Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan toimijoilla ennätyskiinnostus alueen maaseudun kehittämiseen – yritysten kasvua, maa- ja metsätalousyrittäjien osaamista sekä nopeita verkkoyhteyksiä edistetään 3,7 miljoonalla eurolla (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)
EU:n maaseuturahoituksen rahoituskausi 2023–27 lähtee maaseudun kehittämisen osalta käyntiin toden teolla, sillä kauden ensimmäisille kehittämishankkeille on myönnetty rahoitusta. Vuoden 2024 aikana aloittavat hankkeet parantavat alueen yrittäjien ja maataloustuottajien osaamista, edistävät yritysten kasvua ja kansainvälistymistä sekä tuovat nopeita verkkoyhteyksiä maaseudun asukkaiden ja elinkeinoelämän käyttöön.
Maaseudun hanketukien haut viime vuonna käynnistyneelle EU-rahoituskaudelle alkoivat syksyn 2023 aikana. Haettavana on ollut rahoitusta muun muassa koulutus- ja tiedonvälityshankkeisiin, laajakaistahankkeisiin sekä elinkeinoja kehittäviin yhteistyöhankkeisiin. Vuoden 2024 tammikuuhun mennessä Pohjanmaan ELY-keskus vastaanotti ennätykselliset 47 kappaletta hankehakemuksia. Hankkeita haettiin yhteensä 7,8 miljoonalla eurolla. Rahoitettavaksi on tähän mennessä valittu yhteensä 29 kehittämishanketta, jotka käynnistyvät vuoden 2024 aikana. Hankkeisiin ollaan myöntämässä rahoitusta noin 3,7 miljoonaa euroa.
- Hankkeita valitessamme peilaamme niiden tavoitteita Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueellisiin painopisteisiin, joita ovat kannattava maatalous, luonnonvarojen kestävä hyödyntäminen, maaseudun elinkeinojen monipuolistaminen ja kilpailukyvyn vahvistaminen sekä maaseudun asukkaiden hyvinvoinnin lisääminen, kertoo kehittämisasiantuntija Petri Svanbäck Pohjanmaan ELY-keskuksesta.
Hankkeilla lisää osaamista, digitalisaatiota ja kansainvälisyyttä maaseudulle
Vuonna 2024 aloittavista hankkeista moni tähtää yritysten kasvuun yrittäjien tietotaitoa lisäämällä, kukin eri kohderyhmin ja painopistein. Muun muassa Uskalla kasvaa kestävästi -hankkeessa tuetaan ja rohkaistaan mikroyrityksiä kasvamaan kestävästi ja hyödyntämään kestävyyttä kilpailuvalttina. Joukossa on myös erityisesti maa- ja metsätaloustuottajien liiketoimintaosaamiseen pureutuvia hankkeita, kuten ruotsinkielisen maataloustuottajajärjestön toteuttama Producentkraft. Metsätilojen omistajanvaihdoksia edistetään Tietotaitoinen aktiivinen metsänomistaja TAIKA-hankkeen avulla.
Maaseuturahoituksella rakennetaan myös kyläverkkoja alueille, joille huippunopeita tietoliikenneyhteyksiä ei markkinaehtoisesti rakennu. Nyt rahoitettavien hankkeiden joukossa tällaisia on neljä, esimerkiksi Köyhäjoen valokuituverkko rakentuu Kaustiselle. Nopeat tietoliikenneyhteydet parantavat alueen työskentely- ja opiskelumahdollisuuksia sekä edistävät alueen yritysten digitaalista kehittymistä.
Hyville hankeideoille on edelleen kysyntää
Maaseudun hanketukien haku jatkuu edelleen vuonna 2024. Haku on jatkuva, ja päätökset rahoitettavista hankkeista tehdään valintajaksoittain. Hanketukia voivat hakea julkis- ja yksityisoikeudelliset yhteisöt, kuten yhdistykset, järjestöt, oppilaitokset ja kunnat. Rahoitusta voi saada esimerkiksi koulutukseen ja tiedonvälitykseen, yleishyödyllisiin investointeihin, kylien kehittämiseen, elinkeinojen kehittämiseen sekä innovaatiohankkeisiin. Osaaminen, innovaatiot ja digitalisaatio ovat läpileikkaavia teemoja kaikissa toimissa.
Uutta alkaneella rahoituskaudella on entistäkin voimakkaampi painotus ympäristö- ja ilmastotoimiin. Vuonna 2024 on käynnissä teemahaku yleishyödyllisiin ympäristö- ja ilmastoinvestointeihin, jotka voivat käsittää esimerkiksi energiatehokkuuden parantamista, vesistöjen kunnostusta tai kylämaisemien hoitoa.
- Suomen tavoitteena on taata EU:n maaseuturahoituksen avulla maaseutualueiden uudistuminen ja monipuolisuus, aktiivinen ruoantuotanto, sekä ilmasto- ja ympäristöviisas maatalous. Tähän tavoitteeseen vastaamme hankerahoituksella, kertoo toimipisteen päällikkö Sirkku Wacklin Pohjanmaan ELY-keskuksesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petri Svanbäck, kehittämisasiantuntija, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, 0295 028 632
Sirkku Wacklin, Kokkolan toimipisteen päällikkö, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, 0295 028 642
Kuvat
Linkit
Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Österbottens AN-byrå och Vamia stöder integration och sysselsättning av ukrainare – vid ett gemensamt seminarium presenterades integrationstjänster och arbetslivsmöjligheter11.11.2024 13:30:00 EET | Pressmeddelande
Österbottens arbets- och näringsbyrå och Vamia ordnade 11.11.2024 ett seminarium där man erbjöd asylsökande från Ukraina omfattande information om Finlands integrationstjänster och yrkesutbildning. Avsikten med seminariet var att hjälpa deltagarna att förstå integrationsprocessen, klargöra deras ansvar och berätta om arbetslivsmöjligheter i Finland.
Pohjanmaan TE-toimisto ja Vamia tukevat ukrainalaisten kotoutumista ja työllistymistä – yhteisessä seminaarissa esiteltiin kotoutumispalveluita ja työelämämahdollisuuksia11.11.2024 13:30:00 EET | Tiedote
Pohjanmaan TE-Toimisto ja Vamia järjestivät 11.11.2024 seminaarin, jossa ukrainalaisille turvapaikanhakijoille tarjottiin kattavasti tietoa Suomen kotoutumispalveluista ja ammatillisesta koulutuksesta. Seminaarin tarkoituksena oli auttaa osallistujia ymmärtämään kotoutumisprosessia, selkeyttää heidän vastuitaan, ja avata työelämämahdollisuuksia Suomessa.
Regionala utvecklingsutsikter och Arbetskraftsbarometer: sysselsättning och näringslivet torde återhämta sig under det kommande året i Österbotten och i Mellersta Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten)29.10.2024 11:00:00 EET | Pressmeddelande
Arbets- och näringsministeriet har gett ut Regionala utvecklingsutsikter -rapporten samt Arbetskraftsbarometern. I de regionala utvecklingsutsikterna granskas nuläget inom näringslivet och sysselsättningen samt utsikterna för den närmaste framtiden i landskapen. I Arbetskraftsbarometern fördjupar man sig i regionernas och branschernas utsikter, arbetsmarknadssituationen samt bristyrken och -kompetenser.
Alueelliset kehitysnäkymät ja Työvoimabarometri: työllisyys ja elinkeinoelämä piristynee tulevan vuoden aikana Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)29.10.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi Alueelliset kehitysnäkymät -raportin sekä Työvoimabarometrin. Alueellisissa kehitysnäkymissä tarkastellaan maakuntien elinkeinoelämän ja työllisyyden nykytilaa ja lähitulevaisuuden näkymiä, Työvoimabarometrissa taas pureudutaan alueiden ja toimialojen näkymiin, työmarkkinatilanteeseen sekä pula-ammatteihin ja -osaamisiin.
Sysselsättningsöversikt för september: Sysselsättningsutsikterna försämras fortsättningsvis inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten)22.10.2024 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns i slutet av september sammanlagt 7 566 arbetslösa arbetssökande. Det är 831 fler än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i september 111 färre än i augusti. Jämfört med augusti minskade arbetslöshetsgraden med 0,1 procentenheter inom området för NTM-centralen i Österbotten. I hela landet förblev arbetslöshetsgraden densamma som i augusti. I september anmäldes 1 065 nya lediga jobb, vilket är 857 (- 44,6 %) färre än för ett år sedan. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets Arbetsförmedlingsstatistik.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme