Psykologiliitto ehdottaa keinoja turvata koulupsykologipalvelut nopeasti
Hyvinvointialueet eivät ole pystyneet turvaamaan lainmukaisia opiskeluhuollon psykologipalveluja. Tilanne on herättänyt pohdintaa siitä, tulisiko koulupsykologit ja -kuraattorit siirtää takaisin kuntien työntekijöiksi. Ratkaisuksi Psykologiliitto ehdottaa konkreettisia keinoja, joilla toimivat opiskeluhuollon psykologipalvelut voidaan varmistaa uutta hallinnollista uudistusta tehokkaammin ja nopeammin.
Jo pidempään jatkuneet puutteet opiskeluhuoltopalveluiden toteutumisessa sekä ajankohtainen kriisitilanne ovat nostaneet esiin tarpeen arvioida, tulisiko koulupsykologit ja -kuraattorit siirtää hyvinvointialueilta takaisin kuntien työntekijöiksi. Tavoitteena on turvata opiskeluhuoltopalveluiden saatavuus kouluilla sekä sujuva ammattilaisten välinen yhteistyö. Psykologiliitto kuitenkin katsoo, että jälleen uusi hallinnollinen siirto opiskeluhuollon palveluille olisi erittäin haastava toteuttaa eikä toisi akuuttiin tilanteeseen helpotusta.
Psykologiliitto vastusti ennen sote-uudistuksen toteuttamista opiskeluhuollon siirtoa hyvinvointialueille. Erityisenä pelkona oli henkilöstön siirtäminen pois kouluympäristöstä, jolloin palvelut eivät ole aidosti lasten ja nuorten saatavilla. Huolena oli myös, että hyvinvointialueet ryhtyvät paikkaamaan puutteellisia mielenterveyspalveluita siirtämällä opiskeluhuollon henkilöstölle esimerkiksi perusterveydenhuollon tehtäviä, jolloin opiskeluhuoltolain mukainen ennaltaehkäisevä ja yhteisöllinen työ uhkaa jäädä yksilöllisen hoidollisen työn jalkoihin. Lisäksi jo etukäteen ennakoitiin ongelmia tiedonsiirrossa sivistystoimen, sosiaalitoimen ja terveydenhuollon välillä, mikä käytännössä vaikeuttaa koulussa toimivien ammattilaisten yhteistyötä lasten ja nuorten asioissa. Valitettavasti osalla hyvinvointialueista nämä uhkakuvat ovat toteutuneet.
Psykologiliitto ehdottaa nopeampana ja tehokkaampana ratkaisuna opiskeluhuoltopalveluiden sujuvuuden ja saatavuuden varmistamiseksi osana kouluympäristöä kolmea toimenpidettä:
1. Lisätään terveydenhuoltolakiin sekä sosiaalihuoltolakiin velvollisuus järjestää opiskeluhuoltopalvelut lähipalveluina
2. Valmistellaan pikaisesti lainsäädäntömuutokset, jotka mahdollistavat opiskeluhuollon ja kouluterveydenhuollon ammattilaisten oikeuden käsitellä opiskelijarekisterin tietoja ilman erillistä suostumusta tietojenluovutukseen
3. Edellytetään aluehallintovirastoja käynnistämään tarvittavat valvontatoimenpiteet varmistaakseen, että hyvinvointialueet ryhtyvät konkreettisiin toimenpiteisiin järjestääkseen opiskeluhuollon palvelut lain mukaisesti
Vain siinä tapauksessa, etteivät hyvinvointialueet näidenkään toimenpiteiden jälkeen pysty turvaamaan opiskeluhuollon palveluiden lakisääteistä saatavuutta ja toteutumista lähipalveluna, on Psykologiliiton näkemyksen mukaan vakavasti harkittava opiskeluhuollon psykologien siirtämistä takaisin kuntiin. Psykologiliitto myös muistuttaa, että mahdollinen siirto tulisi valmistella huolella ja arvioida sen vaikutukset kokonaisvaltaisesti.
Psykologiliiton lausunto opiskeluhuollon psykologipalveluiden järjestämisestä
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari LipsanenPuheenjohtajaSuomen Psykologiliitto ry
Puh:045 720 1097jari.lipsanen@psyli.fiVera GergovAmmatti- ja yhteiskuntasuhdepäällikköSuomen Psykologiliitto ry
Puh:040 809 8028vera.gergov@psyli.fiLinkit
Suomen Psykologiliitto on psykologien ammattijärjestö. Psykologiliitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitto pyrkii myös vaikuttamaan psykologeja ja mielenterveyttä koskevaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja lainsäädäntöön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto
Lasten ja nuorten terapiatakuu on hyvä alku, mutta kehitystyötä on jatkettava2.10.2024 08:50:39 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys lasten ja nuorten terapiatakuuksi on edennyt eduskunnan käsittelyyn. Tavoitteena on turvata yhdenvertainen pääsy perustasolla mielenterveyden hoitoon, mitä Suomen Psykologiliitto vahvasti kannattaa. Terapiatakuun piiriin on kuitenkin nyt käsittelyssä olevalla esityksellä tulossa hoitoa ainoastaan lieviin ja keskitasoisiin masennus- ja ahdistusoireisiin.
Lasten ja nuorten terapiatakuu jättäisi suuren osan avun tarvitsijoista ulkopuolelle6.6.2024 09:18:46 EEST | Tiedote
Esitys lasten ja nuorten terapiatakuuksi jättäisi nykyisessä muodossaan suurimman osan mielenterveyden ongelmista kärsivistä lapsista ja nuorista ilman heidän tilanteeseensa sopivaa hoitoa ja tukea. Hallituksen esittämän lasten ja nuorten terapiatakuun tavoitteena on turvata yhdenvertainen pääsy perustasolla mielenterveyden hoitoon, mitä Suomen Psykologiliitto vahvasti kannattaa. Valitettavaa on, että esitetty lasten ja nuorten terapiatakuun toteutustapa ei vastaa näihin tavoitteisiin.
Miksi nuori turvautuu itsensä vahingoittamiseen? Eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmä tarttuu SuomiAreenalla kipeään aiheeseen29.5.2024 09:26:30 EEST | Tiedote
Mitä nuoren mielessä tapahtuu, kun hän turvautuu itseään vahingoittavaan käyttäytymiseen? Eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmän keskustelussa SuomiAreenalla pohditaan, millaiset tekijät nuorta suojaavat tai haavoittavat ja kuinka itsetuhoista nuorta voidaan tukea. Keskustelu järjestetään Porin torilla tiistaina 25.6.2024 klo 10–10.45.
Psykologien rooli hyvinvointialueella kaipaa kirkastamista18.5.2024 13:22:27 EEST | Tiedote
Kevätkokoukseensa 18.5.2024 kokoontunut Suomen Psykologiliiton liittovaltuusto kehottaa erityisesti julkista sektoria kehittämään psykologien roolia organisaatioissaan. Psykologien laajan osaamisen arvo tulisi tunnistaa hoidon ja arvioinnin lisäksi myös kehittämistehtävissä.
Kehysriihen päätökset heikentävät vakavasti mielenterveyspalveluita18.4.2024 09:08:30 EEST | Tiedote
Hallituksen kehysriihessä tekemät päätökset mittavista säästötoimista sosiaali- ja terveyspalveluihin osuvat myös mielenterveyspalveluihin. Suomen Psykologiliitto on huolissaan seurauksista, kun pääsyä perustason mielenterveyspalveluihin vaikeutetaan heikentämällä hoitotakuuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme