Suomalaisilla yrityksillä paljon tekemistä Euroopan tietoturvadirektiivin täytäntöönpanossa
DNA:n ja Telenorin Pohjoismaiden yhtiöiden Norstatilla teettämän yhteispohjoismaisen tutkimuksen mukaan suomalaisilla yrityksillä on runsaasti kehitettävää tietoturvan saralla. Myös uuden NIS2-direktiiviin täytäntöönpanossa on paljon tehtävää.

NIS tulee sanoista Network and Information Systems, ja sen tavoitteena on kyberturvallisuuden yhteisen tason varmistaminen kaikkialla Euroopan unionissa. Kyseinen direktiivi tulee Suomessa tämän vuoden kuluessa osaksi kansallista lainsäädäntöä. Direktiivin vaatimukset koskevat suurta osaa suomalaista yrityksistä joko välittömästi tai alihankintaketjujen kautta.
Tutkimuksen perusteella pohjoismaiset yritykset kokevat tietoturvansa tason ja uhkakuvat samankaltaisena.
Lähes kaikki pohjoismaalaiset yritykset katsovat olevansa jollain tasolla tietoisia kyberuhista
Henkilöstön tietoisuus kyberturvauhista ja niihin oikeanlaisesta reagoinnista on yksi tärkeimmistä kyberturvan osa-alueista, ja NIS2 edellyttääkin entistä parempaa kyberturvan asioiden tiedottamista ja kouluttamista henkilöstölle. Kyselyn perusteella Suomessa noin puolet (49 %) vastaajista mainitsi tarjoavansa tällä hetkellä henkilöstölleen NIS2:n edellyttämää kyberturvaan liittyvää koulutusta. Norjassa koulutusta tarjoaa 61 % yrityksistä ja Ruotsissa sekä Tanskassa noin kolmannes.
”Erityisen huolestuttavana voidaan pitää sitä, että vastausten perusteella palomuurisuojaus puuttuu jopa neljänneksestä yrityksiä. Tästä on syytä olla huolissaan paitsi näiden yritysten itsensä vuoksi, myös niiden verkkopalveluissa asioivien asiakkaiden vuoksi. Kyberturvallisuudessa oma hyvä suojautuminen vähentää myös muiden tartuntariskiä”, toteaa Dominique Akl, DNA:n yritysliiketoiminnassa verkko- ja pilvipalveluratkaisuista vastaava johtaja.
Vastaajista 75 % hyödyntää palomuuria, virustorjunnan jäädessä lähelle samoja lukemia (76 %)
Direktiivin mukaisesti vastuu kyberturvasta on yrityksen johdolla, ja johtohenkilöt voidaan saattaa henkilökohtaiseen vastuuseen laiminlyönneistä. Vastaajista lähes kaikki (95 %) kokivat olevansa jollain tavalla tietoisia kyberturvallisuuteen liittyvistä uhista. Kymmenes (10 %) vastaajista ei kuitenkaan ollut tietoisia siitä, mitä kyberturvaan liittyviä suojaustyökaluja yrityksellä oli ylipäätään käytössään.
Etukäteissuunnitelmat puuttuvat valtaosasta suomalaisia yrityksiä
Voimaan astuessaan NIS2 edellyttää, että kyberturvallisuuteen liittyvät riskit on analysoitu ja tietojärjestelmän turvallisuutta koskevat politiikat on asetettu voimaan. Hieman yli kolmannes (36 %) suomalaisista yrityksistä on tehnyt kyberturvauhkia vastaavat häiriönhallintasuunnitelmat. Tästä huolimatta merkittävä osa (86 %) vastaajista oli varmoja tai melko varmoja siitä, että pystyvät vastaamaan kyberturviin koskeviin häiriöihin.
Vastauksien perusteella on todennäköistä, että suurella osalla suomalaisista yrityksistä on todellisuudessa heikot edellytykset vastata tehokkaasti erilaisiin tietoturvauhkiin.
Kyberturvan parantamisen esteenä resurssit ja osaaminen
NIS2:n vaatimusten täyttäminen edellyttää yrityksiltä entistä enemmän panostusta kyberturvan kehittämiseen ja ylläpitoon.
”Jokaisen yrityksen tulisi toimia direktiivin tarkoitusperien mukaisesti huolimatta siitä velvoittaako direktiivi yritystä suoraan”, Akl sanoo.
Suurimmiksi esteiksi kyberturvakyvykkyyksien parantamiseksi nähtiin resurssien ja rahoituksen puute (25 %), osaaminen (27 %) ja henkilökunnan osaamisvaje (26 %). Suurin osa vastaajista (51 %) katsoi, että kyberturvan resursointia lisätään, mutta ainoastaan 7 % piti resurssoinnin lisäämistä erittäin todennäköisenä.
Lehdistötiedote perustuu Telenor Groupin Norstatilla lokakuussa 2023 teettämään verkkotutkimukseen. Tutkimus kohdennettiin suomalaisiin, norjalaisiin, ruotsalaisiin ja tanskalaisiin yrityksiin, ja sen vastaajina toimivat kohdeyrityksen liiketoiminnasta vastaavat johtajat. Vastaajien kokonaismäärä oli 2134, joista 518 oli Suomessa. Tutkimuksen virhemarginaali on 1,9–4,5 prosenttiyksikköä.
Lisätietoja:
Liite: tutkimusraportti
Dominique Akl, johtaja, verkko- ja pilvipalveluratkaisut, DNA Oyj, puh. 044 044 2602, dominique.akl@dna.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Kuvat

Liitteet
DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,7 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2023 liikevaihtomme oli 1 067 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi - http://www.dna.fi, X:ssä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj
Färre barn än tidigare har en egen telefon24.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Färre barn än tidigare i åldern 5–7 år har en egen telefon för personligt bruk. Särskilt bland de yngsta barnen har andelen som äger en egen smarttelefon minskat, konstaterar DNA:s årliga Skolbarnundersökning.
Aiempaa harvemmalla pienellä lapsella on ikioma puhelin24.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Aiempaa harvemmalla 5–7-vuotiaalla lapsella on oma puhelin henkilökohtaisessa käytössään. Pienimpien lasten keskuudessa varsinkin oman älypuhelimen omistaminen on vähentynyt, selviää DNA:n vuosittain teettämästä Koululaistutkimuksesta.
Fewer young children have a phone of their own than before24.4.2025 09:00:00 EEST | Press release
The percentage of children aged between 5 and 7 years who have a phone for their personal use has decreased. DNA’s annual School Survey reveals that having a personal smartphone in particular is not as common among the youngest age group as before.
DNA:n talous- ja vastuullisuuskatselmus paketoi vuoden 202414.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
DNA Oyj:n vuoden 2024 talous- ja vastuullisuuskatselmus tuo esille yhtiön tärkeimmät saavutukset taloudellisten tulosten ja vastuullisuustyön osalta.
DNA Experience Lounge on alusta tulevaisuuden teknologisten ratkaisujen koeajoon – vain kokeilemalla oivaltaa mahdollisuudet8.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
DNA on avannut uuden DNA Experience Loungen pääkonttorinsa yhteyteen Ilmalanlinnaan. Tämä innovatiivinen ja immersiivinen tila on digitaalinen alusta, joka tarjoaa DNA:n yritysasiakkaille ja sidosryhmille mahdollisuuden tutustua tulevaisuuden teknologian mahdollisuuksiin ja uhkiin sekä yhtiön tarjoamiin tuotteisiin ja palveluihin interaktiivisessa ympäristössä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme