Uudet tekoälyn eettiset ohjeet ohjaavat tekoälyn hyödyntämistä Varmassa
Haluamme Varmassa tarttua rohkeasti tekoälyteknologian hyödyntämismahdollisuuksiin. Nopeaan kehitykseen liittyy kuitenkin myös eettisiä haasteita, jotka täytyy osata tunnistaa ja arvioida. Varman tekoälyn eettiset ohjeet tehtiin varmalaisten asiantuntijoiden työryhmässä, ja niissä kiteytyvät ne tavoitteet, toimintamallit ja rajat, joita tekoälyn eettisesti kestävä hyödyntäminen edellyttää.
Varma lähti viime syksynä rakentamaan ohjeita tekoälyn eettisesti kestävään hyödyntämiseen. Tarve ohjeisiin nousi tekoälyteknologian nopeasta kehityksestä ja tilanteista, joihin aiemmat ohjeistukset eivät tarjonneet riittävästi vastauksia tai työkaluja.
– Haemme tekoälystä hyötyä ja tehokkuutta työtehtäviimme, mutta samalla meillä on vastuu käyttää tekoälyä eettisesti. Tämä korostuu erityisesti, kun kehitämme tekoälyjärjestelmiä, hankimme niitä ulkopuolisilta toimittajilta ja päätämme niiden käyttöönotosta. Riskien kartoittamiseen ja eettiseen arvioimiseen on oltava osaamista ja hyviä työkaluja, toteaa data- ja digipalvelujohtaja Mika Nikkola.
Ohjeiden laadinnassa mukana laaja joukko varmalaisia
Varman tekoälyn eettinen ohjeistus rakennettiin työpajoissa, joissa eri puolilta Varmaa tulleet asiantuntijat saivat pohjatietoa etiikasta sekä tunnistivat tämänhetkisiä ja mahdollisesti tulevaisuudessa eteen tulevia tekoälyn käyttökohteita. Samalla keskusteltiin siitä, minkälaista eettistä pohdintaa näiden käyttökohteiden kohdalla tulisi tehdä. Työryhmän ajattelutyötä johti eetikko, teologian tohtori Anna Seppänen.
Varman tekoälyn eettisissä ohjeissa kuvataan, mitä tekoälyn eettisesti kestävä hyödyntäminen edellyttää ja mihin varmalaiset ovat sitoutuneet.
Tekoälyn eettisesti kestävässä hyödyntämisessä tavoitteemme on lisätä Varman toiminnan tehokkuutta ja laatua, edistää asiakkaidemme parasta ja sujuvoittaa varmalaisten asiantuntijoiden työtä kestävällä tavalla. Ehdottomia edellytyksiä ovat kiellettyjen ja eettisesti kestämättömien tekoälyn käyttökohteiden sulkeminen pois, tekoälyjärjestelmien eettisten riskien tunnistaminen ja järjestelmän kehittämisestä ja käytöstä vetäytyminen tarvittaessa sekä asiakkaidemme, eläkkeensaajien, kumppaniemme ja muiden ryhmien keskeisten oikeuksien suojeleminen. Eettistä kestävyyttä turvaamme säilyttämällä vastuun ja hallinnan ihmisillä, varmistamalla riittävä läpinäkyvyys ja ymmärrettävyys sekä arvioimalla aktiivisesti ja moninäkökulmaisesti tekoälyjärjestelmän vaikutuksia.
Tekoälyn eettiset ohjeet hyväksyttiin Varman johtoryhmässä helmikuussa. Varman sisällä ohjeista on käytössä laajempi versio, jossa kuvataan tarkemmin ohjeiden soveltamista arkeen.
– Julkaisemalla ohjeet myös ulkoisesti ja uutisoimalla aiheesta Varma haluaa kertoa harkitusta ja vastuullisesta teknologian kehitystyöstään, Mika Nikkola sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mika NikkolaData- ja digipalvelujohtaja
Puh:040 869 7011mika.nikkola@varma.fiLehto ReettaViestintäpäällikkö
Vakuuttaminen, teknologia
Linkit
Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen eläkevarojen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla 980 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2023 Varman maksutulo oli 6,5 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 7,1 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli 2023 lopussa 59,1 miljardia euroa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varma
Varman tutkimus: Työkykyjohtaminen nähdään organisaatioissa strategisesti tärkeänä, mutta suunnitelmallisuutta tarvitaan lisää4.12.2024 08:51:20 EET | Tiedote
Varman tutkimuksessa kartoitettiin työelämän muutosten vaikutuksia työkykyyn ja työkykyjohtamiseen sekä kehityskohteita, joihin panostamalla työkykyjohtaminen on vaikuttavaa myös tulevaisuudessa. Tulosten mukaan työkykyjohtaminen nähdään organisaatioissa strategisesti tärkeänä, mutta suunnitelmallisuutta, tavoitteellisuutta ja toimenpiteiden seurantaa tulisi kehittää.
Varma sijoittaa uuteen ilmastorahastoon Japanin markkinoilla4.12.2024 07:38:52 EET | Tiedote
Varma sijoittaa 500 miljoonaa euroa räätälöityyn, ilmastovaikutukset huomioivaan Tokion pörssiin listattavaan ETF-rahastoon.
Varma invests in a new climate fund in the Japanese market4.12.2024 07:38:52 EET | Press release
Varma will invest EUR 500 million in a tailor-made ETF fund listed on the Tokyo Stock Exchange that takes climate impacts into account.
Varman hallitukseen kolme uutta jäsentä28.11.2024 07:43:47 EET | Tiedote
Varman hallintoneuvosto valitsi kokouksessaan 27.11.2024 kolme uutta jäsentä Varman hallitukseen.
Varman vastuullisuusjohtaja Hanna Kaskela: ”Luontokadon hillintä vaatii paljon enemmän käytännön toimia yrityksiltä”8.11.2024 10:21:42 EET | Tiedote
Vain yhdeksällä prosentilla Varman sijoituskohteina olevista listatuista riskitoimialojen yrityksistä oli konkreettinen toimintasuunnitelma luontokadon hillitsemiseksi toiminnassaan, selvisi Varman selvityksestä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme