Epäillyt koirankasvattajien sääntörikkomukset kannattaa aina ilmoittaa Kennelliittoon
Jos pennunostaja epäilee, että Suomen Kennelliittoon rekisteröidyn koiranpennun taustassa tai pennun kasvattajan toiminnassa on epäselvyyksiä, kannattaa hänen aina tehdä kirjallinen ilmoitus Kennelliittoon.
Suomen Kennelliittoon rekisteröidään vuosittain yli 43 000 koiranpentua. Lähtökohtaisesti suomalaiset koirankasvattajat toimivat vastuullisesti koiran hyvinvointia kunnioittaen, Kennelliiton sääntöjä ja ohjeita sekä hyvää kauppatapaa noudattaen. Jos kuitenkin tulee eteen tilanne, jossa on syytä epäillä kasvattajan rikkoneen Kennelliiton sääntöjä, kannattaa pennunostajan tehdä tästä kirjallinen ilmoitus Kennelliittoon.
- Eläinten hyvinvointi on meille tärkeää, emmekä missään nimessä hyväksy sitä, että kasvattaja ei sitoudu noudattamaan kasvattajatoimintaa ohjaavia sääntöjämme ja ohjeitamme. Käsittelemme kaikki meille tehdyt ilmoitukset epäillyistä sääntörikkomuksista, toteaa Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Molli Nyman.
Hän muistuttaa, että ilmoitus Kennelliittoon on aina tehtävä kirjallisesti ja ilmoittajan nimellä. Asioita ei voida ottaa käsittelyyn pelkkien huhupuheiden tai julkisuudessa olleiden uutisten pohjalta.
Kaikki ilmoitukset käsitellään saman prosessin mukaisesti
Ilmoitukseen kannattaa kirjata mahdollisimman selkeästi, mitä on tapahtunut, missä ja milloin. Ilmoitukseen voi myös liittää mukaan selventäviä asiakirjoja. Allekirjoitettu ilmoitus lähetetään Kennelliiton hallituksen alaiselle kasvattajatoimikunnalle. Tarkempaa tietoa siitä, miten ilmoitus sääntörikkomuksista tehdään Kennelliitolle, löytyy täältä.
Nyman muistuttaa, että ilmoituksen käsittelyprosessi voi viedä aikaa, eikä Kennelliitto voi antaa yksittäisiä henkilöitä koskevista asioista mitään tietoa ulkopuolisille. Sitä, onko jotain henkilöä koskeva prosessi käynnissä, ei voida myöntää eikä vahvistaa.
Kun toimikunta saa ilmoituksen käsiteltäväkseen, se pyytää ilmoituksen kohteelta kirjallisen vastineen, jonka toimittamiselle annetaan määräaika. Tämän jälkeen toimikunta käsittelee asian ilmoituksen, vastineen ja muiden mahdollisten asiakirjojen perusteella ja esittää edelleen Kennelliiton hallitukselle, miten asiassa tulisi menetellä. Kennelliiton hallitus voi antaa asiassa Kennelliiton sääntöjen mukaisen seuraamuksen tai ilmoittaa asian Kennelliiton eettisen lautakunnan käsiteltäväksi.
Kasvattaja voi saada Kennelliiton sääntöjen rikkomisesta seuraamuksena huomautuksen tai, jos rikkomukset ovat toistuvia, varoituksen. Lisäseuraamuksina voidaan antaa osallistumiskielto näyttelyihin, kokeisiin ja kilpailuihin, toimintakielto Kennelliiton luottamustehtävässä tai rekisteröintikielto. Jos varoituksen antamiseen liittyviin rikkomuksiin ei sisälly lieventäviä seikkoja, voidaan hänet erottaa Kennelliiton jäsenyydestä joko määräaikaisesti tai pysyvästi, jos hän on liiton jäsen.
Kennelliitto ei ole viranomainen
Jos kasvattaja ei ole laatinut kirjallista kauppa- tai sijoitussopimusta, voi Kennelliiton hallitus antaa hänelle mahdollisuuden korjata toimintaansa antamalla hänelle muistutuksen. Jos hän ei muuta toimintatapojaan, ja Kennelliitto saa käsiteltäväkseen uusia ilmoituksia liiton sääntörikkomuksista, kovenevat seuraamukset ja hallitus voi ilmoittaa asian eettiseen lautakuntaan.
Kennelliitto ei ole juridisesti koiran kauppaan tai sijoittamiseen liittyvien sopimusriitojen osapuoli. Kahdenväliset sopimusriidat käsitellään tuomioistuimissa, eli Kennelliitto ei voi ottaa niihin kantaa.
Nyman painottaa, että Kennelliitto ei myöskään ole viranomainen. Liitto voi seuraamuksista päättäessään arvioida ainoastaan jäsentensä toimintaa suhteessa sääntöihinsä. Kennelliitto ei voi kieltää ketään kasvattamasta koiria, joita ei rekisteröidä Kennelliittoon, eikä liitto voi antaa kenellekään eläintenpitokieltoa.
- Vaikka me antaisimme epäeettisesti toimivalle henkilölle kaikki sääntöjemme mahdollistamat seuraukset, voi hän silti jatkaa tämänkin jälkeen toimintaansa Kennelliiton ulkopuolella. Tämän vuoksi eläinten hyvinvointia koskevista epäilyistä tai rikosepäilyistä on aina tehtävä ilmoitus viranomaiselle, hän neuvoo.
Eläinten hyvinvointia valvovia viranomaisia ovat kunnaneläinlääkäri (valvontaeläinlääkäri), Ruokavirasto ja aluehallintovirasto, poliisi ja tulli. Viranomaiset eivät tiedota Kennelliitolle meneillään olevista tutkinnoistaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Molli NymanSuomen Kennelliiton hallituksen jäsen ja kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja
Puh:044 712 3534molli.nyman@kennelliitto.fiKuvat
Suomen Kennelliitto -Hyvää elämää koiran kanssa
Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on noin 138 000 jäsentä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry
Kohtuuhintaisten eläinlääkäripalveluiden saatavuuden turvaaminen on eläinten hyvinvointikysymys12.11.2024 08:47:40 EET | Tiedote
Kilpailu- ja kuluttajavirasto julkaisi 5. marraskuuta selvityksen siitä, miten eläinlääkärialan ketjuuntuminen on vaikuttanut palveluiden hintoihin. Kennelliitto ja Agria Eläinvakuutus ovat huolissaan siitä, miten koiranomistajille saadaan turvattua kohtuuhintaiset eläinlääkäripalvelut.
Kennelliitto palkitsee jälleen Sankarikoiria – tänä vuonna arvon saa 17 koiraa29.10.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Julkaisuvapaa tiistaina 29.10.2024 klo 10:00. Kennelliitto myöntää tänä vuonna Sankarikoiran arvon 17 koiralle. Lisäksi 17 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä. Sankarikoiran arvo voidaan myöntää koiralle, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.
Lähes satatuhatta koiraa lähtee metsälle tänäkin syksynä20.8.2024 09:48:00 EEST | Tiedote
Metsästyskauden alkaessa metsälle lähtee tänä syksynä lähes satatuhatta suomalaista koiraa. Metsästyskoirien kanssa harrastetaan monipuolisesti. Metsästyskoira on yhä useammin kotikoira, omistajalleen rakas perheenjäsen.
Koirien kiinnipitoaika päättyy tiistaina 20.8. - muista nämä asiat16.8.2024 14:57:47 EEST | Tiedote
Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika päättyy koko maassa tiistaina 20. elokuuta. Kiinnipitoaika kestää vuosittain maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti. Tällöin koirat on pidettävä kytkettyinä.
Kennelliiton näyttelyjärjestelmän tietoja ei ole vuodettu verkkoon6.8.2024 15:44:08 EEST | Tiedote
Suomen Kennelliiton tietoon on tullut, että verkossa on julkaistu koiranäyttelytietokantaan liittyvää tietoa, joka näyttää päällepäin Kennelliitosta peräisin olevalta aineistolta. Tehdyn selvityksen perusteella aineisto ei ole peräisin Kennelliiton tietokannoista, vaan muusta lähteestä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme