Nedgången i nativiteten särskilt kraftig inom utbildningsgrupper med osäkrare sysselsättning
Prognoserna tyder på att kvinnor födda på 1980-talet kommer att få färre barn under sin livstid jämfört med tidigare generationer. Särskilt kraftig är fruktsamhetsnedgången inom utbildningsgrupper med osäkrare sysselsättning.
Det senaste decenniet har nativiteten sjunkit i alla de nordiska länderna.
– Enligt prognoserna kommer kvinnor födda på 1980-talet att få färre barn under sin livstid jämfört med tidigare generationer. Detta är något nytt, säger forskardoktor Julia Hellstrand som forskar i trender i den nordiska nativiteten.
– Tidigare såg vi att kvinnor i Norden fick barn i allt senare åldrar, men det slutgiltiga barnantalet sjönk ändå inte. Nu ser vi dock att födelsetalen sjunker i alla åldrar under 40: barnafödandet inte bara senareläggs utan det föds helt enkelt färre barn än tidigare.
Den sjunkande nativiteten i Norden beror till största delen på att par, främst samboende men även gifta, inte får ens ett första barn. Benägenheten att få ett andra eller tredje barn har även minskat.
Nedgången kraftigare inom vissa grupper
Resultat från Finland tyder på att nedgången i nativiteten är kraftigare inom vissa utbildningsgrupper och att nedgången hänger samman med hur stor osäkerhet det finns inom branschen i frågor som berör till exempel arbetslöshet och inkomstnivå.
– Nativiteten och i synnerhet benägenheten att få det första barnet i Finland har sjunkit snabbast inom utbildningsgrupper som präglas av relativt hög arbetslöshet, låga inkomster och få anställda inom den offentliga sektorn. Sådana områden är i synnerhet konst och humaniora, där nativiteten redan sedan tidigare varit låg, förklarar Hellstrand.
Både inom hälsovården och de pedagogiska områdena, som är två välsysselsatta branscher inom den offentliga sektorn, har nedgången däremot varit svagare än inom andra branscher. De som utbildats inom dessa områden har sedan tidigare också fått fler barn än de som utbildats inom andra områden.
– Vi behöver mera information om varför allt färre par får det första barnet och hitta nya sätt att stödja dem som vill ha barn, säger Hellstrand.
Hon tillägger att det också vore viktigt att de nordiska länderna ägnade större uppmärksamhet åt den snabbt åldrande befolkningen.
– Större investeringar i utbildning och sysselsättning skulle till en del kunna kompensera den minskande befolkningen i arbetsför ålder och kunna leda till ökad nativitet, eftersom en god ekonomisk ställning har blivit en allt viktigare förutsättning för att bilda familj både för kvinnor och män i Norden.
Kontakter
Forskardoktor Julia Hellstrand, Helsingfors universitet, +358 50 4099682, julia.hellstrand@helsinki.fi
Julia Hellstrand: Drivers and future of the fertility decline in the 2010s: an analysis of Finland and other Nordic countries. Publications of the Faculty of Social Sciences 234. (https://helda.helsinki.fi/handle/10138/356298)
Studien är del av projektet Family Formation in Flux - Causes, Consequences, and Possible Futures (FLUX) som finansieras av Finlands Akademi och rådet för strategisk forskning (RSF).
Helsingfors universitets medietjänst
Tel:+358 2941 22622mediaservice@helsinki.fiHelsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya.
Följ Helsingfors universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet
Lärarnas välbefinnande på arbetsplatsen har förbättrats17.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors universitets uppföljningsundersökning visar att lärarnas arbetshälsa har förbättrats för första gången på flera år. Enkätundersökningen som två gånger årligen riktas till medlemmarna i Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ inleddes för fem år sedan, under coronavåren 2020. En tydlig vändning till det bättre inträffade i fjol.
Helsingfors universitets resultat för 2024 var positivt16.4.2025 12:00:27 EEST | Pressmeddelande
Det operativa resultatet var 1,1 miljoner euro. Tack vare placeringsverksamhetens överskott var totalresultatet 99 miljoner euro.
Helsingfors universitet var återigen de sökandes förstahandsval i den gemensamma ansökan26.3.2025 11:22:29 EET | Pressmeddelande
Fler än 35 000 personer sökte till kandidat- och magisterprogrammen. Helsingfors universitet var Finlands populäraste universitet både sett till antalet förstahandssökande och det totala antalet sökande. Juridik, medicin och psykologi var återigen de populäraste ansökningsmålen vid Helsingfors universitet.
Fyra externa medlemmar i Helsingfors universitetets styrelse perioden 2026–202919.3.2025 16:39:16 EET | Pressmeddelande
Till styrelsen valdes Sanni Lehtinen, Mari Pantsar, Juha Tuominen och Antti Vasara. Helsingfors universitets styrelse för perioden 2026–2029 har tio medlemmar, av vilka sex kommer från universitetet och fyra är externa.
Tuff pubertet? En enda gen kan styra laxens väg till könsmognad21.2.2025 12:20:56 EET | Pressmeddelande
En ny studie av laxfiskar visar hur en enskild gen kan ha en avgörande effekt på pubertetsstarten hos Atlantlaxen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum