Helsingin pelastuslaitokselle yli 400 000 euroa EU-rahoitusta CBRNE-suorituskyvyn vahvistamiseen
Sisäministeriö on myöntänyt sisäisen turvallisuuden rahastosta (ISF) EU-rahoitusta Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen kalustohankintoihin, joilla vahvistetaan laitoksen varautumista vaativiin CBRNE-tilanteisiin, joihin liittyy kemiallisia aineita, biologisia taudinaiheuttajia, radioaktiivisia aineita, ydinaseita tai räjähteitä.
EU:n osarahoittamalla hankkeella kehitetään Helsingin ja Uudenmaan pelastuslaitosten suorituskykyä vaarallisia aineita sisältävissä onnettomuuksissa ja tahallisesti aiheutetuissa tilanteissa hankkimalla Helsingin pelastuslaitoksen käyttöön CBRNE-aineiden mittaamiseen ja analysointiin soveltuvia nykyaikaisia laitteita sekä pelastajien työturvallisuutta parantavia suojavarusteita.
”Olemme hyvin kiitollisia EU:lta saamastamme rahoituksesta. Sen tukemana vahvistamme kyvykkyyttämme riskiskenaarioiden mukaisissa tilanteissa toimintaympäristön muuttuessa. Jatkossa voimme entistä paremmin varustautuneena tarjota haastaviin CBRNE-tilanteisiin liittyvää erikoisosaamistamme Helsingin ja koko Suomen alueella. Rahaston tuki onkin tukea koko Suomen pelastustoimelle ja kansalaisten turvallisuudelle”, sanoo pelastusjohtaja Marko Rostedt.
Pelastuslaitokset ovat ainoita välittömässä lähtövalmiudessa olevia organisaatioita, jotka kykenevät pelastamaan ihmiset vaarallisen aineen vaikutusalueelta, puhdistamaan vaaralliselle aineelle altistuneet ihmiset ja antamaan heille tarvittavaa ensihoitoa. Vaarallisia aineita sisältäviä tilanteita varten Helsingin pelastuslaitoksella on erikoiskoulutettuja pelastajia ja ensihoitajia sekä tilanteiden vaatimusten mukaan varusteltu pelastusyksikkö ja nopeasti pystytettäviä puhdistuslinjastoja.
”CBRNE-tilanteet ovat aina haastavia ja monimutkaisia. Olennaista tilanteen alussa on aineen havaitseminen ja tunnistaminen, johon vaaditaan tehokasta ja suorituskykyistä mittaus-, ilmaisu- ja analysointikalustoa. Lisäksi välittömän vaaran alueella toimimiseen ja ihmisten pelastamiseen tarvitaan parhaat mahdolliset suojavarusteet työturvallisuuden takaamiseksi”, kuvaa vaativiin CBRNE-tilanteisiin liittyvää pelastustyötä hankkeen projektipäällikkö, palomestari Sami Lindberg.
Sisäisen turvallisuuden rahaston (asetus EU 2021/1149) ohjelman hallintoviranomaisena toimii Suomessa sisäministeriö, joka myönsi Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen hankkeelle hankeavustusta 75 prosenttia hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista, kuitenkin enintään 437 835 euroa.
Yhteyshenkilöt
Marko RostedtPelastusjohtajaHelsingin kaupungin pelastuslaitos
Puh:040 6153012marko.rostedt@hel.fiTietoja julkaisijasta
Helsingin kaupungin pelastuslaitos tuottaa turvallisuutta ja auttaa hädän hetkellä. Palvelumme ovat onnettomuuksien ehkäisy, pelastustoiminta ja ensihoito sekä väestönsuojelu ja varautuminen. Yhdellätoista pelastusasemallamme ja neljällä meriasemallamme työskentelee noin 800 henkeä, joista noin 600 pelastus- ja ensihoitopalveluissa.Vuonna 2022 pelastuslaitoksella oli 8632 pelastustoimen ja 64000 ensihoidon hälytystehtävää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupungin pelastuslaitos
Kunnianosoitus pitkästä työurasta, joka jatkuu edelleen - palomestari Riku Rantala viihtyy pelastusalalla9.10.2024 20:30:47 EEST | Tiedote
Uusi ansiomerkki on kunnianosoitus päivittäistyötä tekeville pelastusalan operatiivisen puolen työntekijöille.
Pelastusharjoitus Katajanokan satama-alueella torstaina 3.10.3.10.2024 08:14:19 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin pelastuslaitos harjoittelee Länsisatamassa ja Katajanokan satama-alueella torstaina 3.10.2024.
Stadin brankkari 2024 Aki Pollari: Parasta työssä yhteisöllisyys ja työn monipuolisuus1.10.2024 15:11:17 EEST | Tiedote
Palomies Aki Pollari, 57, on vuoden 2024 Stadin brankkari. Työura pelastuslaitoksella on kestänyt yli 30 vuotta, ja jatkuu edelleen.
Befolkningsalarm testas den första vardagen måndagen varje månad klockan 122.9.2024 10:21:24 EEST | Pressmeddelande
Enligt tiotals gamla praxis testas befolkningslarmsystemets funktion den första måndagen i varje månad klockan 12 genom att spela ett testljud, det vill säga ett konstant jämnt larmljud som varar i 7 sekunder. Testljudet kräver inga åtgärder från människor.
Väestöhälyttimiä testataan Helsingissä jokaisen kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina kello 122.9.2024 10:21:24 EEST | Tiedote
Vaara- ja hätätilanteissa viranomaiset varoittavat väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta yleisellä vaaramerkillä ja vaaratiedotteella. Vuosikymmeniä vanhan käytännön mukaisesti väestöhälytysjärjestelmän toimivuutta testataan jokaisen kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina kello 12 soittamalla kokeilumerkki: yhtämittainen tasainen hälyttimen ääni, joka kestää 7 sekuntia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme