Tiedekeskus Heureka

Ennätysmäärä nuoria lähettää CanSat-kilpailussa tölkkisatelliitteja kilometrien korkeuteen

Jaa

ESERO Finland järjestää Vaasassa 4.-7.4.2024 CanSat-kilpailun, johon osallistuu tänä vuonna ennätysmäärä nuoria kaikkialta Suomesta. CanSat on juomatölkkiin koottu täysin toimiva satelliitin pienoismalli, joka kerää yläilmoissa tutkimuksellista havaintotietoa. Tölkkisatelliitteja lähetetään pienoisraketin kyydissä jopa kilometrien korkeuteen.

Kuva CanSat-kilpailusta Vaasassa vuonna 2023.
Kuva CanSat-kilpailusta Vaasassa vuonna 2023.

Kansainvälinen, 14–19-vuotiaille suunnattu CanSat-joukkuekilpailu on Euroopan avaruusjärjestö ESA:n projekti, joka kehittää nuorten luonnontiede- ja teknologiataitoja projektityöskentelyn avulla. Suomen CanSat-kilpailu järjestetään 4.–7.4.2024 Vaasassa Söderfjärdenin meteoriittikraatterin maisemissa. Kilpailuun osallistutaan 4–6 hengen joukkueilla opettajan johdolla. Tänä vuonna kilpailuun on ilmoittautunut ennätysmäärä joukkueita. Kaikkiaan 10 joukkuetta ja yhteensä noin 60 nuorta opettajineen lähettää kehittämänsä tölkkisatelliitin pienoisraketin kyydissä yläilmoihin kilometrien korkeuteen.

Nuoret toteuttavat itse kaikki kilpailuprojektin osiot: tutkimustehtävän valitsemisen, CanSat-tölkkisatelliitin laskeutumisen kestävän rakenteen suunnittelun, satelliitin osien ja komponenttien asentamisen juomatölkkiin, mittausten ohjelmoinnin ja aineiston keruun, testaamisen, laukaisuun valmistautumisen ja kerättyjen tietojen analysoinnin. Lisäksi nuoret myös esittelevät projektinsa tuomareille ja kanssakilpailijoille.

Suomen CanSat-kilpailun tölkkisatelliitit laukaistaan pienoisraketin kyydissä jopa kolmen kilometrin korkeuteen keräämään tietoa yläilmojen lämpötilasta, ilmanpaineesta ja muista joukkueiden valitsemista tutkimuskohteista. Avaruusalan toimijoista koostuva tuomaristo arvioi joukkueiden projektityöt ja valitsevat voittajan. Tänä vuonna kansainvälistä lisäulottuvuutta tuomarointiin tuo vieraileva CanSat-asiantuntija Juan Nolasco Portugalista. Nolasco on yli vuosikymmenen ohjannut CanSat-joukkueita, jotka ovat tunnetusti menestyneet ESA:n kansainvälisessä loppukilpailussa.

European Space Education Resource Officet eli ESERO:t ympäri Eurooppaa järjestävät vuosittain kansallisia CanSat-kilpailua, joiden voittajaryhmät etenevät ESA:n järjestämään lopputapahtumaan. Suomen CanSat-kilpailun 2023 voittanut, neljästä nuoresta naisesta koostunut Mucan-joukkue Lärkanista voitti ESA:n loppukilpailussa Outstanding Science Mission -palkinnon. Vuoden 2024 CanSat-lopputapahtuma järjestetään 17.–18.6. Hollannissa, European Space Research and Technology Centre ESTECissä.  

Suomen CanSat-kilpailun toteuttavat ESERO Finland -verkoston jäsenet eli Tiedekeskus Heureka, Suomen Avaruustutkimusseura, Åbo Akademi Skolresurs, Vaasan yliopisto, Arctic Astronautics, Kvarken Space Center, Meteorian vierailukeskus, Vaasan Andromeda ry, LUMA-keskus Pohjanmaan, Vaasa Energy Academy ja Waasa Innovation Center. Heureka koordinoi ESERO Finlandin toimintaa. Laaja yhteistyöverkosto mahdollistaa maan kattavan ja monikielisen toiminnan. ESERO Finlandin toimintaa toteutetaan Jenny ja Antti Wihurin rahaston, Magnus Ehrnroothin säätiön sekä ESA:n tuella.

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n tiede- ja teknologiaoppimista tukeva ohjelma, European Space Education Resource Office ESERO, kehittää nuorten osaamista matematiikassa ja luonnontieteissä tavoitteenaan vastata PISA-tutkimustuloksista nousseeseen haasteeseen. ESERO Finland järjestää Suomessa muun muassa tapahtumia avaruusilmiöistä ja -teknologioista, opettajien täydennyskoulutuksia sekä avaruusleirejä ja kansainvälisiä CanSat-tölkkisatelliittikilpailuja lapsille ja nuorille.

Space for Education 2023 -vision mukaisesti ESA hyödyntää avaruutta inspiroivana kattoteemana tukiessaan ESERO-ohjelmien välityksellä eurooppalaisten lasten ja nuorten STEM-aineiden (Science, Technology, Engineering and Mathematics) oppimista. Avaruusilmiöt ovat monialaisia ja ne innostavat havainnointiin, tutkimiseen ja oppimiseen. ESERO-toimintaan sisällytetään ajankohtaista tutkimustietoa, tieteen lukemisen ja tekemisen taitojen kehittämistä, ura- ja opiskelupolkuesimerkkejä sekä innovaatio-oppimista. ESA ja sen jäsenvaltioiden ESERO:t kouluttavat keskimäärin noin 50 000 eurooppalaista opettajaa vuodessa, ja tavoittavat yli 1,6 miljoonaa lasta ja nuorta tiedekasvatustoiminnan kautta.

Lisätiedot:

Ohjelmatuotantopäällikkö Jutta Kujasalo, jutta.kujasalo@heureka.fi, puh. 040 9015 280
Pedagoginen suunnittelija Heidi Kouki, heidi.kouki@heureka.fi, puh. 040 9015 274

https://www.esero.fi/cansat-kilpailu

https://www.esa.int/Education/CanSat

https://www.esero.fi/

http://www.esa.int/Education/Teachers_Corner/European_Space_Education_Resource_Office

Avainsanat

Kuvat

Kuva CanSat-kilpailusta Vaasassa vuonna 2023.
Kuva CanSat-kilpailusta Vaasassa vuonna 2023.
Lataa
Kuva vuoden 2023 CanSat-kilpailusta Vaasassa.
Kuva vuoden 2023 CanSat-kilpailusta Vaasassa.
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tiedekeskus Heureka Vantaan Tikkurilassa on monipuolinen elämyskokonaisuus, joka tarjoaa vuorovaikutteisia näyttelyitä, planetaarioelokuvia sekä tiedeohjelmia ja tapahtumia ympäri vuoden. Heureka jakaa oivaltamisen ilon noin 300 000 kävijän kanssa vuosittain ja kuuluu Suomen suosituimpiin vapaa-ajankeskuksiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tiedekeskus Heureka

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye