Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Keski-Pohjanmaalla virtaamat edelleen hyvin suuria (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Lestijoella, Perhonjoella ja Ähtävänjoella virtaamat pysyvät edelleen suurina. Lestijoella suurin virtaama on todennäköisesti tänään. Lapuanjoen pinta kääntyi lauantaina laskusuuntaan.

Halsuanjärvi, Halsua, 14.4.2024.
Halsuanjärvi, Halsua, 14.4.2024. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Järvien pinnat ovat nousseet korkealle ja ovat edelleen pääosin nousussa. Perhonjoella Halsuanjärvi on noussut korkeammalle kuin koskaan vuonna 2004 alkaneen havaintohistorian aikana. Myös Alajärven pinta on korkealla ja vielä nousussa. Lappajärven ja Evijärven pinnat ovat nousseet selvästi säännöstelyn tavoitevyöhykkeen yläpuolelle ja jatkavat nousuaan. Tekojärvien vedenpinnat nousevat lähipäivinä kesätasojen tuntumaan.

Kyrönjoella tulvavesien pumppaaminen pengerrysalueilta on aloitettu. Tulvavesien pumppaaminen peltoalueilta takaisin jokeen kestänee 15-20 päivää.

Kiinteistönomistajia muistutetaan suojaamaan kastumisvaarassa olevat rakennukset. Monien vapaa-ajan asuntojen rakentamiskorkeus on alempi kuin vakituisten asuntojen. Tästä syystä vapaa-ajan asunnot ovat aikaisemmin kastumisvaarassa.

Lue lisää: Pientalon tulvaturvallisuusopas (doria.fi, PDF).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Vesistöyksikön päällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829
Vesitalousasiantuntija Juhani Huhtamäki, puh. 0295 027 806
Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Beaktande av flodpärlmusslor på NTM-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde (landskapen i Österbotten)29.8.2024 14:36:20 EEST | Tiedote

Flodpärlmusslan är en storväxt blötdjursart som lever på bottnen av strömmande vatten. Flodpärlmusslan växer långsamt och den kan bli till och med 280 år gammal. I Finland är flodpärlmusslan en starkt hotad art och arten fridlystes som första ryggradslösa art år 1955. På basis av naturvårdslagen och -förordningen är flodpärlmusslan en hotad, särskilt skyddad och fridlyst art. På NTM-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde finns flodpärlmusslor i två åar, dvs. Lappfjärds å-Storå och Esse å.

Jokihelmisimpukoiden huomiointi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimialueella (Pohjalaismaakunnat)29.8.2024 14:36:20 EEST | Tiedote

Jokihelmisimpukka eli raakku on virtaavien vesien pohjalla elävä suurikokoinen nilviäislaji. Raakku kasvaa hitaasti ja se voi elää jopa 280-vuotiaaksi. Suomessa raakku on erittäin uhanalainen laji, ja se rauhoitettiin ensimmäisenä selkärangattomana lajina vuonna 1955. Raakku on luonnonsuojelulain ja -asetuksen perusteella uhanalainen, erityisesti suojeltu ja rauhoitettu laji. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella sijaitsee kaksi raakkujokea; Lapväärtin-Isojoki ja Ähtävänjoki.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye