Schildts & Söderströms

Kriget i Ukraina: hur klarade sig den finska reservofficeren Ralf Sirén vid fronten och hur förändrade kriget honom?

Dela

I Soldat nr 13 återberättar journalisten Marcus Lindqvist Ralf Siréns upplevelser från kriget i Ukraina. Kriget beskrivs på nära håll och känslan av kaos är oundviklig. Krigets grymhet påverkade Sirén och han lider fortfarande av posttraumatiska symtom. Ingen återvänder oförändrad från kriget.

Den första mars 2022, fem dagar efter att Ryssland inlett sin invasion, anmäler sig den finska reservofficeren Ralf Sirén som frivillig i Ukrainas internationella legion. Legionen hade grundats några timmar tidigare, och Ralf var den trettonde soldaten som skrev under sitt soldatkontrakt.

I boken Soldat nr 13. Ralf Sirén och kriget i Ukraina berättar journalisten Marcus Lindqvist om Siréns erfarenheter i Ukraina. Efter en kort utbildningsperiod hade Sirén redan ansvaret för att leda en grupp frivilliga vid frontlinjen i Charkiv. I krig är stressen, rädslan och närheten till döden ständigt närvarande. Vi får läsa om Siréns konflikt med bataljonschefen, om kamratskapet vid frontlinjen, samt om kompaniets häftiga strider under den ukrainska motoffensiven. Kriget fortsätter att påverka Sirén också efter hemkomsten, bland annat via rapporterna från kamrater som stannat kvar för att kämpa i Ukraina. Många vänner stupar senare i striderna.

I boken ingår även Ralf Siréns fotografier från kriget. Bilder för mediebruk fås på begäran.

Marcus Lindqvist: Soldat nr 13. Ralf Sirén och kriget i Ukraina. Utkommer som tryckt bok och ljudbok den 18 april 2024. Ljudboken läses av Marco Lindholm.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Ralf Siren, foto Aleksandra Lemke
Ralf Siren, foto Aleksandra Lemke
Aleksandra Lemke / S&S
Ladda ned bild
Marcus Lindqvist, foto Aleksandra Lemke
Marcus Lindqvist, foto Aleksandra Lemke
Aleksandra Lemke / S&S
Ladda ned bild
Ralf Siren och Marcus Lindqvist, foto Aleksandra Lemke
Ralf Siren och Marcus Lindqvist, foto Aleksandra Lemke
Aleksandra Lemke / S&S
Ladda ned bild
Ralf Siren och Marcus Lindqvist, foto Aleksandra Lemke
Ralf Siren och Marcus Lindqvist, foto Aleksandra Lemke
Aleksandra Lemke / S&S Aleksandra Lemke / S&S
Ladda ned bild

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

Marcus Rosenlund skriver om underjorden i ny bok18.9.2024 16:08:41 EEST | Pressmeddelande

Det handlar rätt mycket om att "gräva där du står". Mycket av det jag skriver om är saker som vi alla har sett och vidrört otaliga gånger, eller kanske gått på, utan att tänka närmare på vad det är vi ser och vidrör. Och hur enorma tidsperspektiv vi talar om. Strandklipporna ute på holmen med sina böljande ådror av olika mineraler är en gammal flod av magma som stelnade för miljarder år sedan, och som vind, vatten och is har gnagt på längre än någon kan föreställa sig det. Tiden är lite av en röd tråd i den Underjordiska boken. Stenen är jordens minnen, vi kan alla ta del av viskningarna från urtiden bara vi saktar ned en stund och sätter oss ned och tänker på vad det är vi ser. Marcus Rosenlund

medusa är ett möte mellan poesi och naturvetenskap6.9.2024 11:08:23 EEST | Pressmeddelande

Genom maneten, vars livsform är närmast obegriplig, utforskar Moliis-Mellberg vad som händer när det vetenskapliga språket bryts ner och blandas med poesi. "Det naturvetenskapliga språket strävar efter exakthet, medan poesin rör sig i det abstrakta. Ändå föds båda språken ur samma längtan efter förståelse," säger Moliis-Mellberg. Hon beskriver sitt arbete som en process där dessa skilda världar flätas samman, luckras upp och skapar något helt nytt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye