Software Finland ry

”Yhä Suomen kasvuraketti” – Ohjelmistoala korjaa kannattavuuttaan

Jaa

Ohjelmistoalalta kuuluu kaksijakoisia uutisia, kertoo alan uunituore Sykemittari-tutkimus. ”Yritykset panostavat nyt kehnon taloustilanteen heikentämään kannattavuuteen, minkä seurauksena rekrytointi on hidastunut. Samaan aikaan olemme Suomen nopeimmin kasvava ala – lähes kolme neljästä yrityksestä odottaa kasvua”, avaa alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Henkilöstömäärän kasvua odottaa ohjelmistoalalla talouden heikosta yleistilanteesta huolimatta lähes puolet yrityksistä.

Kasvun saldoluvut ohjelmistoalalla verrattuna yleiseen Pk-yritysbarometriin. Saldoluvut saadaan, kun kasvua odottavista yrityksistä vähennetään pienentymistä odottavat yritykset. Grafiikka: Software Finland ry
Kasvun saldoluvut ohjelmistoalalla verrattuna yleiseen Pk-yritysbarometriin. Saldoluvut saadaan, kun kasvua odottavista yrityksistä vähennetään pienentymistä odottavat yritykset. Grafiikka: Software Finland ry

Lehdistötiedote 8.4.2024 

Ohjelmistoalalla on totuttu kasvulukuihin, joita muilla aloilla pidettäisiin lottovoittona. Alan uunituore Sykemittari kertoo, että tässä suhteessa tilanne ei ole muuttunut – ohjelmistoyritysten ylivoimainen enemmistö ennakoi yhä kasvua.

”Yli 73 prosenttia ohjelmistoyrityksistä arvioi kasvavansa. Kun tästä vähennetään liikevaihdon pienenemistä odottavat yritykset, saadaan kasvun saldoluvuksi 64 prosenttia. Tuoreessa pk-yritysten Pk-yritysbarometrissä 1/2024 sama luku oli kaikkien yritysten osalta 4 prosenttia – siis 60 prosenttiyksikköä vähemmän. Henkilöstömäärässä kasvun saldolukumme on 36,6 %, kun taas pk-yrityksillä yleensä luku on -3 prosenttia eli pakkasen puolella, lähes 40 prosenttiyksikköä alhaisempi siis”, vertaa alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Roihan mukaan päivän sana on nyt kannattavuus, joka selittää jarrutusta rekrytoinneissa.

”Vielä viime syksynä kannattavuuden parantumista odotti 80 % ohjelmistoyrityksistä, nyt sitä odottaa vajaat 63 %. Pudotus on siis merkittävä. Yritykset panostavat nyt kehnon taloustilanteen heikentämään kannattavuuteen, minkä seurauksena rekrytointi on hidastunut. Samaan aikaan olemme Suomen nopeimmin kasvava ala – lähes kolme neljästä yrityksestä odottaa kasvua. Olemme yhä Suomen kasvuraketti, nyt korjataan kannattavuutta”, suhteuttaa Roiha.

Roihan mukaan tässäkin kannattaa verrata suomalaisten yritysten kokonaiskuvaan, jota Pk-yritysbarometri (12.2.2024 Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö) hyvin ilmentää.

”Saldolukumme kannattavuuden osalta on 48,5 %, eli parempaa kannattavuutta odottavat miinus huonompaa kannattavuutta odottavat. Kaikkien yritysten osalta pk-barometri kertoo saldoluvuksi reippaasti pakkaselle menevän -11 %, eli tässäkin ohjelmistoalan ero yritysten kokonaiskuvaan on musertavat miltei 60 prosenttiyksikköä. Ei siis ole mitään epäilystä siitä, että ohjelmistoalalla näyttää huonolta vain alan aiempiin huimiin lukuihin verrattuna. Todellisuudessa ohjelmistoala kasvaa ja menestyy ja tuottaa valtavaa lisäarvoa koko maan taloudelle”, alleviivaa Roiha.

Julkisiin hankintoihin toivotaan SaaS-ehtoja

Sykemittarin mukaan lähes 60 % (59,2) prosenttia alan yrityksistä osallistui julkisiin hankintoihin viime vuonna. Software Finland on pitkään ajanut julkisten IT-hankintojen (JIT) uudistamista ja on mukana valtiovarainministeriön asettamassa JIT-uudistusta suunnittelevassa työryhmässä. Kun yrityksiltä kysyttiin Sykemittarissa syitä siihen, miksi julkisiin hankintoihin ei (40,8 %) lähdetä, nousi esiin kiinnostava seikka SaaS- (Software as a Service) yritysten osalta.

”Julkisten IT-hankintojen ehdoissa ei tällä hetkellä ole mukana nimenomaan SaaS-hankintoja koskevia ehtoja. Sykemittarimme vapaissa vastauksissa nousi esiin toive, että tähän saataisiin muutos. Olemme erittäin kiitollisia valtiovarainministeriölle, että olemme päässeet mukaan JIT-hankintoja pohtimaan. Tällaisia käytännön muutostoiveita on hyödyllistä saada työryhmälle tiedoksi”, toteaa Roiha.

Lisätietoja:

Rasmus Roiha, Software Finland ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@softwarefinland.fi

Avainsanat

Software Finland ry on vuonna 1993 perustettu ainutlaatuinen yritysjohdon yhteisö ja ohjelmistoalan vaikuttaja. Toimintamme tärkein tavoite on jäsenyritystemme ja koko ohjelmistoalan kukoistus. Suomessa nimittäin tehdään huippulaadukasta ja kansainvälisesti kilpailukykyistä softaa, ja me uskomme, että sen avulla ratkaistaan maailman isotkin ongelmat. Mukana alaa koskevaan päätöksentekoon vaikuttamassa, tutkimusta ja koulutusta tukemassa sekä liiketoimintaansa kehittämässä on yli 600 softayritystä Suomesta. Software Finland ry tunnettiin vuoden 2023 alkuun asti nimellä Ohjelmisto- ja e-business ry ja vuoteen 2018 nimellä Ohjelmistoyrittäjät ry.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Software Finland ry

Tuottavuusloikkaan Suomelle muhii nyt resepti ohjelmistoalan kattojärjestössä – ”ATK on pian totta”, nauraa alan kestovaikuttaja20.12.2024 08:45:00 EET | Tiedote

Ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry (SF) on saanut uuden hallituksen, josta löytyy myös yllätys. ”Granlund Oy on tunnettu yhtenä kiinteistö- ja rakennusalan edelläkävijänä, mutta karsinat ovat turhia digimaailmassa. Granlund on osaaja myös softassa”, perustelee SF:n hallituksen puheenjohtaja Taija Engman, miksi Granlundin Kimmo Mattila nousi hallitukseen. ”Avain Suomen nousuun tuottavuuskuopasta on ymmärrys, että kaikkien yritysten on saatava softan hyödyt täysimittaisesti käyttöön”, visioi Mattila itse.

”Lupaavaa koko Suomelle!”: Ohjelmistoala satsaa taas kasvuun, rekrytointi kiihtyy ja kannattavuus kohentuu – ”Kasvajan markkina!”2.12.2024 10:15:59 EET | Tiedote

Ohjelmistoyritykset ovat alkaneet yhä enemmän panostaa taas kasvuun, kertoo alan uunituore Sykemittari. ”Vuosi sitten kasvuun satsasi ohjelmistoyrityksistä vain 40 prosenttia, mutta nyt jo 60 %. Tämä muutos on kansallisestikin merkittävä uutinen”, analysoi alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Yksi alan vahva kasvaja näkee tilaisuuden. ”Nyt on kasvajan markkina! Suhdanne on loikkaamassa, mutta osaajia on vielä hyvin tarjolla”, toteaa NAPA Oy:n varatoimitusjohtaja Esa Henttinen.

”RELEX on todiste suomalaisten kyvystä maailmanvalloituksiin” – Vuoden Ohjelmistoyrittäjä -palkinto yksisarvisen perustajatiimille31.10.2024 18:00:37 EET | Tiedote

Vuoden Ohjelmistoyrittäjästä 2024 täytyy puhua monikossa: Palkinnon saa yksisarviseksi moninkertaisesti kasvaneen RELEX Solutionsin kolmehenkinen perustajatiimi. ”RELEX on riemastuttava menestystarina: Suomalainen startup nousee itse kehittämillään teknologiaratkaisuilla koko maailman ykköseksi toimitusketjujen optimoinnissa”, kuvailee Software Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja Taija Engman. Johanna Småros, Michael Falck ja Mikko Kärkkäinen perustivat RELEXin vuonna 2005 ja johtavat sitä edelleen.

”Olemme ihmisen ja asiakkaan asialla” – Vuoden Digipalvelu -palkinnon saavat Verohallinnon digitaaliset kansalaispalvelut31.10.2024 17:31:47 EET | Tiedote

Vuoden Digipalvelu -palkinnon on myönnetty Verohallinnon digitaalisille kansalaispalveluille. ”Voittoon oikeuttivat etenkin veropalvelujen yhteiskunnallinen merkitys ja miten ne ovat parantaneet kansalaisten elämänlaatua”, tiivistää tuomariston puheenjohtaja Perttu Tolvanen palkinnon perusteet. ”Olemme lähteneet siitä, että digitalisaation on oltava ihmislähtöistä. On upeaa, että siitä nyt näin hienosti palkittiin”, kiittää palkinnon vastaanottanut OmaVeron tuoteomistaja Joonas Jarva Verohallinnosta.

”Tämä mahdollisuus todella kannattaa hyödyntää!” Mimmit koodaa -ohjelma tarjoaa entistä vaativampaa AWS-koodausoppia ja arvokkaan AWS-sertifikaatin maksutta25.10.2024 09:05:44 EEST | Tiedote

Mimmit koodaa -ohjelma tarjoaa maksutta yhä vaativamman puolivuotisen koulutuksen ja AWS Certified Data Engineer -sertifikaatin. ”Aiemmat AWS-koulutusohjelmamme on otettu mimmien yhteisössä todella hyvin vastaan, ja siksi lähdimme sitä yhä kunnianhimoisemmin jatkamaan”, kertoo Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi. ”Tämä koulutusohjelma on mainio konkreettinen osoitus Mimmit koodaa -ohjelman hyödyllisyydestä – sadat alanvaihtajanaiset saavat suoraan haluttua osaamista”, painottaa ohjelmaa johtavan Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye