Vinkit siitepölyallergian hoitoon
Siitepölykausi alkaa Suomessa jo kevättalvella ja jatkuu pitkälle syksyyn. Siitepölyallergia aiheuttaa tavallisesti hengitystie- ja silmäoireita. Tällä hetkellä lepän ja koivun siitepölyä on koko Suomessa.
Siitepölypölyallergian tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi nenän tukkoisuus ja vuoto, aivastelu sekä silmien kutina, punoitus ja vuotaminen. Lisäksi oireena voivat olla väsymys tai iho-oireet.
”Jos allergiaoireet hankaloittavat arkea, oireiden hoitoon kannattaa hakea neuvoja apteekista. Autamme lääkkeen valinnassa ja tarkastamme myös lääkkeen sopivuuden. Allergiaoireiden hoito kannattaa aloittaa paikallisesti sieltä, missä oireet ovat”, apteekinhoitaja Anu Rantakallio Yliopiston Apteekista sanoo.
Hoida oireita paikallisesti
Antihistamiinisilmätipat ovat ensisijainen lääkitys silmien akuuteissa allergiaoireissa. Tippojen käyttö kannattaa aloittaa ennen allergiaoireiden ilmaantumista, ja niitä on hyvä käyttää säännöllisesti koko allergiakauden ajan.
Kortisoninenäsumutteet puolestaan ovat ensisijainen lääkitys allergisen nuhan itsehoidossa. Kortisoninenäsumutetta tulisi käyttää säännöllisesti koko allergiakauden ajan tai pakkauksen ohjeen mukaisesti. Koska paras hoitovaste saavutetaan muutamien päivien kuluttua kortisoninenäsumutteen käytön aloittamisesta, suihkeen käyttö tulisi aloittaa hieman ennakkoon, kun allergiakausi on vasta alkamassa.
Jos paikallishoito ei auta
Pitkään jatkuvia, vuosittain säännöllisesti toistuvia oireita voi lievittää suun kautta otettavilla antihistamiinitableteilla. Suun kautta otettavat antihistamiinitabletit saattavat olla tarpeen myös, jos paikallishoitovalmisteet eivät yksinään riitä.
”Lääkkeettömät nenäsumutteet ja nenäkannu auttavat allergian hoidossa esimerkiksi silloin, kun ei syystä tai toisesta voi käyttää allergialääkkeitä. Näin voi olla esimerkiksi raskauden ja imetyksen aikana”, Rantakallio kertoo.
”Myös muu käytössä oleva lääkitys voi olla este suun kautta otettavien allergialääkkeiden käytölle, sillä keskenään yhteen sopimattomien lääkkeiden yhtäaikainen käyttö voi aiheuttaa ei-toivottuja yhteisvaikutuksia. Kannattaa siis kysyä neuvoa apteekista”, Rantakallio sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu Rantakallioproviisori, apteekinhoitajaYliopiston Apteekki
Puh:02 6516 5403etunimi.sukunimi@ya.fiTietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki aloittaa lääkkeiden pikakuljetukset Porissa Woltin kanssa4.11.2024 12:00:28 EET | Tiedote
Verkkoapteekista ya.fi on voinut tilata resepti- ja itsehoitolääkkeitä jo yli kymmenen vuoden ajan. Nyt verkkoapteekissa ya.fi on mahdollista valita Wolt toimitustavaksi 7,5 kilometrin etäisyydellä Yliopiston Apteekin toimipisteestä Porissa.
Yliopiston Apteekki myönsi apurahan farmakogeneettisen tiedon hyödyntämiseen31.10.2024 13:04:39 EET | Tiedote
Yliopiston Apteekin vuosittainen 20 000 euron tutkimusapuraha myönnettiin Turun yliopistossa väitöstutkimusta tekevälle filosofian maisteri, farmaseutti Noora Kullalle.
Yliopiston Apteekki aloittaa rokotukset neljässä apteekissaan16.10.2024 14:59:27 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekki aloittaa rokotukset apteekeissaan Helsingissä, Tampereella, Lahdessa ja Savonlinnassa. Tavoitteena on tuoda erityisesti kausirokotteet helposti asiakkaiden saataville.
Pimeään vuodenaikaan D-vitamiinilisän tarve lisääntyy10.10.2024 10:19:04 EEST | Tiedote
D-vitamiinin riittämätön saanti on talvikuukausina suomalaisilla yleistä, sillä auringonvalo on tärkein D-vitamiinin lähde. Lokakuusta maaliskuulle D-vitamiinia voi olla vaikea saada riittävästi pelkästään ravinnosta. Lapset ja yli 75-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinilisää ympäri vuoden.
Yliopiston Apteekki aloittaa lääkkeiden pikakuljetukset Jyväskylässä, Salossa, Kemissä ja Helsingin Malmilla Woltin kanssa19.9.2024 12:39:14 EEST | Tiedote
Verkkoapteekista ya.fi on voinut tilata resepti- ja itsehoitolääkkeitä jo yli kymmenen vuoden ajan. Nyt verkkoapteekissa ya.fi on mahdollista valita Wolt toimitustavaksi 7,5 kilometrin etäisyydellä Yliopiston Apteekin toimipisteestä Jyväskylässä, Salossa, Kemissä ja Helsingin Malmilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme