Hybridituottaja 2026 -koulutukset kehittävät tapahtuma-alan digitaalista osaamista Pohjois-Pohjanmaalla

Jaa

Miten elämykset välitetään tapahtumaa etänä kotisohviltaan seuraaville ja mitä oppia eri kokoiset tapahtumat voivat ottaa television spektaakkelimaisista show’ista? Oulun ammattikorkeakoulun kesällä 2024 käynnistyvä Hybridituottaja 2026 -koulutus pureutuu siihen, mitä osaamista tapahtumatuottajat tarvitsevat tapahtumien ja kulttuurin viemiseksi digitaaliseen ympäristöön.

Haku ensimmäiseen Hybridituottaja 2026 -koulutukseen on juuri avattu. Kuva Screaming Duende -tapahtuman kulisseista AaltoSiilolla kesäkuussa 2023.
Haku ensimmäiseen Hybridituottaja 2026 -koulutukseen on juuri avattu. Kuva Screaming Duende -tapahtuman kulisseista AaltoSiilolla kesäkuussa 2023. Juuso Haarala Oulu2026

Oulu2026:n ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteishankkeessa kehitetty Hybridituottaja 2026 -täydennyskoulutus käynnistyy kesällä. Täydennyskoulutukset ovat suunnattu tuottajana työskenteleville, tuottajan koulutuksen saaneille sekä kaikille alasta kiinnostuneille alanvaihtajille ja työttömille työnhakijoille. Haku ensimmäiseen täydennyskoulutukseen on avattu 15. huhtikuuta.

Koulutusten taustalla on Oulun seudulla esille noussut tarve luovien alan ammattituottajille ja toive saada Pohjois-Suomeen lyhyempiä, täydentäviä koulutuksia sekä erikoistumisopintoja jo alalla toimiville ammattilaisille. Koulutusten tavoitteena on päivittää tuottajan työtä tekevien ammattilaisten osaamista vastaamaan nykypäivän vaatimuksia sekä lisätä tuottajien määrää Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Hybridituottaja 2026 -täydennyskoulutuksella halutaan vastata erityisesti tuottajien digitaalisen ja kansainvälisen tapahtumaympäristön osaamisen kehittämiseen. Nykypäivän tapahtumatuottajilta vaaditaan monipuolista osaamista, joka liittyy tapahtuman muotoilemiseen, sen liiketoiminnallisen ulottuvuuden ymmärtämiseen, sekä itse tapahtuman tekniseen toteuttamiseen”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Heidi Ålander Oulun ammattikorkeakoulusta.

Opinnot koostuvat neljästä opintojaksosta ja käytännönläheisestä leiristä, jossa eri työkaluja päästään testaamaan hybriditapahtuman tuottamisessa. Osallistujilla on myös mahdollisuus harjoitella oppimiaan taitoja Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyvissä projekteissa.

Yhteensä koulutuksessa voi suorittaa 30 opintopistettä. Osa opinnoista suoritetaan verkossa ja osa paikan päällä Oulun ammattikorkeakoulun Linnanmaan kampuksella.

Suunnitteluun haettu oppia valtakunnallisista huipputuotannoista

Osana Hybridituottaja 2026 -koulutusten suunnittelua on tehty kartoitustyötä, johon haastateltiin lukuisia kulttuurin digitaalisuuden parissa työskenteleviä ammattilaisia muun muassa Kansallisoopperasta ja -baletista, Yleltä, Helsingin juhlaviikoilta, Kesärauha-festivaalilta sekä Ilmakitaransoiton MM-kilpailuista.

Oulu2026:n tavoitteena on, että valtaosa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmasta on koettavissa elämyksellisesti hybridimuodossa. Yksi tärkeimmistä syistä hybriditapahtumien kehittämiselle kulttuuripääkaupunkivuoden kannalta on saavutettavuuden parantaminen. Digitaalisuuden avulla kulttuuritapahtumat voidaan tuoda esimerkiksi palvelukoteihin, joista ihmiset eivät pääse paikan päälle.

Tapahtumien etäkokemisen kehittäminen on tärkeää myös Oulu2026-alueen laajuuden vuoksi. Oulun ohella alueeseen kuuluu 39 yhteistyökuntaa neljän maakunnan alueella Torniosta Kuusamoon ja Kuhmosta Pielavedelle ja Kalajoelle. Mahdollisuus kokea tapahtumia etänä vähentää matkustamisesta koituvia päästöjä, jotka muodostavat merkittävän osan tapahtumien hiilijalanjäljestä”, kertoo hankkeen projektikoordinaattori Mirko Siikaluoma Oulu2026:sta.

Hybridituottaja 2026 -hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja se toteutetaan 1.4.2023-30.9.2025.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun kulttuurisäätiö, Oulu2026

Yhteistyö yritysten kanssa vahvistaa Euroopan kulttuuripääkaupungin vaikuttavuutta27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote

Useat paikalliset ja kansalliset yritykset ovat lähteneet tukemaan Euroopan kulttuuripääkaupungin toteutusta. Yritykset haluavat korostaa alueen yhteisöllisyyttä ja sitoutumista kulttuuripääkaupunkivuoden onnistumiseen. Yrityskumppanit osallistuvat hankkeeseen monin eri tavoin, kuten markkinoinnin, teknologian ja tapahtumayhteistyön kautta. Yhteistyön avulla varmistetaan, että Oulu2026 jättää pysyvän jäljen niin paikalliseen elinkeinoelämään kuin kulttuurikenttään.

Kahdeksan kansainvälisesti arvostettua taiteilijaa Oulu2026 Climate Clock -taidereitin tekijöiksi13.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote

Kesäkuussa 2026 Oulussa julkaistava Climate Clock on pysyvä julkinen taidereitti, joka yhdistää taiteen, tieteen ja luonnon vahvistamaan ympäristötietoisuutta ja syventämään yhteyttä luonnon aikaan. Taidereitti on yksi merkittävimmistä Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026-ohjelmista. 6 pysyvää taideteosta sijoittuu Haukiputaalle, Kiiminkiin, Oulun kaupungin keskustaan, Oulunsaloon, Yli-Iihin, ja Ylikiiminkiin. Taidereittiä tukee Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Maailman arvokkain kello -teos, joka luodaan yhteistyössä paikallisten asukkaiden kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye