Karvianjoella odotettavissa lähipäivinä selvästi normaalia pahempi kevättulva – jääpatoriskiltä onneksi vältytään (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa

Kuluvan viikon säätilan nopea lämpeneminen on saanut lumen sulamisen kunnolla liikkeelle myös Pohjois-Satakunnassa Karvianjoen vesistöalueella, jossa on odotettavissa keskimääräistä vuotuista tulvahuippua selvästi isommat virtaamat ja järvien vedenkorkeudet lähipäivien aikana.

Pomarkun Harjakosken padolla kuohusi torstaina 11.4.2024 aamupäivällä n. 120 m3/s:n virtaama, joka on vielä nousussa.
Pomarkun Harjakosken padolla kuohusi torstaina 11.4.2024 aamupäivällä n. 120 m3/s:n virtaama, joka on vielä nousussa. Noora Kalliomäki, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Karvianjoen vesistöalueen yläosan lumen vesiarvo oli tänä keväänä ennen sulamisen alkua 150 mm:n luokkaa, mikä on reilusti keskimääräistä enemmän. Nopea lämpeneminen yhdistettynä vesisateisiin on saanut vesistöalueen virtaamat viime päivinä nopeaan nousuun. Virtaamahuippu vesistöalueen ylä- ja keskiosassa ajoittuu ennusteen mukaan viikonlopulle ja vesistön alaosassa Merikarvianjoella ensi viikon alkuun. Isojärven vedenkorkeus on ennusteen mukaan nousemassa tasolle +35,70 - +35,90 N60, kun keskimääräinen vuotuinen tulvahuippu on noin +35.40. Tämän vuosituhannen pahimmassa tulvatilanteessa lokakuussa 2012 Isojärven vedenkorkeus nousi tasolle +36,02. Poosjärven vedenkorkeus on nousemassa ennusteen mukaan tasolle + 32,50-32,60 N60, joka on noin 40 cm keskimääräistä tulvahuippua enemmän ja aiheuttaa kastumisvaaran vapaa-ajanasunnoille. Virtaamien ennustetaan nousevan Karvianjoen merkittävimmissä lasku-uomissa Merikarvianjoella ja Eteläjoella noin tasolle 100 m3/s, minkä toistuvuus on kerran 5-10 vuodessa.

Karvianjoen tulvavahinkoriskejä mm. Pomarkunjoella, Merikarvianjoella ja Eteläjoella helpottaa se, että jokialueiden jäät ovat jo sulaneet eikä jääpatoriskiä enää ole.

Muualla Lounais-Suomessa lumet ovat käytännössä jo sulaneet ja käynnissä oleva tulviminen Varsinais-Suomessa ja Etelä-Satakunnassa on kevään aiempia tulvahuippuja pienempi. Esimerkiksi Loimijoella virtaamahuippu jäi tällä viikolla alle 100 kuutioon sekunnissa, kun maaliskuun puolivälin huippuarvo oli yli 200 m3/s ja pääsiäisviikonloppuna n. 150 m3/s. Kokemäenjoen pääuoman virtaama tulee pysymään pitkään suurena ollen tällä hetkellä noin 600 m3/s, koska Pirkanmaalla vesistön yläosassa on lumen sulaminen lähtenyt Karvianjoen tapaan vasta tällä viikolla kunnolla käyntiin ja juoksutukset säännöstellyistä järvistä ovat lähiaikoina suuret.

Ranta-asukkaiden ja mökkiläisten on syytä varautua suuriin vedenkorkeuksiin tarkastamalla mm. rannoilla olevat rakenteet. Rannalla liikkuvien on myös syytä varoa lähipäivien poikkeuksellisen vuolasta virtaamaa erityisesti Pohjois-Satakunnan joki- ja purouomien läheisyydessä.

Ohjeet omatoimiseen varautumiseen:

Tulvariskit kasvavat, näin varaudut tulviin (vesi.fi)

Lisätietoja:

Juha-Pekka Triipponen, puh. 0295 022 953
Pauli Myllymäki, puh. 0295 022 910

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Uutta tietoa Kokemäenjoen merilohen ennallistamispotentiaalista: Kalateiden rakentaminen ei ELY-keskuksen mukaan parantaisi luontaisen lohikannan tilaa, ellei joen rakennusaste ratkaisevasti laske2.10.2024 10:35:06 EEST | Tiedote

Lohen luonnonkierron ennallistamisen suurin haaste Kokemäenjoessa on lajille soveltuvan lisääntymis- ja poikastuotantoalueiden vähäinen määrä. ELY-keskuksen arvion mukaan uusien selvityksien tulokset osoittavat, että Kokemäenjoen tilannetta ei merkittävästi parantaisi edes luonnonmukaisten kalateiden rakentaminen voimalaitosten yhteyteen. Merkittävin potentiaali lohen luonnonlisääntymiseen sijaitsee joen alajuoksulla ja Harjunpäänjoessa.

Uudet maanteiden hoitourakoitsijat aloittavat Kuusamon ja Kuhmon hoitourakoissa 1.10. (Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)1.10.2024 14:52:55 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimialueella on kilpailutettu maanteiden hoitourakoitsijat Kuusamon ja Kuhmon hoitourakoihin. Kilpailutusten myötä alkavien maanteiden hoitourakoiden urakoitsijat vaihtuvat molemmissa urakoissa. Kuusamon urakoitsijana aloittaa Destia Oy ja Kuhmossa Terranor Oy. Alueurakoitsijat aloittavat viisivuotisen toimikautensa lokakuun alusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye