Huolla ja korjaa! Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo haastavat uutuuden ihanteen huhtikuussa avautuvassa yhteisnäyttelyssään
26. huhtikuuta avautuu Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteisnäyttely FIX: Huolla ja korjaa. Näyttely keskittyy korjaamiseen ja ylläpitoon sekä tutkii, miten ajan kuluminen vaikuttaa arkkitehtuuriin ja muotoiluun.
KUTSU: Mediatilaisuus järjestetään torstaina 25.4. kello 9–10.15. Kahvia ja kevyttä aamiaista on tarjolla kello 8.45 alkaen. Ilmoittautumiset tilaisuuteen keskiviikkoon 18.4. kello 13 mennessä osoitteeseen press@designmuseum.fi
FIX: Huolla ja korjaa -näyttely jakautuu sekä Arkkitehtuurimuseon että Designmuseon näyttelysaleihin, ja se on esillä 26.4.2024–5.1.2025.
FIX: Huolla ja korjaa
Esineet ja rakennukset muuttuvat jatkuvasti: ne ikääntyvät, likaantuvat ja rikkoutuvat. Asioiden huoltaminen ja korjaaminen on aktiivista toimintaa, joka kertoo arvoistamme. Millaisten esineiden ja asioiden hoivaamiseen käytämme aikaa ja rahaa? Mitä jää huolenpidon ulkopuolelle?
Näyttelyyn on poimittu esimerkkejä arkkitehtuurin ja muotoilun aloilta sekä tilattu neljä uutta nykytaideteosta. Nykytaiteilijat pohtivat teoksissaan suhdettamme likaan, valtaan ja arkipäiväisinä pitämiimme valintoihin. Näyttelyssä yleisölle annetaan aktiivinen rooli. Kävijä pääsee pohtimaan korjaamiseen, siivoamiseen ja ylläpitoon liittyviä kysymyksiä sekä osallistumaan näyttelyn ympärille kiedottuihin tapahtumiin.
FIX: Huolla ja korjaa -näyttelyn kuratoinnista vastaa Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon työryhmä, kuraattori Kaisa Karvinen, näyttelyamanuenssi Jutta Tynkkynen ja näyttelytuottaja Sara Martinsen, museolehtori Hanna Kapanen ja yleisötyövastaava Jemina Vainikka Lindholm. Näyttelyarkkitehtuurista vastaa muotoilija Lauri Johansson.
Lue näyttelyyn tilatuista nykytaideteoksista lisää tästä
Kaunis patina – ruma lika?
FIX esittää erilaisia huoltamisen tapoja, mutta haastaa katsojan myös pohtimaan, mitä ylipäätään kannattaa huoltaa tai korjata. Museovieras kohtaa patinoituneita, likaantuneita ja elämän kuluttamia esineitä. Miksi joidenkin esineiden vanheneminen nähdään arvokkaana ajan patinana, mutta toisten kohdalla kuluminen on epätoivottua?
FIX nostaa esiin esimerkkejä sekä huolellisesta että haitallisesta ylläpidosta. Mukana on esimerkiksi Alexander Calderin messinkinen kaulakoru, jossa siihen muodostuneella patinalla on erityinen, korun kuviointia korostava merkitys. Näyttelyssä nähdään myös rinnakkain kaksi Paavo Tynellin Domus-lattiavalaisinta, joista toinen on luonnollisesti patinoitunut, ja toinen on joutunut “vääränlaisen huolenpidon” uhriksi. Onko esine pilalla, kun sen pintaa raidoittavat nyt puhdistusaineen jättämät jäljet? Vai korostaako sopimaton pintakäsittely esineen muotoa, joka on ohjannut sitä hoivaavan käden liikettä?
Museot ylläpitävät, säilyttävät ja sulkevat ulos
Museokokoelman tärkein tehtävä on säilyä ja säilyttää ja siksi museoiden suhde esineisiin on erityinen. Kokoelmaesineillä ei ole arkisten esineiden tavoin käyttöarvoa, vaan niitä säilytetään ja hoivataan niiden itsensä sekä niihin sitoutuneen tiedon vuoksi. Kokoelmiaan hoitamalla ja korjaamalla museot ylläpitävät kulttuurihistoriaa. Kun museo valitsee kokoelmaansa esineitä, paljon jätetään myös sen ulkopuolelle.
Taiteilija Jessica Andrey Bogush tarttuu teoksessaan ulkopuolisuuden ja ulossulkemisen kysymyksiin ja rakentaa installaatiostaan eräänlaisen vaihtoehtoisen museokokoelman. Kokoelmaan kuuluvien esineiden hoivaamista puolestaan esittellään Harry Bertoian Knollille suunnitteleman Diamond-tuolin avulla. Tuolin rinnalla nähdään kuvia ja videota konservointiprosessista, joka osoittaa, ettei huolenpidossa ole säästelty aikaa eikä vaivaa.
Siivoa ja huolla ilolla – piilossa katseilta
Siivoaminen on keskeinen osa arkkitehtuurin ja muotoilun maailmaa. Siivoamisessa käytettävät työvälineet ovat itsessään muotoilutuotteita. Siivoaminen vaikuttaa myös olennaisesti esineiden ja tilojen käytettävyyteen, kestävyyteen ja käsityksiimme niiden kauneudesta. Usein siivoustyötä tehdään kuitenkin näkymättömäksi ja näkymättömästi. Se tapahtuu katseiden ulottumattomissa, ennen vieraiden tuloa tai toimistolle saapuvien aamuvuorolaisten saapumista.
FIX-näyttely antaa kuvan siitä, miten siisteyteen ja puhtauteen on suhtauduttu eri aikoina. Se nostaa esille myös sen, miten siivoavia henkilöitä on ennen ja nyt esitetty. Esimerkiksi 1930–1950-luvuilta peräisin olevat mainosjulisteet kertovat yhtenäisesti paitsi siistin kodin tärkeydestä myös siivoustyötä tekevän henkilön sukupuolesta ja ulkonäöstä. Julisteiden rinnalla näyttelyssä nähdään Iiu Susirajan valokuvia, joissa siivoamiseen ja vaatteiden pesemiseen liittyvät esineet yhdistyvät siivoukselle vieraisiin tavaroihin: pakastepitsoihin, hirttosilmukkaan ja ilmapalloihin.
Korjaaminen haastaa uutuuden ihanteen
Yksi näyttelyn näkökulmista liittyy korjaamisen vaatimaan tietoon ja taitoon ja siihen, miten tätä osaamista jaetaan. Tiedon ja taidon uupuessa, esineitä ja rakennuksia voidaan helposti myös korjata pilalle. Korjaamiseen liittyvää osaamista välitetään ihmiseltä, ammattilaiselta ja sukupolvelta toiselle. Kyseessä ei ole vain esineiden käyttöiän pidentäminen, vaan korjaaminen on aktiivista osallistumista yhteisen maailman jatkuvaan ylläpitoon.
Näyttelyssä nähdään eritasoisia korjausprojekteja. Mukana on muun muassa kouluopetuksessa käytettyjä, 1950-luvulta peräisin olevia parsintamalleja, joiden avulla parsimisen kansalaistaitoa on aikanaan välitetty eteenpäin. Niistä siirrytään sulavasti tarkastelemaan nykyistä tiedonvälitystä verkossa, josta esimerkkinä nähdään Youtube-kanava Odd Tinkering. Tällä kanavalla tuntemattomana pysyttelevä suomalainen korjaaja entistää ja huoltaa vanhoja työkaluja ja herättää henkiin vanhentunutta elektroniikkaa kuten pelikonsoleita, näppäimistöjä ja puhelimia.
Rakennusten peruskorjaus edustaa kokoluokaltaan aivan toisen laista osaamista vaativaa urakkaa. Esimerkin antaa Timo Penttilän suunnitteleman Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaus vuodelta 2017. Jotta uudet laatat vastaisivat alkuperäisiä, vuonna 1965 Arabian tehtaalla valmistettuja laattoja, piti Pentikin keramiikkatehtaalle Posiolle rakentaa erillinen pieni julkisivulaattatehdas. Tehtaalla tehtiin lukuisia lasitekokeita, jotta lopputulos vastaisi alkuperäistä.
Näyttelyn tapahtumat kutsuvat huoltamaan ja korjaamaan
FIX-näyttelyn monipuolinen ja kaikille avoin ohjelma sisältää korjausnäytöksiä, keskusteluja, työpajoja ja tapahtumia.
Kuraattorikierros: FIX: Huolla ja korjaa
Perjantaina 26.4. klo 13–14.30.
Näyttelyn kuraattorit Kaisa Karvinen, Sara Martinsen ja Jutta Tynkkynen johdattavat osallistujat laajan näyttelyn yksityiskohtiin ja taustatarinoihin.
Avoimet yleisöopastukset 27.4. alkaen
Tiistaisin Designmuseossa klo 17 ja Arkkitehtuurimuseossa klo 18.
Lauantaisin Arkkitehtuurimuseossa klo 13 ja Designmuseossa klo 14.
Opastuksia järjestetään sekä Arkkitehtuurimuseossa että Designmuseossa, ja niille voi osallistua museon sisäänpääsymaksun hinnalla ilman ennakkovarausta. Opastuksella näyttelyyn tutustutaan yhdessä keskustellen. Lisäksi näyttelyyn järjestetään yleisöopastuksia ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Tarjolla on myös online-opastuksia Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon Facebook-tileillä.
Korjausnäytökset FIX-näyttämöllä: Hirsi
16.5.–17.5.2024 klo 13–15.
18.5.–19.5.2024 klo 13–15 ja klo 16–18.
FIX-näyttämöllä järjestetään sarja korjausnäytöksiä, joissa voit tutustua eri alojen mestarikorjaajien työhön. Sarjan ensimmäinen korjausnäytös keskittyy pärekaton korjaamiseen, ja siinä päästään seuraamaan perinnerakennuksiin erikoistuneen Restart-yrityksen asiantuntijan työskentelyä. Myöhemmin sarjassa nähdään korjausnäytöksiä muun muassa japanilaisesta kintsugi-tekniikasta sekä paikkaamisesta ja parsimisesta.
Siivouskomero
Näyttely sisältä löytyvässä Siivouskomero-tilassa voi tutkia erilaisia siivousvälineitä ja rakentaa valitsemistaan välineistä omatoimisesti asetelmia. Siivouskomerossa järjestetään näyttelyn aikana myös työpajoja ja tapahtumia. Ensimmäinen lapsille ja heidän aikuisilleen suunnattu piipahduspaja pidetään lauantaina 11.5.2024 klo 15–17.
Open House Helsinki 2024
16.–19.5.2024.
Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo osallistuvat Open House Helsinki -festivaaliin avaamalla erilaisia arkkitehtuurikohteita FIX: Huolla ja korjaa -teemalla. Kohteita avaamassa ovat arkkitehti Matti Jänkälä sekä tutkimuspäällikkö Petteri Kummala. FIX: Huolla ja korjaa -teemaiset arkkitehtuurikävelyt jatkuvat festivaaliviikonlopun jälkeen osana Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon FIX-näyttelyn ohjelmistoa.
FIX: Huolla ja korjaa -näyttelyn kumppaneina toimivat Fiskars ja Sinituote.
Lehdistökuvat
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilona HildenViestinnän asiantuntija
Puh:0443582175ilona.hilden@mfa.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Arkkitehtuurimuseo
Kasarmikatu 24
00130 Helsinki
Designmuseo
Korkeavuorenkatu 23
00130 Helsinki
Museot ovat avoinna
Ti 11–20
Ke–su 11–18
Tutut museot yhdessä kohti uutta. Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo kansainvälisesti ainutlaatuisine kokoelmineen muodostavat tulevaisuudessa uuden valtakunnallisen arkkitehtuuri- ja designmuseon. Lähivuosien ajan Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon toiminta jatkuu yhteisellä ohjelmistolla tutuissa osoitteissa Helsingin Kaartinkaupungissa. Lisätietoja uudesta arkkitehtuuri- ja designmuseosta löydät hankkeen verkkosivuilta: admuseo.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Arkkitehtuuri- ja designmuseo
Arkitektur- och designmuseets utställningar 2025 lyfter fram tre oväntade mästare21.11.2024 12:30:42 EET | Pressmeddelande
Under år 2025 lyfter Arkitektur- och designmuseets utställningar fram tre unika mästare inom kreativitetens sfär, som genom sitt arbete inspirerar nya generationer av formgivare. Utställningarna hedrar Maija Lavonen, en pionjär inom finsk textilkonst; Marie-José Van Hee, en belgisk arkitekt och mottagare av Alvar Aalto-medaljen; samt Tove Jansson, skapare av Mumindalen och av fantasifulla rum.
Arkkitehtuuri- ja designmuseon vuoden 2025 näyttelyt nostavat esille kolme yllättävää mestaria21.11.2024 12:30:42 EET | Tiedote
Vuonna 2025 Arkkitehtuuri- ja designmuseon näyttelyt nostavat valokeilaan kolme omaleimaista luovuuden mestaria, jotka inspiroivat esimerkillään uusia suunnittelijasukupolvia: suomalaisen tekstiilitaiteen uudistajan Maija Lavosen, Alvar Aalto -mitalilla palkitun belgialaisen arkkitehdin Marie-José Van Heen sekä Muumilaakson suunnittelijan ja mielikuvituksellisten tilojen luojan Tove Janssonin.
Arkitektur- och designmuseet presenterar en ny sida av Tove Jansson hösten 202524.10.2024 09:46:24 EEST | Pressmeddelande
Tove Jansson är känd som en lysande författare och bildkonstnär, men hon var även en mästare på att skapa utrymmen. Jubileumsåret Mumin 80 kulminerar i en utställning på Arkitektur- och designmuseet som öppnar i oktober 2025 och ger en unik inblick i Toves och Mumins värld. Utställningen utforskar hur Tove Jansson såg på arkitektur och design i sitt eget liv och hur detta återspeglas i berättelserna om Mumindalen.
Arkkitehtuuri- ja designmuseo esittelee uuden puolen Tove Janssonista syksyllä 202524.10.2024 09:46:24 EEST | Tiedote
Tove Jansson tunnetaan loistavana kirjailijana ja kuvataiteilijana, minkä lisäksi hän oli mestarillinen tilojen luoja. Muumi 80 -juhlavuosi huipentuu Arkkitehtuuri- ja designmuseossa lokakuussa 2025 avautuvaan näyttelyyn, joka tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman Toven ja Muumien maailmaan. Näyttelyssä tutustutaan siihen, miten Tove Jansson näki arkkitehtuurin ja muotoilun omassa elämässään, ja miten se ilmenee Muumilaakson tarinoissa.
Uusi Arabia-museo avautuu keväällä 202511.10.2024 13:13:50 EEST | Tiedote
Helsingin Arabiassa sijaitsevan Designmuseo Arabian näyttely uudistuu ja siirtyy katutason uuteen Arabia-museoon. Uusi, keramiikkaan keskittyvä näyttely avautuu remontin jälkeen keväällä 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme