Yleiskorotukset ovat ainoa tapa turvata kaikkien työntekijöiden ostovoima, selviää YKAn uudesta työmarkkinatutkimuksesta
Palkansaajien palkankorotukset nojaavat pitkälti ammattiliittojen neuvottelemiin yleiskorotuksiin, selviää Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen tekemästä työmarkkinatutkimuksesta. Yleiskorotukset ovatkin ainoa mekanismi, jolla edes jotenkin turvataan kaikkien työntekijöiden ostovoiman säilyminen.
YKAn työmarkkinatutkimuksen perusteella kahden kolmesta ykalaisesta palkka nousi viime vuonna nimenomaan yleiskorotusten ansiosta. Vain noin joka neljäs työmarkkinatutkimukseen vastanneesta yhteiskunta-alan osaajasta oli saanut tuona aikana työnantajien vapaaehtoisesti maksaman meriittikorotuksen palkkaansa. Ammattiliittojen neuvottelemiin yleiskorotuksiin ovat oikeutettuja myös liittoon kuulumattomat.
“Vastaukset osoittavat yleiskorotuksen ja samalla työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmän merkityksen palkansaajan palkkakehitykselle. Ilman työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluita palkankorotukset kohdistuisivat paljon harvalukuisempaan joukkoon. Tällä hetkellä yleiskorotus on se, joka kannattelee suomalaisten ostovoimaa”, kommentoi Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen neuvottelupäällikkö Nuutti Pursiainen.
Yhteiskuntaosaajien mediaanipalkka oli viime lokakuussa 4720 euroa. Sopimuskorotukset nostivat palkkoja pääsääntöisesti 3 % yleiskorotuksella. Vuoden 2023 keskimääräinen inflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan 6,2 prosenttia. Korkea inflaatio siis heikensi yhteiskuntaosaajien ostovoimaa palkkojen noususta huolimatta.
Samaan aikaan kun yleiskorotukset ovat merkittävin tekijä palkkojen nousussa, on työnantajien maksamien paikallisten erien merkitys kasvanut yleiskorotusten kustannuksella viime vuosina. Jos paikalliset erät kohdistuvat vain muutamille henkilöille, palkansaajien ostovoima kärsii isossa kuvassa. Kehityssuunta on huolestuttava erityisesti nyt, kun elämisen kustannusten noustua runsaasti pitäisi huolehtia kaikkien kuluttajien ostovoimasta.
“Kohonneita kustannuksia katetaan nostamalla tuotteiden ja palveluiden hintaan – kuitenkaan työntekijän ja samalla kuluttajan ostovoimaa ei haluta vastaavasti yleiskorotuksin tukea”, kommentoi Pursiainen.
Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen työmarkkinatutkimus toteutetaan vuosittain. Vuoden 2023 kyselytutkimukseen vastasi 2475 Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen jäsentä. Työmarkkinatutkimuksessa selvitettiin muun muassa jäsenistön sijoittumista eri toimialoille, toimiasemia, työllisyystilannetta sekä palkkauksen kehittymistä. Tiedonkeruu tehtiin loka-marraskuussa 2023.
Tutustu vuoden 2023 Yhteiskunta-alan työmarkkinatutkimukseen täällä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ainomaija RajooJohtava asiantuntijaYhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
Puh:050 473 6396ainomaija.rajoo@yka.fiNuutti PursiainenYksityissektorin neuvottelupäällikköYhteyskunta-alan korkeakoulutetut ry
Puh:010 231 0357nuutti.pursiainen@yka.fiSalla MerikukkaViestintäpäällikköYhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
Puh:040 5278 518salla.merikukka@yka.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry on akavalainen etu- ja palvelujärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvojana työmarkkinoilla. Liiton nimi oli aiemmin Suomen Valtiotieteilijöiden Liitto SVAL ry. Liittoon kuuluu yli 13 000 korkeakoulutettua jäsentä, jotka työskentelevät hallinnon, talouden, tutkimuksen, koulutuksen sekä viestinnän esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä. Yleisimmät tutkintonimikkeet ovat VTM, YTM ja HTM. Lisätietoja: yka.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
Vuoden yhteiskuntatieteilijä Linda Konate on huolissaan ihmisarvosta käytävästä keskustelusta15.11.2024 17:30:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 yhteiskuntatieteilijäksi on valittu valtiotieteiden maisteri ja Suomen Lääkärit Ilman Rajoja toiminnanjohtaja Linda Konate. Valinta julkistettiin Yhteiskuntatieteilijäpäivässä 15.11.2024. Konate lahjoittaa 2500 euron suuruisen palkintorahan humanitaariseen työhön Sudaniin.
YKA pettyi hallituksen esitykseen vientivetoisesta palkkamallista – “Ei paranna neuvotteluedellytyksiä eikä edistä palkkatasa-arvoa”4.10.2024 14:04:14 EEST | Tiedote
Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen toiminnanjohtajan Simo Pöyhösen mielestä valtakunnansovittelijan mahdollisuuksia sovintoehdotusten tekemiseen ei tule rajoittaa lainsäädännöllä, sillä seuraukset työmarkkinoihin ja kansantalouteen voivat olla arvaamattomat.
YKA: Paikallinen sopiminen palkoista on jo nyt arkipäivää myös valtiolla – hallituksen esityksen tarvetta perustellaan värikynät kainalossa13.9.2024 14:30:41 EEST | Tiedote
Eduskunta käsittelee tänä syksynä hallituksen esitystä paikallisesta sopimisesta. Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen neuvottelupäällikön Petri Toiviaisen mukaan liikkeellä on nyt paljon harhaanjohtavia väitteitä paikallisen sopimisen nykytilasta julkisella sektorilla.
YKA HUSin leikkauksista: Toimiva hallinto on osa potilasturvallisuutta – “Jo nyt lakisääteisten tehtävien hoitaminen on vaarassa”21.8.2024 12:49:01 EEST | Tiedote
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) massiiviset irtisanomiset uhkaavat potilas- ja asiakasturvallisuutta. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut huomauttaa, että hallintokaan ei työskentele turhaan, vaan on osa toimivaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa.
YKA: Vuosilomalaki tulee uudistaa ja kaikille taata vähintään kaksi viikkoa palkallista lomaa – “Ihminen ei ole kone, ja elämä ei ole pelkkää työtä varten”3.7.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut esittää, että nykyinen vuosilomalaki uudistetaan. Jokaiselle tulisi taata vähintään kaksi viikkoa palkallista lomaa vuodessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme