Arkkitehtuurimuseo x Designmuseo

Lappa och laga! Arkitekturmuseet och Designmuseet utmanar nyhetsideal i sin gemensamma utställning som öppnar i april

Dela

På den 26 april öppnar en utställning gemensamt organiserad av Arkitekturmuseet och Designmuseet med namnet FIX: Lappa och laga. Utställningen fokuserar på reparation och underhåll samt undersöker hur tidens gång påverkar arkitektur och formgivning. 

En presskonferens kommer att hållas torsdagen den 25 april kl. 9.00. Kaffe och lätt frukost serveras från kl. 8:45. Registrera dig för evenemanget i förväg på press@designmuseum.fi.

Utställningen FIX: Lappa och laga är uppdelad mellan både Arkitekturmuseet och Designmuseet och pågår från 26 april 2024 till 5 januari 2025. 

FIX: Lappa och laga

Föremål och byggnader förändras ständigt: de åldras, smutsas ner och går sönder. Att underhålla och reparera saker är en aktiv handling som berättar om våra rådande värderingar. Vilka föremål och saker ägnar vi tid och pengar åt att vårda? Vad lämnas utanför omsorgen? 

Utställningen har valt exempel från områdena arkitektur och formgivning samt beställt fyra nya samtidskonstverk. Nutida konstnärer reflekterar i sina verk över vår relation till smuts, makt och de val vi betraktar som vardagliga. Besökarna får en aktiv roll i utställningen. De får reflektera över frågor som rör reparation, städning och underhåll samt delta i evenemang som kretsar kring utställningen. 

För kurateringen av utställningen svarar Arkitekturmuseets och Designmuseets tvärvetenskapliga arbetsgrupp, kurator Kaisa Karvinen, utställningsamanuens Jutta Tynkkynen, utställningsproducent Sara Martinsen, museipedagog Hanna Kapanen och ansvarig för publicarbete Jemina Vainikka Lindholm Utställningen är designad av formgivaren Lauri Johansson

Vacker patina – ful smuts? 

FIX-utställningen presenterar olika sätt att vårda, men utmanar också betraktaren till att fundera över vad som överhuvudtaget är värt att vårda eller reparera. Museibesökaren stöter på många patinerade, smutsiga och av livets gång slitna föremål. Varför ses åldrandet hos vissa föremål som värdefullt, som tidens patina, medan slitage på andra är oönskat? 

FIX lyfter fram exempel på både omsorgsfullt och skadligt underhåll. Ett exempel är Alexander Calders mässingshalsband, där patinan som bildats har en särskild betydelse som framhäver smyckets mönster. I utställningen visas också två av Paavo Tynells Domus-golvlampor sida vid sida, varav den ena naturligtvis har patinerats medan den andra har fallit offer för "felaktig vård". Är ett föremål förstört när dess yta bär ränder orsakade av rengöringsmedlet? Eller betonar en olämplig ytbehandling föremålets form, som har styrt handen som vårdar det? 

Museer upprätthåller, bevarar och stänger ute 

Ett museums huvuduppgift är att bevara och vårda, och därför är museernas relation till föremål speciell. Samlingens föremål har inte användningsvärde som vardagliga föremål, utan de bevaras och vårdas för sin egen skull och för den kunskap de bär på. Genom att vårda och reparera sina samlingar upprätthåller museerna element av kulturhistoria. Museisamlingar består av förvärvade och donerade föremål, varav vissa är noggrant utvalda medan andra hamnar i samlingen av en slump. Ändå lämnas alltid något utanför urvalet när det beslutas om vad som är väsentligt och värt att bevara. 

När museet väljer föremål till sin samling lämnas mycket också utanför. Konstnären Jessica Andrey Bogush tar i sitt verk itu med frågor om utanförskap och uteslutning och skapar en slags alternativ museisamling. Vårdandet av föremålen i samlingen presenteras i sin tur genom Harry Bertoians Diamond-stol, designad för Knoll. Vid sidan av stolen visas bilder och en video från dess konserveringsprocess, som visar att ingen möda har sparats i vårdandet. 

Städa och vårda med glädje – gömt för blickar 

Städning är en central del av arkitekturens och designens värld. De verktyg som används vid städning är i sig själva designprodukter. Städningen påverkar också avsevärt föremålens och utrymmenas användbarhet, hållbarhet och vår uppfattning om deras skönhet. Ofta görs dock städarbetet osynligt och i skymundan. Idealiskt sett sker det utom synhåll, innan gäster kommer eller innan morgonskiftet anländer till kontoret. 

FIX-utställningen ger en bild av hur renlighet och renhet har betraktats under olika tider. Den lyfter också fram hur personer som utför städningen har framställts förr och nu. Exempelvis berättar reklamposters från 1930–1950-talen enhetligt om inte bara vikten av ett rent hem utan också om den städande personens kön och utseende. Vid sidan av affischerna visas Iiu Susirajas fotografier i utställningen, där föremål relaterade till städning och tvätt av kläder förenas med objekt som är främmande för städningen: frysta pizzor, en snara och ballonger. 

Reparation utmanar nyhetsideal 

Ett av utställningens perspektiv berör den kompetens och det kunnande som krävs för att utföra reparationer och hur denna kunskap delas. När det saknas kunskap och skicklighet kan föremål och byggnader lätt förstöras genom felaktig reparation. Kunskapen om reparation överförs från person till person, från professionell till amatör och från en generation till nästa. Det handlar inte bara om att förlänga livslängden för föremålen, utan reparation är ett aktivt deltagande i det kontinuerliga underhållet av vår gemensamma värld. 

I utställningen visas olika nivåer av reparationsprojekt där fokus ligger på kunskap och kompetens. Den inkluderar till exempel lappningsmönster från 1950-talet som användes i skolundervisningen för att förmedla färdigheten att lappa kläder. Från dessa övergår man smidigt till att undersöka dagens informationsöverföring online, där exempelvis Youtube-kanalen Odd Tinkering fungerar som ett exempel. På denna kanal återskapar en anonym finsk reparatör och underhåller gamla verktyg och återupplivar föråldrad elektronik som spelkonsoler, tangentbord och telefoner. 

Renovering av byggnader kräver en helt annan nivå av kompetens och är ett omfattande uppdrag. Ett exempel är renoveringen av Helsingfors stadsteater år 2017, som designades av Timo Penttilä. För att de nya plattorna skulle matcha de ursprungliga, tillverkade på Arabia fabrik år 1965, var det nödvändigt att bygga en separat fasadplattfabrik på keramikfabriken Pentik i Posio. Fabriken utförde många glasyrexperiment för att säkerställa att resultatet skulle motsvara det ursprungliga. 

Utställningsevenemangen uppmanar till vård och reparation 

FIX-utställningens mångsidiga och öppna program inkluderar reparationsdemonstrationer, diskussioner, workshopar och evenemang. 

Kuratorrundtur: FIX: Lappa och laga

Fredagen den 26 april kl 13–14.30

Utställningens kuratorer Kaisa Karvinen, Sara Martinsen och Jutta Tynkkynen guidar deltagarna genom utställningens omfattande detaljer och bakgrundshistorier. 

Öppna guidade turer från och med den 27 april

Tisdagar på Designmuseet kl 17 och på Arkitekturmuseet kl 18.
Lördagar på Arkitekturmuseet kl 13 och på Designmuseet kl 14.

Turerna genomförs både på Arkitekturmuseet och Designmuseet, och det är möjligt att delta utan förhandsbokning genom att betala museets inträdesavgift. Under turen bekantar man sig med utställningen genom gemensam diskussion. Dessutom anordnas guidade turer på svenska, engelska och ryska. Det erbjuds också online-turer på Arkitekturmuseet och Designmuseets Facebook-sidor. 

Reparationsdemonstrationer på FIX-scenen: Trä

16–17 maj 2024 kl 13–15
18–19 maj 2024 kl 13–15 och kl 16–18

FIX-scenen arrangeras en serie reparationsdemonstrationer där du kan bekanta dig med mästare inom olika områden. Den första reparationsdemonstrationen i serien fokuserar på reparation av tak av halm, där man får följa expertarbetet som görs av företaget Restart som specialiserar sig på traditionella byggnader. Senare i serien kommer det att visas reparationsdemonstrationer av bland annat den japanska kintsugi-tekniken samt av lagning och lappning.

Städskåp

I Siivouskomero-rummet (Städskrubbsrummet) inne på utställningen kan man utforska olika städredskap och själv skapa arrangemang med de valda verktygen. Under utställningen kommer det också att anordnas workshopar och evenemang i städskrubben. Den första snabbverkstaden för barn och medföljande vuxna äger rum på lördagen den 11 maj 2024 kl 15–17. 

Open House Helsinki

16–19 maj 2024
Arkitekturmuseet och Designmuseet deltar i Open House Helsinki-festivalen genom att öppna olika arkitekturdestinationer med temat FIX: Lappa och laga. Arkitekt Matti Jänkälä samt forskningschef Petteri Kummala kommer att vara närvarande för att öppna destinationerna. Arkitekturvandringarna med temat FIX: Lappa och laga fortsätter efter festivalhelgen som en del av programmet för Arkitekturmuseet och Designmuseets FIX-utställning. 

Partners till FIX: Lappa och Laga är Fiskars och Sinituote.

Pressbilderna:

https://www.sttinfo.fi/uutishuone/69820559/ad-museo-oy/m

Kontakter

Bekanta museer tillsammans mot något nytt. Arkitekturmuseet och Designmuseet med sina internationellt unika samlingar bildar i framtiden ett nytt nationellt arkitektur- och designmuseum. I början av april 2024 sammanslogs museernas bakgrundsstiftelser i Stiftelsen Finlands arkitektur- och designmuseum, som grundats för det nya museet. Museibolaget som grundats av stiftelsen kommer fortsättningsvis att driva Arkitekturmuseets och Designmuseets verksamhet. För det nya museet planeras en nybyggnad vid Magasinstranden i Södra hamnen i Helsingfors. Under de närmaste åren fortsätter Arkitekturmuseets och Designmuseets verksamhet med ett gemensamt program på de bekanta adresserna i Helsingfors. Tilläggsinformation om det nya arkitektur- och designmuseet hittar du på projektets nätsidor: admuseo.fi

Andra språk

Följ Arkkitehtuurimuseo x Designmuseo

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arkkitehtuurimuseo x Designmuseo

D-Ark Lab: där stenar talar och märkliga föremål möter ”toppar" bland designklassikerna – publiken intar en aktiv roll i museets samling15.5.2024 11:31:59 EEST | Tiedote

I Designmuseets galleri öppnar den 24 maj ett nytt gemenskapligt laboratorium för museiarbete, som inbjuder besökarna till en aktiv interaktion med museiföremålen. D-Ark Lab fungerar som en levande testplattform för experiment och nya former av deltagande kring museisamlingen, vilket banar vägen för det nya museet och fräscha sätt att uppleva det. Den öppna offentliga öppningen av D-Ark Lab firas lördagen den 25 maj med ett varierat program som pågår hela dagen kl. 11–18. Inträdet är gratis. Se programmet (på finska)

D-Ark Labrassa kivet puhuvat ja oudot esineet kohtaavat ”täyden kympin” designklassikot – yleisölle aktiivinen rooli museokokoelman äärellä15.5.2024 11:31:59 EEST | Tiedote

Designmuseon galleriassa avautuu 24. toukokuuta uusi yhteisöllinen museotyön laboratorio, jossa kävijä kutsutaan aktiiviseen vuorovaikutukseen museoesineiden kanssa. D-Ark Labra on elävä testialusta kokeiluille ja uudenlaiselle osallisuudelle museokokoelman äärellä matkalla kohti uutta museota ja uusia kokemisen tapoja. D-Ark Labran avoimia yleisöavajaisia juhlistetaan lauantaina 25.5. monipuolisella ohjelmalla koko päivän ajan klo 11–18. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Katso ohjelma tästä

D-Ark Lab: Where Stones Speak and Odd Objects Encounter "Top-Notch" Design Classics – The Audience Takes an Active Role in the Museum Collection15.5.2024 11:31:59 EEST | Press release

In the gallery of the Design Museum, a new communal museum work laboratory opens on 24.5.2024, inviting visitors to engage actively with the museum objects. D-Ark Lab serves as a living testing ground for experiments and novel forms of participation around the museum collection, paving the way for a new museum and fresh ways of experiencing it. The public opening of D-Ark Lab will be celebrated on Saturday, 25.5.2024, with a diverse programme running all day, from 11:00 to 18:00. Admission is free. See the programme.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye