaavasta syystä poiketa määräaikaisessa, yhteensä enintään kahden vuoden pituisessa virkasuhteessa.
– Koulutusjärjestelmän uudistamisen ydin on kysymys siitä, millainen erityinen kelpoisuusvaatimus vartijan tehtävässä edellytetään virkaan nimittämiseksi. Tällä hetkellä kelpoisuusvaatimuksena on asetuksen mukaisesti rikosseuraamusalan ammatillinen tutkinto tai soveltuva korkeakoulututkinto. Kelpoisuuden tuottavan ammatillisen tutkinnon voi suorittaa ainoastaan Rikosseuraamuslaitoksen omassa Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksessa. Nykyisestä ammatillisesta tutkinnosta 2/3 on työssäoppimista. Kansainväliset suositukset eivät edellytä vankeinhoidossa omaa tutkintokoulutusta, vaan tukeutuminen yleiseen koulutusjärjestelmään on sallittua. Kaikki muut Risen työntekijät saavat kelpoisuusvaatimuksen mukaisen koulutuksensa julkisessa koulutusjärjestelmässä, johtaja Pauli Nieminen kertoo.
Jatkovalmistelu alkaa huhtikuussa
Rikosseuraamusalan koulutuskeskus on aiempina vuosina ollut tunnettu erittäin laadukkaasta ja monipuolisesta täydennyskoulutuksesta. Uudistuksen myötä koulutuskeskuksen henkilökunnan ammattitaito hyödynnettäisiin nimenomaan rikosseuraamusalan erityisen perehdytys ja täydennyskoulutuksen tuottamisessa. Kyse on esimerkiksi rikosseuraamusalan lainsäädännön, virkamiesetiikan ja erityisten työmenetelmien opetuksesta, mikä kattaisi myös vartijan työssä oleelliset voimankäytön ja turvaamistoimien koulutuksen sekä ensiapu- ja palo- ja pelastuskoulutuksen.
Jatkovalmistelua varten asetetaan työryhmä, joka aloittaa työnsä huhtikuussa 2024. Organisaatiouudistuksen on määrä tulla voimaan aikaisintaan vuonna 2026 ja koulutusjärjestelmää koskevat muutokset toteutettaneen samassa aikataulussa. Ehdotus on tarkoitus jättää oikeusministeriölle vuoden 2024 loppuun menneessä. Muutokset eivät toteutuessaan vaikuttaisi millään tavalla rikosseuraamusalan ammatillisen tutkinnon suorittaneiden asemaan.
Organisaatiouudistuksen ensimmäinen vaihe saatiin päätökseen vuonna 2022 ja siihen liittyvät lait tulivat voimaan 1.9.2022 lukien.
Lisätietoja:
pääjohtaja Anna Arola-Järvi, puh. 029 56 88500 (vaihde), anna.arola-jarvi@om.fi
Avainsanat
Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Brottspåföljdsmyndigheten får officiell adress i Böle ämbetshus fr.o.m. den 26 november 202422.11.2024 10:07:09 EET | Pressmeddelande
Från och med den 26 november 2024 är Brottspåföljdsmyndighetens officiella adress Semaforbron 12 C, 00520 Helsingfors, i Böle ämbetshus. I lokalerna i Östra Böle förläggs Brottspåföljdsmyndighetens registratur och dokumenthantering.
Rikosseuraamuslaitoksen virallinen osoite siirtyy Pasilan virastokeskukseen 26.11.202422.11.2024 10:07:09 EET | Tiedote
Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) virallinen osoite on 26.11.2024 lukien Opastinsilta 12 C, 00520 Helsinki, Pasilan virastokeskuksessa. Pasilan tiloihin sijoittuu Risen kirjaamo ja asiakirjahallinto.
Tillbyggnaden till Vanda fängelse invigdes under festlig ceremoni14.11.2024 16:02:26 EET | Pressmeddelande
Tillbyggnaden till Vanda fängelse invigdes den 14 november 2024, nästan exakt två år efter grundstensläggningen.
Vantaan vankilan lisärakennuksen vihkiäisiä vietettiin juhlallisissa merkeissä14.11.2024 16:02:26 EET | Tiedote
Vantaan vankilan lisärakennuksen vihkiäisiä vietettiin 14.11.2024. Peruskiven muurauksesta on kulunut lähes tarkalleen kaksi vuotta.
Riksåklagarens byrå och Brottspåföljdsmyndigheten kraftsamlar för ökad tillämpning av ungdomsstraff22.10.2024 09:57:08 EEST | Pressmeddelande
Brottspåföljdsmyndigheten och Riksåklagarens byrå vill ha ökad användning av ungdomsstraff. Generaldirektören för Brottspåföljdsmyndigheten Anna Arola-Järvi och riksåklagaren Ari-Pekka Koivisto håller det ytterst viktigt att man effektivt kan ingripa i brott som begås av minderåriga.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme