Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Ny utställning på Hanaholmen: Chorus sinensis

Dela

Skarven är en omstridd fågel som nu blivit konst i Hanaholmens galleri. Det audiovisuella konstverket Chorus sinensis betraktar fågeln med konstens verktyg och frågar: är skarven värd en sång?

Markku Saiha

Chorus sinensis är ett audiovisuellt körverk tillägnat storskarven. Verket skapades 2019–2022 vid Bottenhavskusten i områden där sjöfåglarnas och människans territorier ligger sida vid sida. Verket ställer frågan: är det möjligt att skapa andra typer av berättelser och bilder om skarven? Är den här fågeln värd en sång, trots all kritik som riktas mot den?

”Chorus sinensis har skapats av en konstnärlig arbetsgrupp, som under planerings- och genomförandefasen tillbringade tid vid Bottenhavet, på små klippöar nära öppet hav där de följde skarvens liv och leverne. Arbetet skedde i enlighet med rådande bestämmelser, eftersom skarven är en fridlyst fågel. Inga djur har skadats under processen”, berättar Hanaholmens konstansvarige Aino Kostiainen.

Foto-, video- och ljudkonstnären Jan Eerala från Björneborg ansvarar för den audiovisuella delen av verket. Filmningen, som krävde tålamod samt ingående kännedom om havet och sjöfartskunskap, tog flera år att genomföra.

Kompositionen och ljud-designen har planerats och skapats av den internationellt kända ljudkonstnären och kompositören Lau Nau. Körstycket, som spelades in på ön Pohjankalliot i Luvia skärgård, framförs av Poseidonkören.

”Det är spännande att se hur konstnären Merja Markkula lyckats skapa kostymer åt kören som simulerar skarvarnas utseende”, säger Aino Kostiainen.

Initiativtagare till verket är kurator Ulla Taipale, som förtrollades av skarvarnas liv och leverne redan för tjugo år sedan. I sitt arbete för hon samman konst och natur samt naturvetenskapligt tänkande och forskning.

I samband med utställningen Chrous sinensis, som pågår i Hanaholmens galleri fram till den första september 2024, kan besökaren också stifta bekantskap med essän Skarven – värd en sång av litteraturforskaren Karoliina Lumma.

Om storskarven

Storskarven (Phalacrocorax carbo sinensis) vräktes från sina häckningsområden vid Östersjöns kuster i början av 1900-talet. Fåglarna återvände nästan hundra år senare, fann ytterskären som deras förfäder hade lämnat och återupptog häckningen. Skyddade av europeiska program växte skarvpopulationen först snabbt men ökningen har därefter planat ut.

Läs mera om utställningen här: https://www.hanaholmen.fi/sv/event/utstallning-chorus-sinensis/

Kontakter

Bilder

Om Hanaholmen

Hanaholmen är ett samarbets- och kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo strax utanför Helsingfors. Hanaholmen driver egna, ofta mångåriga projekt och arrangerar seminarier där aktuella samhälleliga frågor debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet.

Andra språk

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye