Tulli havaitsi ongelmia lastenvaatteiden kiristysnyöreissä – vuodevaatteet pääosin turvallisia
Tulli hylkäsi 8 prosenttia valvomistaan tekstiileistä vuonna 2023. Eniten ongelmia oli lasten vaatteiden liian pitkissä kiristysnyöreissä. Tullin tuoteturvallisuusvalvonta kohdennetaan kuluttajatuotteisiin.
Tulli valvoi ja tutki vuonna 2023 yhteensä 210 Suomeen maahantuotua lastenvaatetta sekä petivaatetta. Tekstiilien valvonta kuuluu Tullin valvontasuunnitelmaan, jonka mukaisesti valitaan tuotteet pistokoeluontoisesti ja riskiarvion perusteella maahantuoduista eristä. Tutkituista näytteistä vaatimustenvastaisiksi todettiin lasten vaatteita ja petivaatteita. Tyypillisin hylkäyksen syy lastenvaatteissa oli vaaralliset kiristysnyörit.
– Lasten ja nuorten vaatteissa pään ja kaulan alueella olevat nyörit ovat vaarallisia, mutta niitä löytyy valvonnassamme varsin harvoin, yleensä muutamia tuotteita vuodessa. Suomessa maahantuojat ovat yleensä valveutuneita ja tuntevat yleisimmät riskit, kertoo tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.
Kiristysnyörit tai pienet osat voivat aiheuttaa vaaraa – vuodevaatteet pääosin turvallisia
Lastenvaatteiden nauhoille ja kiristysnyöreille on EU-standardissa lueteltu turvallisuusvaatimukset. Vaatimusten tarkoituksena on minimoida riskiä, että nauhat tai nyörit tarttuisivat vahingossa johonkin ja aiheuttaisivat muuan muassa kuristumisvaaran.
– Pienten lasten huppujen nauhojen tarttumisesta esimerkiksi leikkikenttävälineisiin voi pahimmillaan seurata lapsen kuristuminen. Isompien lasten vaatteiden vyötärön ja alahelmojen nauhojen tarttuminen esimerkiksi polkupyörään voi aiheuttaa vakavia vammoja. Vuoden aikana olemme tutkineet useita lasten housuja, joissa vyötärön kiristysnyörien päät ovat olleet liian pitkiä tai liian paksuja. Joskus vaatteen nyörit on suunniteltu näyttäviksi yksityiskohdiksi ilman että on kiinnitetty huomiota niiden turvallisuuteen, kertoo tullikemisti Siru Viljakainen.
Suurin osa Tullin tutkimista vuodevaatteista todettiin vaatimustenmukaisiksi. Muutamia tuotteita hylättiin liian suurien formaldehydipitoisuuksien vuoksi.
– Isoja ongelmia ei tutkimistamme petivaatteista löytynyt. Muutamassa tuotteessa todettiin olevan kuitenkin runsaasti formaldehydiä. Formaldehydi on erittäin myrkyllinen aine. Vaatteesta sitä vapautuu hengitysilmaan ja siitä voi saada hengitysoireita jo pienissä pitoisuuksissa. Lisäksi se voi aiheuttaa ärsytystä silmille ja iholle. Formaldehydin pitoisuutta tekstiileissä säädelläänkin sen vuoksi EU:n kemikaaliasetuksella. Kemikaalijäämien vuoksi erityisesti lasten tekstiilit ja pidempään ihokosketukseen tulevat tekstiilit, kuten vaatteet ja lakanat, kannattaa aina pestä ennen käyttöä, Siru Viljakainen sanoo.
Vastuu tuoteturvallisuudesta aina valmistajalla, maahantuojalla ja myyjällä
Tuotteiden turvallisuus on aina toimijan vastuulla. Tulli valvoo sekä EU:sta että sen ulkopuolelta kaupallisesti tuotavien tuotteiden turvallisuutta maahantuonnin yhteydessä. Tulli valitsee tutkittavat näytteet pohjautuen vuosisuunnitelmaan ja riskinarviointiin. Näytteitä otetaan sekä maahan tuotavista eristä että toimijoiden varastoilta. Suomessa jo myynnissä olevia tuotteita valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Suomalaisten kuluttajien tekemät verkkokauppatilaukset eivät kuulu viranomaisten valvonnan piiriin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling puh. +358 40 332 3325
tullikemisti Siru Viljakainen, yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta: puh. +358 295 527 150 tai viestinta@tulli.fi
Tietoja julkaisijasta
Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Lisäksi Tullin tehtäviin kuuluvat hiilirajamekanismiin liittyvät viranomaistehtävät. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tulli
Pohjoismaiden tullien pääjohtajat vierailivat Ukrainassa – tulliyhteistyötä vahvistetaan1.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Pohjoismaiden tullien pääjohtajat vierailivat viime viikolla Ukrainassa tukeakseen maan viranomaisten toimintaa sodan aikana. Maan EU-assosiaatioprosessin tukeminen sekä korruption ja salakuljetuksen ehkäisemiseen liittyvä yhteistyö ovat tärkeitä Ukrainan tullin toiminnan kehittämisessä. Tuki Ukrainalle näkyy myös tullien päivittäisessä työssä EU-pakotteiden valvontana.
Tulli keräsi yli 260 miljoonaa euroa veroja vuonna 202431.3.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Tulli keräsi veroja vuonna 2024 yhteensä noin 263 174 miljoonaa euroa, joista 137 944 miljoonaa euroa kannettiin EU:lle osana Euroopan unionin tulliliittoa. Suomen valtiolle Tulli keräsi veroja suoraan tuloutettavana 125 184 miljoonaa euroa. Tullimaksujen määrä laski noin 15 % edeltävään vuoteen 2023 verrattuna.
Tulli paljasti rikollisorganisaation marihuanan maahantuonnin ja levitystoiminnan Uudellamaalla21.3.2025 08:21:00 EET | Tiedote
Tulli on tutkinut marihuanan maahantuonti- ja levitysorganisaatiota vuoden 2024 keväästä lähtien. Rikollisryhmän toiminta on ollut suunnitelmallista, järjestelmällistä, peiteltyä ja sen toimintaan on osallistunut useita henkilöitä.
Uusi tullausjärjestelmä UTU yhdistää EU-lakipykälät ja tulevaisuudenkin tarpeisiin vastaavat ICT-ratkaisut19.3.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Uusi tullausjärjestelmä eli UTU on Tullin vuonna 2015 käynnistynyt, kymmenien miljoonien eurojen arvoinen tulliselvityksen kokonaisuudistushanke. Tullin historian suurimman ICT-hankkeen tavoitteena on ollut ottaa käyttöön uusi, EU-vaatimusten mukainen tulliselvitysjärjestelmä. Vuonna 2026 valmistuvaa työtä ovat haastaneet niin velvoittava lainsäädäntö kuin muuttuvat verkkokaupan trenditkin. Haasteista huolimatta Suomi kuuluu EU:n laajuisen uudistustyön kärkimaihin.
Tullin uusi kuvantamislaite paljastaa kehonsisäiset huumeet – viisi kätköä jo löytynyt18.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Tulli on ottanut käyttöön ensimmäisen henkilönkuvantamislaitteensa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Laitetta käytetään kansainvälisen matkustajaliikenteen valvonnassa, kun matkustajan epäillään salakuljettavan kehonsisäisesti esimerkiksi huumeita. Alkuvuoden aikana kuvantamislaitteen avulla on paljastunut viisi tapausta, joissa matkustaja on yrittänyt tuoda maahan kehonsa sisällä huumausaineita. Uusi valvontalaite tehostaa Tullin matkustajatarkastuksia ja säästää sekä Tullin että matkustajan aikaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme