Monilukutaitoa ja monipuolista yhteistyötä kirjastoihin yli 1,9 miljoonan euron valtionavustuksella
Aluehallintovirastot myönsivät maaliskuussa 2024 yhteensä 1 923 000 euron valtionavustuksen kirjastojen alueelliseen ja paikalliseen kehittämiseen. Myönnetyllä rahoituksella luodaan kirjastoihin uusia toimintamalleja palvelujen vaikuttavuuden ja kestävän kehityksen edistämiseksi.
Aluehallintovirastojen järjestämään valtionavustushakuun tuli maaliskuun 2024 hakukierroksella yhteensä 123 hakemusta ympäri Suomen. Määrä kasvoi edellisvuodesta. Rahoitusta sai kaikkiaan 96 hanketta, joiden tavoitteena on edistää muun muassa lukuharrastusta, lukutaitoja ja jatkuvaa oppimista sekä kehittää kirjastoja aktiivisen kansalaisuuden, osallisuuden, demokratian ja sananvapauden edistäjinä.
Kirjastojen yhteistyöllä lisää vaikuttavuutta
Kirjastolaissa mainitulla yhteistyöllä on pitkät perinteet niin kirjastoverkon sisällä kuin kirjaston ja muiden toimijoiden kesken. Yhteistyö yltää hankkeisiin, joihin voi osallistua rahoituksen saaneen kirjaston lisäksi kirjastoja myös yhdestä tai useammasta maakunnasta tai useammasta naapurikunnasta.
Osa hankkeista tähtää uusien poikkihallinnollisten yhteistyörakenteiden luomiseen esimerkiksi kunnallisen varhaiskasvatuksen tai vaikkapa hyvinvointialueen kanssa. Myös luku- ja demokratiatyötä edistävissä hankkeissa luodut toimintamallit ja menetelmät kirjastojen arjen työhön ovat jatkossa paitsi hanketoimijoiden, myös kaikkien muiden kirjastojen hyödynnettävissä.
Monilukutaitoa, demokratiaa ja tilojen arviointia
Hakukierroksella rahoitettiin useita yhteishankkeita, joiden aiheet vaihtelevat muun muassa monilukutaidon ja demokratian edistämisestä kirjastotilojen arviointiin.
Laajaa yhteistyötä lukutaidon edistämisen rakenteiden kehittämisessä tehdään:
- Inarin Lukutaidon valmiuksia Lapin malliin -hankkeessa kaikkien Lapin kirjastojen kesken
- Espoon Hela Helmet läser -hankkeessa pääkaupunkiseudulla
- Kouvolan Pikkuvarpaat sananjalkapolulla -hankkeessa Kymenlaaksossa.
Demokratiatyön eri toimintamuotoja kokeillaan Valkeakosken Yhteisiä pitkospuita demokratiatyöhön – arjen kokeiluja Etelä-Pirkanmaan kirjastoissa -hankkeessa kuuden kirjaston voimin.
Itä-Suomen kolmen maakunnan kirjastojen tiloja arvioidaan ja kirjastotilojen tulevaisuutta visioidaan Mikkelin Muuttuva kirjasto, muuttuvat tilat -hankkeessa.
Kirjastojen yhteistyötä tiivistetään Kainuussa kahdella hankkeella:
- Kajaanin Oktetti soimaan – hankkeessa ovat mukana kaikki Kainuun kirjastot
- Paltamon Sydän-Kainuun kirjastoyhteistyö -hanke tiivistää kolmen Sydän-Kainuun kunnan yhteistyötä kohti yhteistä kirjastotoimen johtoa.
Hankkeet tuovat lisäresursseja myös kirjastojen perinteiseen, tärkeään työhön lukutaitojen edistämiseksi. Monilukutaidoiksi laajentunut lukutaito ja sen monet kohderyhmät muksusta mummuun ja teinistä teräsvaariin vaativat kirjastoilta paljon. Tarve kehittää kohdennettuja toimintamalleja eri ryhmille on ilmeinen.
Yhtenä kehittämiskohteena jatkaa hyvään alkuun saatu kirjastojen ja toisen asteen oppilaitosten yhteistyö lukutaitojen edistämiseksi. Tähän kohderyhmään keskittyvät kuluvalla rahoituskierroksella esimerkiksi Kalajoen Toisen asteen lukujuhlat, Lapuan 2asteen yhteys sekä Pihtiputaan Lukukoukku - media- ja lukutaitoja toiselle asteelle -hankkeet.
Lisäksi muutamissa rahoitusta saaneissa hankkeissa kehitetään uusia mediasivistyksen ja mediakasvatuksen toimintamalleja. Useissa kirjastoissa luodaan myös toimintamalleja digituen tarjoamiseksi. Väestön ikääntyessä kirjaston hakeutuvia palveluja on tarve kehittää, jotta kirjastopalvelut saavuttavat myös ne, jotka eivät itse kirjastoon pääse.
Myönnetyt avustukset alueittain
- Etelä-Suomen aluehallintovirasto: 538 000 euroa 17 hankkeelle
- Itä-Suomen aluehallintovirasto: 232 500 euroa 18 hankkeelle
- Lapin aluehallintovirasto: 214 000 euroa 1 hankkeelle
- Lounais-Suomen aluehallintovirasto: 189 700 euroa 14 hankkeelle
- Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto: 391 800 euroa 28 hankkeelle
- Pohjois-Suomen aluehallintovirasto: 357 000 euroa 18 hankkeelle.
Aviavustukset.fi -sivustolla on tietoa aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimen avustuksista.
Lisätiedot:
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
ylitarkastaja Kristiina Kontiainen, p. 0295 016 538
ylitarkastaja Marko Ojala, p. 0295 016 175
Itä-Suomen aluehallintovirasto
kirjastotoimen ylitarkastaja Virpi Launonen, p. 0295 016 845
Lapin aluehallintovirasto
kirjastotoimen ylitarkastaja Satu Ihanamäki, p. 0295 017 066
Lounais-Suomen aluehallintovirasto
kirjastotoimen ylitarkastaja Anu Ojaranta, p. 0295 018 302
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
kirjastotoimen ylitarkastaja Mika Mustikkamäki, p. 0295 018 843
kirjastotoimen ylitarkastaja Jonna Toukonen, p. 0295 018 222
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
kirjastotoimen ylitarkastaja Merja Kummala-Mustonen, p. 0295 017 552
Ruotsinkieliset ja kaksikieliset hankkeet
sivistystoimen ylitarkastaja Susanne Ahlroth, p. 0295 018 762
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@avi.fi.
Avainsanat
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Työntekijä putosi työtelineeltä – sakkoja työturvallisuusrikoksesta8.11.2024 15:03:22 EET | Tiedote
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi yksityishenkilön 10 päiväsakon sekä yhtiön A toimitusjohtajan B ja yhtiön C toimitusjohtajan D 15 päiväsakon sakkorangaistuksiin. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 6.11.2024.
Digitala produkters och tjänsters tillgänglighet övervakas i fortsättningen av Transport- och kommunikationsverket Traficom8.11.2024 12:45:04 EET | Pressmeddelande
Tillsynen över digitala produkters och tjänsters tillgänglighet centraliseras till Transport- och kommunikationsverket Traficom från och med den 1 januari 2025. Genom att tillsynen centraliseras kan aktörer som omfattas av tillgänglighetskraven och personer som använder tjänsterna få vägledning och information på ett och samma ställe. De nya, bredare kraven börjar tillämpas från och med den 28 juni 2025.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valvoo jatkossa digitaalisten tuotteiden ja palveluiden esteettömyyttä ja saavutettavuutta8.11.2024 12:45:00 EET | Tiedote
Digitaalisten tuotteiden ja palvelujen saavutettavuus- ja esteettömyysvalvonta keskitetään Liikenne- ja viestintävirasto Traficomiin 1.1.2025 lähtien. Valvonnan keskittäminen mahdollistaa neuvonnan ja ohjauksen yhdestä paikasta esteettömyys- ja saavutettavuusvelvoitteiden piirissä oleville toimijoille sekä palvelujen käyttäjille. Uusia, laajempia vaatimuksia aletaan soveltaa 28.6.2025 alkaen.
Validia Oy:lle ohjausta palvelun laadusta ja vastuuhenkilön toimivallasta8.11.2024 08:02:00 EET | Tiedote
Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi syksyn aikana yhteensä kolme valvontapäätöstä, jotka koskevat Validia Oy:n asumispalveluyksiköitä. Päätökset koskevat Iisalmen ja Kuopion Validia-taloja sekä Mikkelin Validia-taloa.
Kommunerna använder mer pengar än tidigare inom idrottsväsendet8.11.2024 07:00:00 EET | Pressmeddelande
Kommunerna använder allt mer pengar för att ordna idrottstjänster. Idrottsväsendets totala utgifter uppgick till cirka 206 euro per invånare 2022. De totala utgifterna per invånare har ökat mest i Östra och Sydvästra Finland. Mest är kommunerna tvungna att minska på ledd motion och nu har även motionsrådgivningen drabbats av sparåtgärder, framgår det av regionförvaltningsverkens utredning.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme